Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

ANONIEM SURFEN

Waarom zou ik anoniem surfen? Wat is de beste manier?

anoniem surfenDit is een lang artikel over anoniem surfen. Ik zal beginnen met een korte samenvatting: internet privacy is een belangrijk recht, zonder privacy is er geen vrijheid. Kennis is macht. Internet  privacy wordt door grote bedrijven, cybercriminelen en inlichtingendiensten telkens misbruikt en gekrenkt. Ook vanuit het oogpunt van veiligheid is het zeer verstandig om jezelf af te schermen en je privacy online te beschermen. Dit kun je het beste doen door gebruik te maken van een combinatie van de volgende diensten:

  1. Een VPN programma – aanbevolen dienstverlener: HideMyAss of Trust Zone VPN
  2. Een beveiligd en anoniem email programma zoals Anonymous Speech deze levert.
  3. Een complete en hoogwaardige extra malware scanner met een privacy scanner zoals Engima en MalwareBytes (MBAM) deze maakt.
  4. Maak gebruik  van internet browsers die ontwikkeld zijn voor  het waarborgen van je online veiligheid en privacy: Chromodo browser.
  5. Als je durft, maak gebruik van p2p-diensten en een cryptocurrency zoals Bitcoin voor het verrichten van online betalingen. Laat je niet bang maken door propaganda. Bescherm niet alleen je online privacy, maar ook je financiële privacy en vrijheid. Bitcoin? Waarom zou ik bitcoins kopen?

anoniem surfen gidsVeel mensen hebben me gevraagd hoe je anoniem surfen kunt  op het internet. Wanneer je niet anoniem surft is het makkelijk voor derden om je surfgedrag in kaart te leggen en een persoonlijk profiel van je op te stellen. Daarnaast is het makkelijk voor derden om persoonlijke gegevens van je te vergaren of te stelen. Net zoals we recht hebben op privacy in onze normale dagelijkse leven, zouden we dit ook moeten hebben online.

Het besef dat we maar weinig en een te fragiele bescherming hebben van onze internet privacy, heeft bij vele de wens opgeroepen om anoniem surfen mogelijk te maken. Heb jij er ook genoeg van dat machtige internet bedrijven en geheime diensten (zoals de NSA) je gewoon afluisteren op het internet en alles wat je ook maar doet gewoon maar opslaan en ook gewoon doorverkopenWeg met die stiekemers, geen koehandel met ons privé-leven a.u.b., nu is het genoeg! Ik ga nu anoniem surfen! Toch, anoniem surfen is nog niet zo eenvoudig als men zou denken. Er komt veel IT-technologie bij kijken. Voor starters, een goede VPN service is gewoon een vereiste om anonimiteit te waarborgen en onze online privé-zaken af te schermen van nieuwsgierige ogen… b.v. wanneer je online wilt daten.

slim anoniem surfenMet een goede VPN service is het zeer moeilijk om te worden getraceerd. Bovendien wanneer je gemakkelijk anoniem surft met een goede VPN service als die van Trust Zone VPN, dan heb je ook geen last van die IP-geolocatie beperkingen die worden opgelegd. Bijvoorbeeld, vele YouTube video’s kunnen alleen via een Amerikaanse IP worden bekeken. Door echt anoniem te internetten kun je ook censuur en blokkades vermijden. Belangrijk is niet alleen maar de waarborging van je online vrijheid en privacy, maar zeker ook de verzekering van de computer beveiliging.

Een concreet voorbeeld is wanneer je gebruik maakt van een publieke WLAN, de zogenaamde gratis WIFI en Hotspot omgevingen. Hierin kan het wemelen van spy software en surveillance programma’s. Wanneer je deze open omgevingen betreedt met een goede VPN service dan bescherm je jezelf uitstekend en neem je ook geen risico’s. Spyware ligt altijd op de loer om de kwetsbare schaapjes te infecteren en informatie te stelen.

Anoniem surfen is dat echt mogelijk?

Maar goed, zoals gezegd, hoewel een VPN service het fundament is;  is echt anoniem surfen niet makkelijk.  Om het te bewerkstelligen, moet je verder rekening houden met drie belangrijke componenten van internet privacy en veiligheid:

anoniem surfen1. De computer. Anoniem surfen veronderstelt veilig surfen. Veilig surfen is gebaseerd op een goede internet beveiliging en een schone computer. Dit veronderstelt weer dat u beschikking heeft over een goede internet security oplossing en Windows optimalisatie software voor het opschonen en beveiligen van de computer. Systweak heeft een oplossing ontwikkeld voor het optimaliseren van Windows computers en het verwijderen van privacy gevoelige gegevens van de computer: Kromtech PCKeeper. Deze software voorziet in alle behoeften voor uw computeronderhoud beveiligt tevens uw computer tegen indringers.

Heeft u nog geen internet security oplossing? Lees dan de reviews over MalwareBytes (MBAM) of de SpyHunterKijk, wanneer de computer niet schoon is en besmet is met malware, dan is anonimiteit op het internet per definitie uitgesloten. Goed computer onderhoud en beveiliging zijn de basisvoorwaarden om anoniem surfen mogelijk te maken.

2. De browser. De browser is het eerste punt van contact met het Word Wide Web en de bemiddelaar die een hoop persoonlijke gegevens doorgeeft of kan doorlekken. Via traffic analysis en surveillance programma’s is het vrij eenvoudig om een profiel van jouw surfgedrag op te stellen. Natuurlijk het opschonen van de browsers is handig voor de ogen van derden, maar helpt niks in het geval je te maken hebt met de surveillance en data mining software van ISP’s,  bedrijven, overheidsinstellingen en cybercriminelen. Naast het feit dat het daadwerkelijk verstandig is om je browser goed te configureren voor optimale privacy, is het nodig om dieper te gaan om daadwerkelijk anoniem surfen mogelijk te maken. Anoniem surfen kun je dan het beste doen wanneer je een private VPN service alleen met de FireFox of Opera internet browsers laat werken. Gebruik niet Safari, de Internet Explorer of een andere browser van een Amerikaanse gigant! Maak gebruik van de kleinere merken op het gebied van browser technologie. Persoonlijk zou ik kiezen voor een combinatie van Trust Zone VPN met de Chromodo private browser ontwikkeld door Comodo.

3. De internetverbinding. De netwerkcommunicatie software die samenwerkt met de browser biedt de sleutel tot het verwerkelijken van anoniem surfen. Normaal gezien gaat alle netwerk data overdracht en verkeer direct en onbeschermd door de handen van een ISP. Zoals eerder gezegd is het een koud kunstje om deze data te lezen d.m.v. traffic analysis software. Maar wanneer je de netwerk communicatie software anders gaat inrichten door het opzetten van een andere internet verbinding, dan kunnen we hier tegen een stokje steken. Er zijn drie mogelijkheden om de internet verbinding zo op te zetten dat anoniem surfen mogelijk wordt: I. VPN verbinding II. P2P verbinding III. Proxy verbinding. De beste methode om anoniem te internetten is via een VPN oplossing die al het internet verkeer versleuteld en vervolgens P2P en Proxy verbindingen kan opzetten. Dit kan met heel gemakkelijk met de VPN service van Trust Zone VPN, IPVanish, of HideMyAss.

4. De online communicatie. Het verder versleutelen van email, P2P chat en andere vormen van online communicatie is ook belangrijk. Anoniem surfen met een VPN service heeft geen zin als je b.v. Skype gebruikt. Skype lekt. Dus, het beste wat je kunt doen is verder gebruik te maken van een echte secure webmail en communicatie service van een bedrijf gelegen in een land waar men daadwerkelijk bij de wet de privacy van burgers optimaal beschermt. IJsland en ook Japan  zijn twee uitstekend voorbeelden van landen waar de burgers nog echt inspraak hebben en de privacy optimaal in de wet wordt gewaarborgd. Dit maakt het heel moeilijk voor derden om toegang te krijgen tot de (mail)servers en de gegevens van de klanten van een bedrijf die een dergelijke dienstverlening aanbiedt. Daarom raad ik onze lezers aan om gebruik te maken van de dienstverlening van Anonymous Speech en Unseen.

anoniem surfen met private communicationAnonymous Speech is een privacy dienstverlener en heeft een kant en klare oplossing waarmee je online anoniem kunt communiceren. De combinatie van deze diensten van  met de versleutelde VNP service van  Trust Zone VPN is ijzersterk!

Anoniem surfen met een versleutelde VPN (proxy server) verbinding:

anoniem internettenWe beginnen met een het surfen via een VPN proxy server internetverbinding aangezien deze de beste methode is om anoniem te kunnen internetten. Een goede VPN oplossing werkt met het versleutelen van gegevens (encryptie) en bouwt een veilige VPN tunnel tussen u en de server van waaruit u anoniem kunt gaan internetten. Daarnaast zal een goede oplossing ook het IP afschermen en ervoor zorgen dat een ISP of een derde partij nooit d.m.v. deep packet inspection uw surfgedrag en gegevens kan achterhalen. Het probleem van een VPN verbinding kan de internet snelheid zijn, een professionele VPN dienstverlener kan hierbij helpen. De beste en snelste manier om anoniem te surfen doet u met een VPN verbinding die ontwikkeld is door een professionele dienstverlener en specialist op dit gebied. Deze VPN diensten zijn helaas niet gratis, maar wel een uitstekende, gemakkelijke manier om snel anoniem te kunnen surfen.

Wat is  beste VPN dienst en proxy server software om anoniem en beveiligd te internetten?

De Nummer 1. Anoniem surfen kun je het beste en eenvoudigste doen met Trust Zone VPN.

anoniem surfen met trustzoneTrust Zone is onze nummer 1 aangezien deze VPN provider voldoet aan de zwaarste eisen voor privacy tools. Dit is de keuze voor iedereen die geen risico wilt nemen en niet wilt compromissen. Trust Zone VPN legt geen gegevens vast die kunnen worden gebruikt voor het toch weer achterhalen van je oorspronkelijke IP-adres en je uiteindelijke woonadres. De meeste VPN providers maken compromissen als het gaat om de uiteindelijke bescherming van hun klanten en leggen bepaalde informatie (vaak tijdelijk) vast. Trust Zone VPN maakt geen compromissen. Gegevens zoals DNS requests, timestamps, traffic logs, bandwidth logs, IP address worden nooit vastgelegd op de servers van Trust Zone. Dit is mogelijk doordat het hoofdkantoor van Trust Zone gelegen is in de Seychellen. Privacy wetgeving is hier zeer strikt en Seychellen werkt niet mee aan spionage projecten van allerlei geheime diensten. Aan informatie uitwisseling zal Trustzone niet makkelijk en alleen onder strikte voorwaarden meewerken. Ten slotte, is Trust Zone VPN dienstverlening niet duur. De dienstverlening heeft een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding. Voor meer informatie: Trust Zone VPN.

De nummer 2HideMyAss.

anoniem surfen met hide my ass software

HideMyAss is een bekende en zeer gebruiksvriendelijke oplossing voor het garanderen van je online veiligheid en privacy. Het is zeer gemakkelijk om de computer te verbinden met de HideMyAss proxy server en deze optimaal te gebruiken. HideMyAss VPN heeft meer dan 282 VPN servers verdeeld in meer dan 51 landen, waarbij u beschikt over meer dan 33000 verschillende IP adressen. HideMyAss ondersteunt alle belangrijke protocollen en heeft vele handige gereedschappen voor het garanderen van de hoge graad van veiligheid, anonimiteit en internet snelheid. Je kiest vooral deze provider als je op zoek bent naar gebruiksgemak. Als het gaat om het ultiem beschermen van je online privacy kun je beter onze nummer 1 pakken. Voor meer informatie: HideMyAss VPN Review

De Nummer 3. Anoniem surfen met IP Vanish.

anoniem surfen met ipvanishIPVanish heeft een zeer goede reputatie als een VPN-dienstverlener die hoge VPN internetsnelheden kan garanderen. IPVanish is namelijk één van de enigste VPN services die met behulp van een echte Tier-1 netwerk de meest veilige en snelle VPN-snelheden kan bewerkstelligen. De andere dienstverleners hieronder zijn geen Tier-1 VPN service providers. Bovendien bevat de dienst van IPVanish een NAT firewall. Hackers en botnets scannen het Internet voor onbeveiligde apparaten zodat ze creditcardgegevens, wachtwoorden, gevoelige financiële en je persoonlijk gegevens kunnen stelen of Malware kunnen installeren. Een NAT Firewall blokkeert hen om toegang te krijgen tot de computer, mobiele apparaat of tablet. IPVanish logt niks op hun eigen servers en het netwerk bestaat uit meer dan 180 VPN servers verspreid over meer dan 60 landen. IPVanish is inderdaad een uitstekende keuze en de concurrent van HideMyAss.

Onze nummer 4. Anoniem surfen met Private Internet Access!

private internet access anoniem internetPrivate Internet Access is een complete VPN oplossing die internationaal gezien zeer goed gewaardeerd is geworden door o.a. PC World, Forbes, Cnet, CBS, Torren Freak, LifeHacker en andere computer websites. De focus ligt op veiligheid, privacy en een zeer goede prijsstelling. Private Internet Access is een van de goedkoopste VPN services en tevens een van de beste. We raden onze lezers aan om onze recensie te lezen over deze VPN dienstverlener: Private Internet Access Review.

anoniem surfen met IVPNEen goede nummer 5 is IVPN. Privacy wetgeving en andere regulaties kunnen wijzigingen. IVPN heeft bewezen om haar gehele bedrijf te verhuizen naar een land waar de privacy wetgeving optimaal is en je als bedrijf zo weinig mogelijk gegevens hoeft op te slaan. IVPN ligt in Gibraltar en slaat niks op en legt ook geen logs vast. Voor Nederlanders is de dienst van IVPN van harte aanbevolen! Voor meer informatie: IVPN Homepage.

Andere VPN oplossingen waarmee u anoniem het internet op kunt:

6. Hardcore anonymous surfing met ZORRO VPN

anoniem surfen met zorro vpnVoor de echte hardcore veeleisende surfer is er de VPN service van Zorro. Deze biedt een vergelijkbare dienst als de hier boven genoemde merken, maar voorziet ook in VPN ketens. De mogelijkheid tot  het bouwen van een eigen VPN keten is uniek en een uitstekende meerwaarde. Je kunt met ZORRO VPN een VPN keten opzetten waarbij je internetverbinding versleuteld en gekanaliseerd wordt door zo’n 4 VPN servers in verschillende locaties rond in de wereld! Hierdoor wordt het praktisch onmogelijk voor zelfs de politiediensten om je identiteit te achterhalen. Daarnaast kun je deze VPN service inzetten in combinaties met proxies, Bittorrent en TOR. Er worden ook geen logs bijgehouden. Voor de fijnproevers is het mogelijk om dedicated private VPN servers te verkrijgen (natuurlijk voor een extra bedrag). Zorro VPN stelt geen limieten aan snelheid en versleuteld alle internetcommunicatie met de AES-256 encryptie technologie. De prijzen zijn transparant. Je betaalt één prijs voor de hele dienstverlening.Voor zo’n 120 USD heb je voor 12 maanden lang toegang tot de VPN service van ZORRO VPN

7. Anoniem surfen met CyberGhost VPN is zeer gemakkelijk.

anoniem surfen met CyberGhost VPN

CyberGhost VPN zal de je externe zichtbare IP adres die je krijgt van je ISP vervangen met een andere CyberGhost VPN IP adres die wordt gedeeld met andere CyberGhost gebruikers. Hierdoor wordt het niet mogelijk om de IP als nog aan een specifieke gebruiker te koppelen. De communicatie tussen de computer van de CyberGhost VPN gebruiker en de anonieme CyberGhost servers is ook extra beschermt d.m.v. 1024-bit SSL encryptie bij het maken van een verbinding en AES sleutels voor het laten plaatsvinden van de informatie overdracht c.q. verkeer.

8. Anoniem surfen met STRONGVPN

StrongVPN is al sinds 1995 een gevestigde naam op het gebied van internetveilidheid en het aanbieden an superieure VPN oplossingen. StrongVPN is ideaal voor de beveiliging van Hotspot surfers en zorgt ervoor dat je anoniem kunt internetten. StrongVPN maakt het mogelijk voor haar gebruikers om gemakkelijk te wisselen van VPN locaties en zorgt voor een snelle internet verbinding waar je kunt gebruik maken van een willekeurige IP van elk land van wens. Het mooie is dat StrongVPN voorziet in een uitstekende technische infrastructuur van waaruit u o.a. alle mogelijke (geo-locatie) beperkingen kunt omzeilen en snel anoniem en veilig kunt internetten. Lees hier meer op onze StrongVPN Review. 

9. Super snel anoniem internetten met VYPRE

anoniem surfenZoals eerder al aangegeven, een zwaardere alternatief voor CyberGhost is VYPRE. Belangrijk is dat VYPRE verschillende VPN protocollen ondersteunt waaronder PPTP, L2TP/IPsec, en Open VPN. VYPRE is echt voor diegene die veeleisend is en over meer technische finesses en opties wilt beschikken. Het is een complete oplossing die snelheid en flexibiliteit garandeert wanneer je anoniem surft op je computer of een ander device van keuze. Het nadeel van Vypre is dat ze nog een vrij jong bedrijf zijn en nog niet zoveel VPN proxy servers tot hun beschikking hebben. Lees hier meer over VYPRE VPN

10. Anoniem internetten met Tor.

anoniem surfen met Tor

Tenslotte, willen we de TOR-project nog even noemen. TOR bestaat ook uit een netwerk van anonieme private netwerken. TOR was in het begin een onderdeel van het Amerikaanse leger onion routing project of the U.S. Naval Research Laboratory . De bedoeling was dat het de online communicatie zou beschermen van de Amerikaanse overheden en natuurlijk het leger. Nu is het open voor iedereen en is ook gratis. Er zijn wel wat nadelen aan verbonden vooral in termen van snelheid en prestaties. Deze zijn op te lossen via een extra security proxy instelling: How To Forge on TOR . Gratis, komt natuurlijk ook niet met klantenondersteuning. Lekker vlotjes anoniem surfen zonder poespas kost helaas wat geld, maar dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt hoeveel techniek moet worden ingeschakeld om het mogelijk te maken. Het is onze aanbeveling om TOR samen te gebruiken met ZORRO VPN om sneller en ook veiliger gebruik te maken van deze dienst.

11. Anoniem surfen met de nieuwe ingebouwde privacy opties in browsers ?

Het gebruik maken van de nieuwe privacy knoppen in onze browsers, vallen niet onder de categorie anoniem surfen. Dus, Chrome ‘’Incognito’’ of ‘’InPrivacy’’ bij de nieuwe IE 8 en de ‘’Private Browsing’’ optie in Firefox geven niet afdoende anonimiteit. De ISP en andere instellingen kunnen nog altijd het surfgedrag achterhalen. Het is meer bedoelt om onze computer medegebruikers geen inzage te geven in ons surfgedrag. Toch is het zo dat via de cached DNS entries iedereen gemakkelijk kan opzoeken welke sites je hebt bezocht. De privacy opties zullen het proces niet stoppen waarbij de DNS entries netjes worden opgeslagen op je eigen computer. Je zult deze na elke browser sessie moeten verwijderen: cached DNS entries verwijderen.

Dus het is dus belangrijk om te beseffen dat je niet anoniem kunt internetten op basis van alleen deze browser internet privacy opties. In dat geval is de tweede mogelijkheid, het inzetten van proxies een betere zet. FoxyProxy is de meest bekende oplossing die je als een plugin in de browser kunt activeren. Toch, het werken via een proxy server is niet optimaal in termen van gebruiksgemak en surf snelheid, daarnaast biedt het geen optimale bescherming en encryptie mogelijkheden zoals je die wel hebt met een VPN verbinding. Een beter alternatief is de Ghostery plugin voor Firefox. Deze zal een hoop trackers van jouw internet gedrag weren.

12. Anoniem surfen met Tails.

Tails is een besturingssysteem gebaseerd op Debian. Wanneer je anoniem wilt surfen zou je kunnen overwegen om dit besturingssysteem op je computer te zetten. Alle verkeer en informatie overdracht wordt gedwongen door het Tor Netwerk te gaan voor absolute anonimiteit te waarborgen. Dit nieuwe anonieme operating system heeft bovendien vele gereedschappen ingebouwd voor gebruikers die anoniem internetten willen. De gereedschappen die Tails bevat zijn o.a. Tor, Pidgin en andere encryptie gereedschappen.

Het grappige is dat Tails er nog wel anders uit ziet dan onze gebruikelijke Windows of Apple omgevingen waardoor je als gebruiker op een openbare plek nogal aandacht kunt trekken wanneer je Tails op je scherm hebt. Vandaar dat ze recentelijk een Windows achtige camouflage hebben toegevoegd om niet te veel aandacht te trekken op openbare plekken. We willen toch anoniem blijven, of niet? Dus met deze camouflage lijkt het erop alsof je een gewone Windows computer hebt. Wanneer je Tails inzet samen met een beveiligde VPN verbinding van een goede provider die je internet privacy respecteert en garandeert zoals  Trust Zone VPN ben je aardig op weg naar de optimale internet anonimiteit. Voor meer informatie: Tails

12. Anoniem internetten met Opera in de Turbo Modus.

De internet browser Opera is beter uitgerust om een hogere mate van internet privacy te garanderen door gebruik te maken van de Turbo Modus van Opera. Hierdoor zul je via de servers van Opera het internet kunnen opgaan. Het is een betere proxy oplossing dan een standaard proxy verbinding, toch internet anonimiteit garandeert deze methode absoluut niet.

13. Anoniem surfen, anoniem bankieren en anoniem online betalen!

anoniem surfen en bankierenAnoniem surfen en vervolgens met iDeal of je creditcard betalen betalen kan natuurlijk als gevolg hebben dat jouw persoonlijke gegevens kunnen lekken. Wil je ook online anoniem kunnen betalen, dan zul je een cryptocurrency moeten gebruiken. Hiermee vermijd je onbetrouwbare zombiebanken waar je geld niet veilig staat en alles wat je daar doet in de gaten wordt gehouden door de bank. Financiële privacy is net zo belangrijk als online privacy. Deze kun je makkelijk claimen door banken te vermijden en gebruik te maken van Bitcoin en goedkopere alternatieve fintech diensten. Concreet voorbeeld: je kunt praktisch anoniem in de winkel betalen met een SpectroCoin Visa Debit Card voor je euro betalingen die je met bitcoins opwaardeert. Super goedkoop, volledig legaal en eenvoudig. Laat je niet bang maken door het nieuws of je bank marketing medewerker! Join the revolution, become your own bank!

14. Anoniem internetten en computer beveiliging.

Anoniem surfen is trouwens alleen mogelijk wanneer je geen Spyware op je computer hebt zitten. Klinkt misschien flauw, maar je moet wel aandacht besteden aan de computer beveiliging wil je daadwerkelijk anoniem op het internet kunnen surfen. Vandaar zorg er voor dat je investeert in een goede virusscanner zoals die van Kaspersky of Bitdefender en vergeet ook niet de software updates uit te voeren met behulp van Secunia.

15. Anoniem surfen en social media

Het aanhouden van een Facebook account is helaas niet goed om je anonimiteit te waarborgen. Vermijd je Facebook account wanneer je anoniem gaat internetten. Wil je volledige anonimiteit op het internet, kun je beter onder een alias een Facebook account aanmaken. Facebook staat bekend voor het delen van informatie met de geheime diensten of laten we het zo zeggen, alles wat op Facebook gebeurd wordt opgeslagen…. Klinkt te gek voor woorden? Ik weet het, het is bizar maar het NSA schandaal heeft dit maar mooi weer aangetoond. Big Brother USA wil alles zien en weten. Het privacy bedrijf Unseen in IJsland heeft een nieuwe social media platform ontwikkeld die de privacy van haar gebruikers wel optimaal beschermd: seen.is.

16. Anoniem surfen en anoniem daten!

Ja, er is een groeiende trend dat mensen anoniem online will daten. Nou, als je dat echt goed wilt doen zul je daadwerkelijk een van de bovenstaande stappen moeten nemen. Anders is anoniem daten op het internet een illussie.

anoniem surfen en mailen met anonymous speech

Discussies over anoniem surfen op social media platforms:

Volg de discussie over anoniem surfen op Google+ of bekijk de Google+ pagina die is toegewijd aan het onderwerp: anoniem surfen.

Youtube video on how to surf anonymously with Torr:

Veel makkelijker is om anoniem te surfen met CyberGhost VPN. Lees de review hier: CyberGhost Review

Goede bronnen over VPN’s en anoniem surfen:

——————————————————————————————-

Schrijver van dit artikel over anoniem surfen is  . Dit artikel is zijn persoonlijke mening en we horen graag aanvullingen en opmerkingen van onze lezers over dit boeiend onderwerp.  

Anoniem Surfen
by Rens Smit