Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Verwijderde bestanden terughalen

Wilt u verwijderde bestanden terughalen?

Hierbij volgen een aantal aanwijzigingen om verwijderde bestanden te herstellen. Kijk, u heeft altijd de mogelijkheid tot bestandsherstel. Bestandsherstel is een algemeen begrip. Het herstellen van bestanden is vaak de wens wanneer bepaalde software in de fout gaat of er problemen zijn met de harde schijf, ofwel men heeft zelf per ongeluk een bestand gewist dat men nu wenst te herstellen. Ongeacht om welk bestand het gaat is er altijd een softwarematige oplossing die u kan helpen om uw verloren bestanden weer te herstellen. Bestandsherstel is mogelijk voor alle type van bestanden.

Over het algemeen kan men bestandsherstel uitvoeren door het gebruik te maken van Windows optimalisatie software of gespecialiseerde  data recovery software. Er zijn vele verschillende varianten in omloop van verschillende makers. De engelse term die vaak hiervoor gebruikt wordt is computer utilities ofwel utitlity software. Een complete computer utility software kan uw verwijderde bestanden terughalen, naast het feit dat deze andere gereedschappen bevat voor het onderhouden en versnellen van uw computer. Voor meer informatie en een goede selectie: Windows optimalisatie software selectie.

 

Bestandsherstel bij vasthangende Microsoft toepassingen en programma’s:

De term bestandsherstel wordt vaak gebruikt in samenband met Microsoft Office programma’s. Het komt vaak voor dat een van de programma’s zoals Excel of Office vast loopt. Het gevolg is vaak dat u bepaalde, vaak onopgeslagen bestanden, makkelijk kunt verliezen, vooral wanneer u vele verschillende bestanden geopend had.  Wanneer u met een vastlopende Microsoft toepassing zit, kunt u vaak via het menu start in Microsoft Windows via uw Programma’s en Microsoft Office-hulpprogramma’s klikken op Office-toepassing herstellen. Vanuit hier kunt u dan klikken op het programma dat niet meer reageert. Vervolgens kunt het beste proberen om te klikken op de mogelijkheid om de toepassing te herstellen of opnieuw op te starten. Als het goed is kunt u dan het betreffende programma van Microsoft weer openen en via de taakvenster aan de zijkant het bestand weer localiseren. Vaak kunt u de herstelde documenten netjes herkennen aan de achtervoegsel (Hersteld) in de titel van het document. Als er verschillende versies zijn hersteld, kunt u alle versies openen en vervolgens de gewenste opslaan. Mocht uw Excel of Word document of een ander document waar u aan werkte er niet mee in staan, dan kunt u altijd nog proberen om dit te doen via file recovery software. File recovery software wordt trouwens meestal altijd meegeleverd bij complete Windows optimalisatie software. Word bestandsherstel of Excel bestandsherstel is vaak mogelijk door gebruik te maken van deze software.

Voor PST bestanden heeft Microsoft de Inbox Repair tool ontwikkeld. Dit is een specifiek programmaatje voor het herstellen van PST bestanden. De Inbox Repair Tool staat ook wel bekend onder de vreemde naam scanpst.exe aangezien deze executable vaak niet kan worden gevonden of niet worden herkend als zijnde de Inbox Repair tool. Het programaatje is gratis voor een PST bestand herstellen mogelijk te maken, maar dat merkt men ook aan de gebruiksvriendelijkheid. U krijgt waavoor u betaald. Voor niks krijgt men vaak alleen maar een hoop reklame of ergernis.

Bestandsherstel bij vasthangende harde schijven:

Wanneer de harde schijf in de problemen is en de oorzaak is voor het feit dat u bepaalde bestanden niet meer kunt openen en/of corrupt zijn geworden, zult u professionele data recovery sotware moeten gebruiken. We hebben een artikel geschreven over deze problematiek waarbij we ook een aantal goede programma’s hebben geselecteerd die u zou kunnen overwegen om te testen op uw computer. Voor meer informatie: data recovery software.

Bestandsherstel bij  per ongeluk verwijderde bestanden:

Verwijderde bestanden kunt u meestal altijd terughalen, ook wanneer deze niet meer in de prullenpak staan en het er op lijkt dat ze definitief van uw computer zijn weggehaald. Vaak is dan toch ook mogelijk om via goede file recovery software deze verwijderde bestanden weer gewoon terug te halen.

Laatste opmerking: wanneer de oorzaak van uw dataverlies te wijten is aan malware, dan is het aan te raden om uw computer schoon te maken met de gratis Crap cleaner of Glary Utilities. Voor een meer uitgebreide professionele systeem-diagnose van al uw hardware en software kunt u de Aida64 Extreme Edition in zetten.

Gerelateerde artikels over bestandsherstel en het terughalen van verwijderde bestanden:

 

De schrijver van dit artikel is:
 

Van computer leek tot pc geek. Men is nooit te oud om te leren.

View all contributions by

img
img
6 comments… add one
  • Sjoerd
    2012/03/24, 21:04

    Bedankt voor de tips over het herstellen van verwijderde bestanden. Iedreen maakt soms wel een foutje …oeps (;

  • Koen4katoen
    2012/04/01, 21:19

    Bedankt voor deze tips om verwijderde bestanden weer te herstellen (: