Trending Stories
harde schijf EXTERNE HARDE SCHIJF malware WAT IS EEN R.A.T. OF RAT-TROJAN? Virtual Reality VR-GLASSES malware GozNym Trojan SOFTWARE VPN TRUSTZONE
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

BESTE ANTIVIRUS 2015 & 2016

windows opschonen

Wat is de beste antivirus op dit moment en wat wil dit nu nog zeggen?

Elk jaar strijden antivirus bedrijven om te worden uitgeroepen als de beste antivirus software ontwikkelaar. Niettemin, moeten we wel even beseffen dat de term een beetje verlegen is. Dit geldt trouwens ook voor de term virusscanner of AV-programma.

beste antivirus programma'sDe beste virusscanner ofwel antivirus programma’s hebben tegenwoordig een andere naam: internet security programma. Een internet security programma bevat veel meer dan een virusscanner of antivirus module, het bevat een complete malware scanner die proactief alle soorten van malware kan detecteren en verwijderen. Concreet voorbeeld, het moet ook spyware kunnen herkennen en dus over anti-spyware technologie beschikken. Een virus programma duidt alleen maar een bepaalde type malware aan. Er zijn zeer veel verschillende soorten type malware en internet bedreigingen. Een traditioneel antivirus programma van een paar jaar terug zal je niet kunnen beschermen tegen gevaarlijke spyware varianten, zoals keyloggers, of zware jongens in de vorm van rootkits of ransomware. De invalshoeken van malware om computers te besmetten via het surfen op het internet zijn ook veel meer ingewikkelder geworden dan voorheen. Vandaar dat wanneer we spreken over de beste antivirus, we het hier hebben over de beste internet security programma’s.

Wat moet de beste antivirus ofwel internet security programma minimaal bevatten? 

De beste viruscanner en antivirus programma’s moeten minimaal de volgende bescherming bieden:

 • Heuristic Malware Detection. De beste antivirus moet naast een uitstekende traditionele signature-based malware scanner en een anti-spyware module, ook worden gecomplimenteerd met een pro-actieve heuristische malware detectie methode. Laat ik dit eens simpel uitleggen: de generieke signature-based methode is gebaseerd op kijken en vergelijken met datgene we al kennen. Wanneer je al weet hoe een hond eruit ziet, is het makkelijk om andere soorten honden te herkennen, ook wanneer je een volledige nieuwe soort hond ontmoet, zul je snel zien dat je te maken hebt met een bepaalde hond, hoewel je de naam van deze specifieke hond niet kent. Dit is vergelijkbaar met hoe generieke malware detectie werkt op basis van virus signatures. Nu in het geval dat je een dier tegenkomt die je nog nooit hebt gezien, dan kun je op basis van bepaalde kenmerken, zoals scherpe tanden, klauwen en gedrag bepalen of het een gevaarlijk dier is. Dit is een manier om de heuristische methode te omschrijven. Heuristic refereert het formuleren van conclusies op basis van  innovatieve gedragsanalyse (behavioural) en ervaringsgebaseerde redeneringen. De beste antivirus bevat een uitstekende heuristic & behaviourial malware scanner voor het proactief beschermen van de computer.
 • Vulnerability scanner. De beste antivirus software moet u kunnen waarschuwen voor kritische veiligheidslekken (vulnerabilities) in uw software programma’s die gemakkelijk kunnen worden misbruikt door malware.
 • Malware Repair. De beste antivirus software moet op een uitstekende manier moeilijk te hanteren malware zoals rootkits, keyloggers en ransomware kunnen opsporen en geheel verwijderen. Wat heeft het voor zin wanneer een malware scanner een gijzelvirus kan vinden, maar vervolgens deze niet kan aanpakken?
 • Performance. De beste antivirus software moet snel kunnen scannen zonder de computer prestaties te belasten of de algehele computer te vertragen. Een antivirus programma mag niet uw computer traag maken. Om dit te verwezenlijken zal de antivirus software ontwikkelaar gebruik maken van cloud-technologie.
 • Important Features. Welke extra’s die belangrijk of zeer handig zijn worden bij de beste antivirus programma’s toegevoegd zodat we daadwerkelijk kunnen spreken in termen van een alles-in-één programma voor internet security en computerbeveiliging? Bijvoorbeeld, waarschuwt het programma mij voor het bezoeken van gevaarlijke websites? Bevat de software een firewall? Voorziet het programma in het maken van backups? Voorziet het programma in een spamfilter?
 • Encryptie. De beste antivirus bevat mogelijkheden om encryptie en vpn technologie toe te passen om het surfen op het internet te beveiligen en veiliger te maken en belangrijke bestanden op je computer af te schermen.
 • Anti-phishing. Kan het programma phishing aanvallen herkennen en vermijden?
 • Prijs-kwaliteit. De beste antivirus software moet een uitstekende  prijs-kwaliteit verhouding hebben en daadwerkelijk veel meerwaarde bieden dan een gratis virusscanner. Vandaar dat we aan de beste antivirus programma’s strikte eisen stellen.

Wat is de beste antivirus op dit moment?

In 2015, 2o14, 2013 en 2012 zijn vooral de volgende internet security oplossingen als uitstekend bevonden door onafhanklijke onderzoeksinstellingen zoals AV-Test, AV-comparatives, Virus Bulletin en ICSA Labs. Hier volgt een top 10 lijstje met de beste antivirus van dit moment in 2016:

 

1. SpyHunter Malware Security Suite 4 – een bijzondere nieuwe uitsteker!

beste antivirus SpyHunter softwareDe SpyHunter is nog niet zo’n gevestigde  naam als de in dit lijstje genoemde A-merken op het gebied van antivirus ontwikkeling. Toch, dit antivirus programma is een echte specialist in het vinden van alle hardnekkige malware zoals spyware. Een veel belovende nieuwe speler voor een mogelijke nominatie in 2014: klik en lees de SpyHunter Recensie.

2. PCKeeper antivirus – een onderschatte krachtpatser!

pckeeper beste antivirusDe PCKeeper benadrukt zijn kwaliteiten qua antivirus, maar onderschat haar verdere mogelijkheden om een computer volledig te verzorgen. De PCKeeper is een van de beste alles-in-één gereedschapskisten die je kunt kopen voor computer onderhoud en beveiliging. De oorzaak waarom de PCKeeper niet veel besproken wordt heeft te maken met het feit dat deze uitstekende antivirus software alleen nog in het Engels beschikbaar is. Toch een van de grote voordelen is ten opzichte van meer bekende merken, wanneer je de Engelse taal beheerst, is dat je direct contact kunt op nemen met Microsoft gecertificeerde computer experts. Dit komt zeer goed van pas wanneer je goed in de knel zit met je computer of last heb van een lastig computer virus. Lees hier de PC Keeper review!

3. HitManPro 3.7 

beste antivirusDe Hitman Pro 3.7 kan gemakkelijk worden gecomplimenteerd met de gratis Hitman KickStart voor het verwijderen van gijzelvirussen en de HitmanPro Alert voor implementeren van extra veiligheid bij het online bankieren en winkelen. Bovendien, de HitmanPro is zeer goedkoop: Lees hier meer over de HitmanPro 3.7

4. Emsisoft Anti-Malware 9.1

emisoft beste antivirus scannerEen uitstekende dubbele malware scanner is ontwikkeld geworden door het Oostenrijkse bedrijfje Emisoft. Deze innovatieve malware scanner scoort  uizonderlijk goed bij vele vergelijkende antivirus software testen. Bovendien is deze complete security software niet duur! Lees meer: Emsisoft Anti-Malware recensie!

1. Kaspersky Internet Security 2016

kaspersky beste antivirusDe Kaspersky Internet Security 2015 is een verbeterde versie van de 2014 editie die vele zware vergelijkende tests heeft doorstaan en als een winnaar naar voren is gekomen samen met de Bitdefender Internet Security software. Kaspersky is natuurlijk een A-merknaam die bijna altijd in verband wordt gebracht met de beste antivirus software en altijd in de top 3 staat. Kapsersky scoort ook het hoogste als het gaat om malware verwijdering en reparatie. Een Mocht u twijfelen over de hier ondergenoemde merken, dan slaat u met Kaspersky en de Kaspersky Internet Security software nooit de plank mis. U betaalt wel een hogere prijs, daarnaast heeft Kaspersky en andere beroemde merken vaker last van veiligheidslekken die door malware en hackers weer kunnen worden benut! Daarom is het niet onverstandig om ook eens te kijken naar minder bekende, goedkopere namen met uitstekende antivirus producten. 

6. Avira Internet Security 2016

beste antivirus aviraEen prachtige en uitstekende alles-in-één oplossing voor uw computer beveiliging en onderhoud is ontwikkeld door Avira. De Avira Internet Security software is super compleet en van hoogwaardige kwaliteit. De duitsers zijn niet alleen goed in het bouwen van auto’s maar ook kunnen ze uitstekende computer security en optimalisatie software ontwikkelen: Avira Internet Security Review

7. Bitdefender Internet Security 2016

beste antivirus softwareBitdefender maakt daadwerkelijk de beste programma’s voor beveiligen van uw computer, internet en privacy. Samen met Kaspersky behoort Bitdefender altijd tot de top 3.  Deze keer hebben we eens de voorkeur gegeven om dat eens niet te doen, en staat nu op nr. 4. In ieder geval, de Bitdefender Total Security software voorziet o.a. ook in parental controls en een heuse vpn service voor het extra veilig kunnen internetten. Helaas, deze is niet goedkoop. Lees hier meer over de Bitdefender software in onze review

8. Ad-Aware Total Security 

lavasoft ad aware beste antivirusDit is een echte krachtpatser die altijd in de top 10 zit als het gaat om malware detectie en preventie technologie. Hoewel Ad-Aware oorspronkelijk was gelanceerd door Lavasoft als een anti-spyware programma, bevat het tegenwoordig een van de beste antivirus engines en nog veel meer moois en voldoet deze software aan alle gestelde eisen. Lees meer op: Lavasoft Ad-Aware Review.

9. G Data Internet Security 2016

g data beste antivirus G Data verdient ook een vermelding. Dit Duits bedrijf gelegen in Bochum heeft meer dan 27 jaar ervaring met de ontwikkeling van antivirus software en heeft meer dan iedere ander bedrijf de meeste prijzen behaald. De antivirus software van G Data scoort altijd uitstekend en kan tot de beste antivirus worden gerekend: G Data Internet Security Review.

 

Wat is de beste antivirus voor Windows XP?

Er zijn nog steed veel gebruikers in Nederland die niet van Windows XP af willen. Dat brengt ongekende risiko’s met zich mee, nu Microsoft zijn verantwoordelijk voor het uitbrengen van software updates niet meer neemt. Het inzetten van de beste antivirus software voor specifiek een XP systeem is cruciaal. Een recent onderzoek van AV-Test heeft uitgewezen dat de security software van Bitdefender en Kaspersky het beste presteren. De meeste antivirus software bedrijven blijven XP helpen te beschermen.

Een aantal afsluitende tips:

beste antivirus 2014 tips1. De beste antivirus wordt meestal ontwikkeld door de bovengenoemde ervaren top-bedrijven op het gebied van antivirus onderzoek. De programma’s die ze op de markt brengen zijn de A-merken. Niettemin er zijn soms strategische samenwerkingsovereenkomsten tussen de antivirus software ontwikkelaars met ervaren utility software bedrijven zoals Iobit, Kromtech en Systweak. Een concreet voorbeeld is dat de utility software suite van Iobit, de Advanced Systemcare Ultimate 7 editie, de Bitdefender anti-malware technologie bevat. Natuurlijk betaal je niet zoveel geld ervoor aangezien de branding ontbreekt. Dus, je kunt beschikken over de beste antivirus software + veel meer voor een goedkopere prijs. Voor meer informatie: Advanced Systemcare Review.

2. Vergeet niet het Windows register schoon te maken. Malware corrumpeert het windows register en maakt de computer traag en onstabiel. Lees meer hier over Windows register vervuiling.

 • Update december 2013: ook de meest recentelijke malware removal test van AV-Comparatives van november 2013, heeft dit lijstje onveranderd gelaten.
 • Update Januari 2014: in een nieuwe samenvatting van alle testresultaten, heeft AV-Comparatives specifiek 1 product er tussen uit geplukt. De beste antivirus programma van 2013 is uiteindelijk Kaspersky Internet Security 2013.
  Update: Bitdefender technologie kan goedkoper worden aangeschaft via het kopen van de Iobit Advanced Systemcare Ultimate software.

We hebben veel verschillende artikels geschreven omtrent virus, malware en antivirus. U kunt een greep van onze artikels hieronder zien.

Gerelateerde artikels:

Gerelateerde termen: beste viruscanner, malware scanner, antivirus programma, AV, internet security, internet security suite, internet security software, gratis antivirus, free antivirus, gratis virusscanner, anti-malware programma. 

Bronnen voor de beste antivirus programma’s:

Wat is de beste antivirus op dit moment? Wat moet de beste antivirus software inhouden?
antivirus
Date Published: 09/09/2013
antivirus software
5 / 5 stars

 

——————————————————–
Dit artikel over de beste antivirus, virusscanner en anti-malware software is een bijdrage van: 

Computers hebben me altijd bezig gehouden en mijn vrije tijd beroofd ( : Ik vind het gewoon leuk om te schrijven over computers en computer gerelateerde problemen. Het heeft me gewoon geleerd om meer uit mijn computer te halen en er langer en meer plezier van te hebben. Ik vind dat het belangrijk is dat we goed met onze computer omgaan en proberen deze zo lang mogelijk te behouden. Dit is in het belang van ons mileu, maar ook onze eigen beurs. De computer opschonen is hierbij een sleutel. Vandaar dat ik graaf op ComputerOpschonen.com schrijf.

View all contributions by

img
img
51 comments… add one
 • Sjirke
  2013/09/11, 11:17

  Mooi beknopt overzicht van de beste antivirus programma’s.

 • N
  2014/02/18, 08:43

  Dank voor de review.

  Let op!! bij de link voor ‘Bitdefender 2013 goedkope Lifetime offer!’. Er staat op de site: voor Windows 7 , Windows Vista , Windows XP. Dus waarschijnlijk niet voor windows 8?!?

 • Tjalling
  2014/03/21, 00:00

  Ik heb bitdefender hier draaien op windows 8. Doet het prima.