Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Harde schijf wissen – wat is de beste methode?

Waarom is een harde schijf wissen moeilijk?

Er zijn twee manieren om de harde schijf wissen. In dit artikel bespreken we deze manieren en kijken we naar de beste methode om de harde schijf definitief te wissen van alle bestanden zodat niemand en ook data recovery software niet meer in staat is deze bestanden weer terug te halen. Voor het wissen van alle bestanden van de harde schijf kan men deze formateren of wel ‘grondig afvegen’ (hard disk wiping).

Hard disk wiping is de beste methode voor het wissen van de harde schijf.   Systweak heeft met de Advanced System Optimizer  een complete oplossing voor de computer ontwikkeld. Naast een disk wiper bevat deze software ook andere gereedschappen om uw computer te onderhouden en te optimaliseren. Hier kunt u gratis een proefversie downloaden.

Klik en download hier de Advanced System Optimizer

 

Het gewoon verwijderen en formateren van de harde schijf is niet voldoende uit een veiligheidsoogpunt. Bij het simpel verwijderen zal men alleen maar de directory referenties van de betreffende bestanden wissen. Windows zal deze bestanden niet meer kunnen vinden aangezien alle shortcuts verdwenen zijn. De verwijderde bestanden zijn desallniettemin nog op de harde schijf en via data recovery software kan men gemakkelijk de gewiste bestanden herstellen. Helaas geldt dit ook bij het formateren. Bij het formateren gaat de methodiek een stapje verder doordat bij het formateren de zogenaamde bestandstabellen worden gewist, toch worden uiteindelijk de bestanden op de harde schijf niet gewist. Men kan nog altijd de bestanden herstellen. Een harde schijf wissen en deze echt schoonmaken is niet zo makkelijk als men zou denken.

harde schijf wissen in één klikEen andere optie dan de Advanced System Optimizer is PC Mechanic van Iolo Technologies. Daarnaast heb je ook nog de Disk Doctors en de software van Paragon. Niettemin, met de System Mechanic van Iolo Technologies krijg je gepatenteerde en beproefde technologie in handen voor het onderhouden en wissen van de harde schijf: System Mechanic Review.

Wat is de beste methode om een harde schijf wissen?

Een harde schijf wissen kunt u het beste doen door middel van disk wiping of wel disk scrubbing. Deze methodiek kan ook worden toegepast op CD’s, RAID’s, en andere oplsagmedia die men definitief wilt opschonen van opgeslagen bestanden. De harde schijf wiping methodiek zal daadwerkelijk alle gegevens meerdere malen overschrijven en weer formateren. Klinkt paradoxaal, maar het definitief opschonen van een harde schijf doet men door deze vaak te overschrijven. Door het herhaardelijk overschrijven en weer formateren van de harde schijf wordt het uiteindelijk onmogelijk om de originele bestanden die men wilde verwijderen te herstellen. Goede disk wiping and formatering software zal bepaalde disk algorithms hiervoor inzetten, de maste boot record, partitie tabellen en elke sector van de harde schijf volledig wissen. Data recovery software en specialisten zullen niet meer in staat zijn om de bestanden te herstellen. Het beste wat men kan doen is alleen goede hard disk wipe software voor te gebruiken die voldoet aan de wettelijke kwaliteitsvereisten. Onze aanbeveling is de Remo Drive Wipe te testen.

harddisk wipingAanbevolen:

 de Advanced System Optimizer het beheren en wissen van de harde schijf.

 

Harddisk erasing & wiping standards?

Een harde schijf wissen met hard disk erasing software moet voldoen aan bepaalde vereisten. De Amerikaanse overheid heeft een belangrijke kwaliteitsstandaard: DoD 5220.22-M. Ook de Duitse overheid heeft er een: VSITR. Bij het kiezen van de beste software moet men ervoor zorgen dat deze software aan deze vereisten voldoet. Onder de DoD 5220.22-M bepaling moet de harde schijf in drie stappen worden gewist waarbij in elke stap de harde schijf twee keer moet worden overschreven. De eerste keert met alleen maar nummer 1, en de tweede keer alleen maar met nullen (0). Nadat de derde stap volbracht is zal de code 246 over de harde schrijf worden geschreven. Voor meer details verwijzen we graag naar de betreffende bepaling.

Het belang van het wissen van een harde schijf?

Wanneer u van plan bent om uw computer te verkopen of te schenken, dan is het zeer verstandig dat u alle bestanden definitief vernietigd. Zo niet, kunnen persoonlijke of belangrijke bestanden mogelijkerwijze weer in andere vreemde handen komen. Deze bestanden kunnen dan misbruikt worden. Daarnaast, vele bedrijven moeten volgens bepaalde wetten en afspraken ervoor zorgen dat bestanden beschermd moeten zijn en niet in handen mogen komen van derden. Het kan wettelijke nare consequenties hebben wanneer bijvoorbeeld een bedrijf de HIPPAA, Sarbanes-Oxley, Graham-Leach-Bliley afspraken niet nakomt. Veel belangrijker is dat critische bedrijfsinformatie in handen kan komen van de concurrentie of dieven. Daarom dat als men er zeker van wilt zijn dat persoonlijke bestanden en andere belangrijke bestanden van de harde schijf worden gewist, dat men hiervoor uitstekende software voor gebruikt die voldoet aan de vereisten.

Conclusie en aanbeveling voor het wissen van de harde schijf.

Een harde schijf wissen moet u doen met alleen erkende software die voldoet aan alle normen. Het is blijkbaar niet zo gemakkelijk om bestanden definitief te wissen. Het is wel zeer belangrijk om bestanden definitief te wissen wanneer men de computer op de schroothoop zet, verkoopt of weggeeft.

harde schijf wissen met de system mechanicAls u zoekt naar een professioneel, gepatenteerd product voor het wissen van uw harde schijven, dan raden we u aan om de System Mechanic van Iolo te kopen. Iolo Technologies is een specialist op het gebied van utility software ontwikkeling  en ze  hebben ook de juiste kennis voor het ontwikkelen van hard disk erasing software: Klik hier om meer te lezen over de System Mechanic van Iolo.

De Drive Wipe kan volgens 9 verschillende US Military Sanitization Standards de harde schijf wissen: Fast Zero Overwrite, Random Overwrite, US Navy, NAVSO P-5239-26 – RLL, US Department of Defense (DoD 5220.22-M), DOD Standard 5220.28 STD, North Atlantic Treaty Organization – NATO standard, Peter Gutmann Secure Deletion, German:VSITR, US Department of Defense (DoD 5220.22-M) + Gutmann Method. De harde schijf wissen met deze software is nu een koud kunstje geworden.

 

Wilt u meer dan alleen maar de harde schijf wissen en kijken naar een ander product? 

Zeker, een harde schijf heeft onderhoud nodig en vraagt om o.a. defragmentering en partitionering. Wanneer u een goede totaaloplossing wil hebben voor uw harde schijven, is er een ander alternatief.

De Harddisk Manager van Paragon is de beste software voor het optimaliseren van uw harde schijven. Het bevat uitgebreide beheerfuncties.  Paragon Software heeft al meer dan 17 jaar ervaring met het ontwikkelen van goede software voor het beheren van de harde schijven.

Aanbevolen om eens te bekijken:

Lees hier meer over de Paragon Hardisk Manager

 

We hopen dat deze informatie over het wissen van de harde schijf u goed heeft geholpen. U bent welkom om hieronder een opmerking te plaatsen. Een harde schijf wissen is niet zo eenvoudig en als u geen geld heeft voor software, dan is het beter dat u de oude harde schijf uit de computer haalt en vervolgens handmatig kapot maakt door er in te boren of er met een hamer op te slaan. Meest veilige manier is een combinatie. Eerst de harde schijf wissen en dan vermorzellen onder een hamer. Trouwens, als u een ervaren computer gebruiker bent, kunt u ook Darik’s boot & nuke programma op een cd-rom branden als een ISO bestand. Vervolgens kunt u semi-handmatig via dit programma de harde schijf via deze cd-rom volledig wissen. DBAN is een open-source programma die u vanaf deze website kunt downloaden: DBAN.

Harde schijf wissen van een mac computer?

Zeker, dat kan makkelijk met behulp van de Mackeeper. Deze is uitgerust met een file eraser voor het definitief verwijderen van bestanden van de harde schijf. Voor meer informatie: Mackeeper 3.

Ten slotte, vergeet niet om al je bestanden die je niet wilt wissen netjes te verhuizen naar een externe harde schijf.

Bronnen

Schrijver:

Hcard:

Veer Dehaas

Limburg Netherlands

Van computer leek tot pc geek. Men is nooit te oud om te leren.

View all contributions by

img
img
4 comments… add one
 • wim velleman
  2013/09/23, 15:01

  Wat ik me bij het lezen van bovenstaande over disk wiping afvraag, is: wordt dan ook het besturingssysteem gewist van de schijf?
  Het zou mooi zijn als de mogelijkheid bestaat het OS te behouden.

  m.vr.groeten
  Wim

 • Nijssen
  2014/09/11, 15:30

  De snelste methode om een harde schijf te wissen is om deze te laten vernietigen. Hiervoor is ook geen kennis nodig van ingewikkelde software.