Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

anonymous proxy

Is een anonymous proxy een illusie? 

What is een anonymous proxy? Is het een zekere methode voor anoniem surfen? Wat zijn de respectieve voordelen en nadelen van een anonymous proxy? Dit artikel zal dit onderwerp uitdiepen, maar in een notendop, kunnen we je hier al verklappen dat ook een goede anonymous proxy niet optimaal is en moet worden gecomplimenteerd met VPN technologie zoals deze o.a. wordt aangeboden door providers als HideMyAss en CyberGhost. Voor meer informatie, lees het artikel!

1. Begripsverhelding m.b.t. een anonymous proxy… wat is een goede anonymous proxy?

anonymous proxyEen anonymous proxy is een proxy server die het mogelijk maakt om je anoniem te kunnen verbinden op het internet. Maar, is een proxy server wel de juiste technologische voorwaarde om daadwerkelijk anoniem mee te kunnen internetten? Wanneer surf je eigenlijk anoniem? Is anoniem surfen wel mogelijk?

Een proxy server is in feite een andere naam voor een webserver die de label proxy heeft gekregen vanwege haar taak. Een proxy server ageert als een tussenpersoon voor b.v. jouw computer en deze website. De internetverbinding en verkeer wordt in feite omgeleid en gevalideerd door deze webserver voordat je de website kunt bezoeken. Het moge waarschijnlijk duidelijk zijn, aan deze proxy server verbinding is in feite niet anoniem te noemen. Vandaar dat met de term anonymous proxy wordt aangeduid dat de internetverbinding gebruikt maakt van de bekende veiligheidsprotocol SSL. Secured Socket Layer Protocol zal het verkeer versleutelen op het niveau van Transport Layer van de internet communicatie (TCP/IP). Wanneer HTTP gebruikt wordt met SLL krijg je het HTTPS protocol. In HTTPS, het dataverkeer is verzorgd in een meer veilige manier, waardoor het moeilijk wordt deze informatie af te luisteren en in te zien. HTTPS wordt vooral gebruikt voor online bankieren en ecommerce. Een proxy server die gebruikt maakt van dit HTTPS protocol kan daadwerkelijk als een anonymous proxy worden beschouwd…. of?

We missen nog een stap voor het kunnen beweren dat we een anonymous proxy hebben, we moeten ook een ander IP adres krijgen dan degene we hebben gekregen van onze ISP. Onze originele IP bevat veel informatie over onze locatie. Wanneer een proxy server niet gebruikt maakt van het HTTPS protocol en niet onze originele IP vervangt met een andere, dan is het geen anonymous proxy. We moeten wel nog even onderstrepen dat het geen open ofwel transparent proxy server mag zijn. De originele IP adres wordt vaak nog steeds doorgegeven. Het is van wezenlijk belang dat de proxy server niet de originele IP doorlekt!!

2. Nadelen en gevaren van een anonymous proxy!

anonymous proxyEen anonymous proxy ook met een HTTPS verbinding, is misschien wel veilig, maar zelden echt anoniem te noemen. Het is niet de beste protocol voor echte anonimiteit en superieure veiligheid. De proxy webserver bevat bovendien nog steeds alle informatie van jouw. Het vormt dan wel een mooie anonieme buffer tussen jouw en het internet, maar geen garanties dat bijvoorbeeld bij een veiligheids incident de proxy server alsnog de persoonlijke informatie van jouw prijs geeft aan derden, zoals hackers. Daarnaast, zijn er vaak problemen in termen van prestaties. Bovendien vele sites blokkeren anonymous proxies. Het is gewoon niet zo lekker soepeltjes internetten. Het grootste probleem is dat de anonymous proxy dienstverlening door allerlei problematische sites wordt aangeboden. Er zijn vele verschillende proxy sites gebouwd die als doelstelling hebben de informatie die wordt opgeslagen in de proxy servers te misbruiken door o.a. physing scams op te zetten op basis van jouw eigen persoonlijke informatie! Daarnaast de meeste proxy server sites bombarderen je met ads die spyware en andere malware kan bevatten. Vele proxy server sites hebben IP’s die zijn gebanned. Dit betekent dat een anonymous proxy d.m.v. dubieuze kwaliteit en veiligheidsproblemen, niet echt de ideale oplossing is om anoniem te internetten. Een van de betere anonymous proxy oplossingen is Hide My IP.

3. Wat is de beste oplossing voor anoniem te kunnen internetten?

Er is in feite een belangrijke technologie die men mist in dit verhaal. De VPN protocollen. De VPN protocollen kunnen super veilige, anonieme VPN tunnels bouwen door het internet heen naar de servers in kwestie. Wanneer je proxy servers en VPN technology combineert met een superieure infrastructuur, krijg je het beste resultaat mogelijk op het gebied van anoniem surfen: een VPN & proxy server service. Een anonymous proxy veronderstelt de implementatie VPN technologie om daadwerkelijk veilig en anoniem te zijn.

Hier volgt een lijst met een aantal goede providers van superieure oplossingen. Je kunt de recensies raadplegen door te klikken op de betreffende link met de naam van de oplossing:

Voor onze lezers die een anonymous proxy wilt proberen, kunt u hier een lijst raadplegen van bekende anonymous proxy sites: anonymous proxy list.

Het onderwerp is complex en de informatie die hier wordt gegeven is voor informatieve en educatieve doeleinden. We staan open voor kritiek en feedback van onze lezers over dit artikel.

Bronnen:

Dit artikel is de persoonlijke mening van en geschreven door .

Volg ook een discussie over het nut van een anonymous proxy op Google+: anonymous proxy

Computers hebben me altijd bezig gehouden en mijn vrije tijd beroofd ( : Ik vind het gewoon leuk om te schrijven over computers en computer gerelateerde problemen. Het heeft me gewoon geleerd om meer uit mijn computer te halen en er langer en meer plezier van te hebben. Ik vind dat het belangrijk is dat we goed met onze computer omgaan en proberen deze zo lang mogelijk te behouden. Dit is in het belang van ons mileu, maar ook onze eigen beurs. De computer opschonen is hierbij een sleutel. Vandaar dat ik graaf op ComputerOpschonen.com schrijf.

View all contributions by

img
img
13 comments… add one
  • Janny Figee
    2014/12/10, 23:05

    Bedankt voor de duidelijke uitleg. Actueel, omdat de regering vijf jaar lang communicatie opslag wil bewaren van alle burgers. De vrijheid om privacy te hebben tijdens het surfen wordt zo danig aangetast. Het gebeurt vaak zonder dat je er iets van merkt. Een proxy server en een vpn verbinding samen kunnen dit geloer voorkomen?