Malware verwijderen

by R. Smit de Kleine on 2012/12/29

Wilt u malware verwijderen van uw computer?

Wanneer uw computer langzamer is geworden, last heeft van pop-up schermen, en bijna geen CPU kracht meer heeft, dan kan malware verwijderen de oplossing kunnen zijn, ook wanneer u al een antivirus programma heeft. Malware in de vorm van een rootkit, spyware of een trojaan kan uw computer zijn binnengedrongen zonder dat u het weet en de prestaties enorm aantasten; adware zal uw computer bombarderen met lastige berichtjes en advertenties waarom u niet gevraagd heeft. Aangezien er miljoenen verschillende zeer ingewikkelde malware varianten op de loer liggen, kan uw eigen antivirus programma er makkelijk eentje missen. Een antivirus programma zal u nooit 100 % kunnen beschermen. Een complete malware scanner is hiervoor nodig.

Malware verwijderen stappenplan:

Stap 1. Start de computer op in veilige modus.

malware verwijderenZorg ervoor dat de computer geen internetverbinding heeft. Malware maakt of heeft meestal een verborgen internetverbinding nodig om informatie van uw computer te stelen, actief te worden of zich te verspreiden. Vandaar, begin met het opstarten van de computer in de Safe Mode. In deze veilige opstart modus zullen alleen de minimum aantal programma’s en diensten worden geladen. Wanneer malware is ingesteld om actief te worden gedurende de Windows opstart procedure, zal dit nu niet meer gebeuren. U kunt de computer in de veilige modus opstarten door een aantal op F8 te drukken gedurdende het begin van de Windows reboot c.q. opstart procedure. Wanneer u merkt dat uw computer sneller werkt en beter presteert in de veilige modus, weet u dat dit een teken is van of malware of dat uw computer overbelast is met programma installaties die bijvoorbeeld met het opstarten van Windows meeladen. Dit kunt u gemakkelijkste controleren en beheren met een goed Windows optimalisatie programma zoals de Advanced System Optimizer die trouwens ook uw systeem controleert op malware.

Stap 2. Maak de computer schoon!

malware verwijderingDe volgende stap voordat u het systeem gaat scannen voor malware is het verwijderen van vooral tijdelijke bestanden op uw computer. Het opschonen van de computer van allerlei rommel kan ook uw virusscanner helpen om effectiever uw systeem te kunnen scannen op malware. Het beste kunt u het systeem opschonen met Windows optimalisatie software. Windows optimalisatie software zal uw computer semi-automatisch opschonen, beheren en ook optimaliseren. Voor een lijst met Windows optimalisatie software, kunt u het volgende artikel lezen: selectie beste Windows optimalisatie software.

Stap 3. Scan uw computer met verschillende anti-malware scans:

3.1. Heeft u nog geen complete internet security suite gekocht? Dan raden we u aan om te investeren in 1 complete internet security oplossing van een uitstekende fabrikant die u tegen alle online bedreigingen zoveel mogelijk kan beschermen en alle malware varianten kan detecteren en verwijderen. Deze kunt u vervolgens complementeren met een on-demand malware scan van b.v. Spyhunter, Hitman ProMalwareBytes of Comodo.

3.2. Heeft u al een real-time internet security suite op uw computer? Dan kunt u het beste beginnen met een on-demand malware scan aangezien uw huidige oplossing waarschijnlijk iets heeft gemist. Daarnaast, kunt u altijd een gratis scan proberen van een andere internet security totaaloplossing. Voorbeelden van uitstekende totaaloplossingen voor internet veiligheid en malware verwijdering zijn:

3.3. Bitdefender Total Security 2013

Bitdefender staat op de eerste plaats bij gerenommeerde publicaties zoals AV Comparatives, CNET Downloads, PC Welt, Micro Actuel en vele andere. Met behulp van virtuele gedragsafhankelijke detectie en cloudservices kan Bitdefender ook de nieuwste online bedreigingen blokkeren, die door andere beveiligingsproducten nog niet worden opgemerkt.

malware verwijderen van de computerAanbevolen:

Lees de review over Bitdefender 

Het gaat erom dat u meerdere malware scanners inzet om er zeker van te zijn dat de malware wordt opgespoord en verwijderd. De meeste fabrikanten hebben een gratis versie die goed is voor een on demand gratis scan, deze voldoet prima wanneer u sporadisch u computer een double check wilt geven op malware infecties. Naast deze on demand gratis virusscanners, is het gewoon noodzakelijk dat u ook investesteert in een real-time internet security suite.

4. Malware verwijderen met de beroemdste  ‘gratis’ on demand malware scanners?

De volgende oplossingen worden het meest gebruikt en genoemd op het internet voor het on-demand opsporen en verwijderen van malware. Let wel op, al deze ‘gratis’ scanners hebben een betere, completere betaalversie beschikbaar. Niettemin, de gratis malware scan van deze fabrikanten staat bekend voor kwaliteit en effectiviteit:

4.1. Malwarebytes AntiMalware

4.2. Avira Free AntiVirus

Malwarebytes heeft een goede reputatie opgebouwd en een van de bekende namen voor on-demand security scans. U zult malware verwijderen kunnen met deze oplossing, zonder dat u ervoor hoeft te betalen. Natuurlijk, heeft Malwarebytes ook een PRO en meer geavanceerde betaalversie beschikbaar. Try Malwarebytes, the Leader in Malware Removal.

4.3. Malware verwijderen met de Spyhunter

Het mooie van de Spyhunter is dat deze internet security oplossing een helpdesk functie bevat die u helpt bij het verwijderen van hardnekkige malware. Voor het verkrijgen van deze dienst, moet u wel de betaalde versie in gebruik nemen. Voor wat, hoort wat. Wanneer u echt niks wilt uitgeven, is de Combofix een goed alternatief.

4.4. SpyBot Search & Destroy

SpyBot Search & Destroy heeft een enorme reputatie opgebouwd online aangezien deze oplossing ook een uitstekende rootkit / botnet scanner heeft. Daarnaast, bevat het features, zoals host-file modificatie, een file shredder en is volledig competibel met alle mogelijke Windows versies.

4.4. Combofix

Een van de lelijke eentjes die wel goed werk levert. ComboFix maakt een backup van het Windows register, controleert of de Windows Recovery Console op de computer staat en gaat vervolgens door een scanproces van 40+ stappen. Wanneer die klaar is zal ComboFix een logbestand uitspugen waar alle gevonden malware op staat en welke ComboFix wel of niet kon verwijderen. Het rapport is zeer uitgebreid en is daarom handig om te gebruiken wanneer de malware zich niet verwijderen laat. In dat geval, kun je gaan naar een security forum en het rapport laten lezen door een expert.

4.5. Malware verwijderen met TrendMicro HijackThis of HouseCall 

HijackThis is een open source tooltje ontwikkeld door Merijn Bellekom. HijackThis ook wel HJT genoemd, wordt heel veel genoemd op online security forums.  Niettemin, we raden deze malware scanner niet aan voor een leek. Deze oplossing kan uw systeem volledig laten vastlopen wanneer u  HijackThis niet goed gebruikt. Dit gereedschap zal ook geen oordeel vellen over mogelijke infecties. HijackThis zal een lang rapport samenstellen van alle zaken die mogelijkerwijze duiden op malware. Deze logbestanden zijn heerlijk voor security experts om in te neuzen, maar niet voor een computer leek. Het zou kunnen dat wanneer u naar een security forum gaat, een expert u zal vragen om een HijackThis report naar hem te sturen. Nogmaals, we raden u aan om deze tool niet te gebruiken. Trouwens, HijackThis is nu in handen van TrendMicro, hoewel afgelopen februari van 2012 TrendMicro de HijackThis weer online beschikbaar heeft gezet, is het beter om de HouseCall malware scan van TrendMicro te gebruiken dan HJT.

5. Is malware verwijderen niet mogelijk?

In het zeldzame geval, wanneer de malware zich moeilijk verwijderen laat met behulp van de bovengenoemde security software, dan is het gewoon noodzakelijk dat u een security expert om raad vraagt op een security forum zoals Nucia of een andere computer forum. Wanneer u Spyhunter gebruikt, kunt u gewoon direct contact opnemen met hun technische dienst.

6. Heeft u een Mac computer? 

Wanneer u een Mac computer heeft en denkt dat deze is besmet met malware, dan raden we u aan om ons artikel te lezen over Mac opschonen in het algemeen en de Mackeeper in het bijzonder.

Malware verwijderen? Gerelateerde artikels:

 

computer opschonen van malware

Hoe kan ik het beste malware verwijderen van mijn computer?
Date Published: 12/29/2012
anti-malware software
5 / 5 stars

Dit artikel is een bijdrage van: 

 

Leave a Comment

{ 39 trackbacks }

Previous post:

Next post: