Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Gratis virusscanner of waarom kost echte veiligheid geld?

Een gratis virusscanner? Waarom niet aanbevolen?

Een gratis virusscanner wilt iedereen wel hebben. Wanneer u op zoek bent naar een goede virusscanner zult u het liefst deze gratis willen hebben. Het gebruiken van gratis antivirus software lijkt een heel goed idee, maar de vraag die u zich moet stellen is waarom deze virusscanners in feite gratis worden aangeboden. Trouwens, de beste antivirus programma is geen gratis virusscanner. Wij zullen de motieven van de virusscanner ontwikkelaars aan de kaak stellen. Dit geldt ook voor de al maar meer populaire virusscanners voor mac OS X computers die worden uitgebracht.

beste-virusscanner-gratis

U moet zich goed beseffen, het woord GRATIS is een bekende marketing kreet om mensen te lokkenHet ontwikkelen van een goed virusscanner programma is zeer complex en duur. Wanneer u gratis antivirus software in gebruik neemt zal het of gaan om een virusscanner met begrensde functionaliteit. Deze biedt meestal geen volledige bescherming. Volgens een recent onderzoek van AV-comparatives vertrouwen 64 % van de consumenten een gratis virusscanner niet. Goed, men mag verwachten van virusscanner ontwikkelaars dat ze hun belangrijke software pakketten als een gratis testversie ter beschikking stellen voor hun aankomende klanten. Het is bovendien ook geheel correct dat wij voor een hoogwaardige virusscanner moeten betalen. Het ontwikkelen van antivirus software is zeer complex en duur. Verwachten van deze bedrijven dat ze een volledige gratis virusscanner product ter beschikking stellen is misschien leuk voor ons, maar uiteindelijk niet haalbaar voor de antivirus software ontwikkelaars.

virusscanner-bitdefender

beste-virusscanner-2012

Op zoek naar de beste virusscanner van 2013? 

Klik voor de Bitdefender Total Security – 2013 Review

 

 

 

Ons advies is dat het verstandiger is om geen gratis virusscanner te gebruiken met begrensde functionaliteit. Het is beter om meteen geld te investeren in een volledige internet security suite van de betreffende maker of een ander merk met een goede reputatie. Waarom? Dit is uiteindelijk de doelstelling van een gratis virusscanner. Een gratis virusscanner heeft vaak begrensde functionaliteit, zodat nooit volledig beschermd bent tegen de complexe virus varianten die tegenwoordig massaal geproduceerd worden en op het internet verspreid worden. Het is veel verstandiger om te investeren in een hoogwaardige totaaloplossing voor uw pc en internet veiligheid. Er zijn verschillende goede virusscanners in omloop, waaronder die van AVG, Avast, Avira, Kaspersky, ESET, McAffee, Enigma, Panda Security etc. Wij raden u aan om te investeren in een goede internet security totaaloplossing. Gratis software is gemaakt voor marketing doeleinden en mist vaak een hoop functies:

Wat zit er meestal niet in een gratis virusscanner? 

 1. Een traditionele of gratis antivirus software bevat geen anti-spyware scanner. Bescherming tegen spyware en adware is zeer belangrijk!
 2. Een gratis virusscanner zal niet altijd automatisch de nieuwste virusdefinities ontvangen, waardoor deze een informatieachterstand heeft en daardoor nieuwe virusvarianten niet direct kan herkennen. Uw computer ligt open.
 3. Includeert geen anti-spam functionaliteit.
 4. Een gratis versie bevat geen firewall of anti-hacker technologie.
 5. Een traditionele virusscanner bevat geen internet privacy bescherming of kinderbescherming in de vorm van bijvoorbeeld een kinderslot, bestands encryptie, back up en herstel functionaliteit van bestanden.
 6. Technische ondersteuning komt er ook niet bij.
 7. Een herstel punt in de vorm van bijvoorbeeld een CD/DVD wanneer uw pc door een virus infectie beschadigd is geworden en niet meer opstart.

Deze afzonderlijke belangrijke  functies zou men normaal erbij moeten kopen als afzonderlijke software. Dit zal uw computer en uw beurs alleen maar meer belasten. We praten hier minimaal over 5 afzonderlijke software producten voor de beveiliging van uw computer en een minimale investering van 100 Euro. Dus dit scenario wordt niet alleen duur, maar ook onoverzichtelijk en belastend voor uw computer. Vandaar dat ons advies is om een totaaloplossing voor uw internet en computer beveiliging te kopen. Dit is niet alleen veel goedkoper, maar ook veel gemakkelijker voor u zelf. Een halfslachtige oplossing is een slechte oplossing.

Wat zijn de kenmerken van een goede virusscanner?

Virusscanners maken deel uit van een antivirus software pakket. Ze moeten de volgende kenmerken hebben om tot de beste virusscanners te kunnen worden gerekend. Tevens geeft het ook aan waarom het zinnig is om te investeren in een goed antivirus programma i.p.v. het in gebruik nemen van een gratis virusscanner.

 1. Een antivirus programma moet minimaal twee virusscanners hebben! Een voor het actief monitoren van uw computer en een ander voor het handmatig controleren van mogelijke besmette bestanden.
 2. Een goede antivirus scanner zal zich in het residente geheugen plaatsen van uw computer zodat het elke schijf- en leesactie kan monitoren en kan ingrijpen zodra het een virus detecteert.
 3. Een virusscanner kan alleen een virus detecteren als het de juiste informatie verkrijgt voor het herkennen va n een virus. Dit betekent dat een antivirus programma eigenlijk zo goed is als haar database met virus definities. Een goede virusscanner is afhankelijk van virus definities (signatures) voor het kunnen herkennen van de virus die zich in uw computer heeft genesteld. Is de database niet gevuld met de laatste virus definities, dan zal de scanner in feite nutteloos zijn. Een virus definitie is de informatie die het programma in staat stelt om een nieuwe virus te herkennen. Elke dag worden er gemiddeld minimaal 4 nieuwe virus varianten ontwikkeld door internet criminelen waarvoor virus definities moeten worden ontwikkeld. Een gratis virusscanner krijgt niet meteen altijd de laatste virus definitie updates mee. Vandaar dat we ook u aanraden om te investeren in een hoogwaardige antivirus programma die constant wordt voorzien van de laatste virus definities om uw pc daadwerkelijk goed te beveiligen.
 4. Goede antivirus software zal gebaseerd zijn op een technologie die niet teveel beslag legt op uw computer systeembronnen en prestaties. Een zware, onhandige antivirus scanner kan uw computer traag maken. Een gratis scanner is vaak belastend voor uw computer prestaties. Vandaar dat goede antivirus scanners gebruik maken van de laatste moderne cloud technologie. Dit wil in feite zeggen dat de software minder aanspraak maakt op de systeembronnen van uw eigen computer maar meer en meer van haar gegevens en ‘engergie’ haalt via het internet (de cloud) van externe servers bij de antivirus software ontwikkelaar zelf. Hierdoor zal uw computer niet trager worden wanneer de virusscanner actief is.
 5. Een complexe virus maakt gebruik van een techniek die polymorfisme wordt genoemd. Dit wil zeggen dat de virus elke keer haar eigen code een beetje verandert zodat de virusscanner deze virus niet kan opspeuren.  Simpel gesteld, de virus kan zich als een kameleon gedragen om de scanner te foppen. Goede antivirus software moet dit gedrag van een complexe virus kunnen herkennen door middel van een gedragsanalyse scan.
 6. De ontwikkelaar van de antivirus programma moet een erkend bedrijf zijn met goede track record op het gebied van virus onderzoek en het ontwikkelen van virus signatures voor hun respectieve virusscanners.
 7. De ontwikkelaar van een antivirus software programma moet ook goede anti-spyware programma’s kunnen aanbieden c.q. inbouwen in respectieve security oplossing.
 8. Een goede virusscanner moet alle type van malware kunnen herkennen. In die zin, moet een virusscanner een complete malware scanner zijn die effectief alle type van malware kan herkennen en verwijderen.
 9. Malware Removal & Repair. Een goede malware scanner moet op een goede en snelle manier malware verwijderen. De computer moet netjes worden opgeschoond en geen malware achterlaten. Het is niet altijd makkelijk voor een virusscanner om malware te verwijderen. Toch, de beste virusscanner moet dit kunnen doen. Dit geldt ook voor vervelende malware zoals keyloggers, rootkits of spyware.

Welk advies kunnen we geven voor het kiezen van een goede virusscanner?

Het ontwikkelen van antivirus software is zeer complex, vraagt om constant onderzoek van de ontwikkelaars en kost veel geld. Het is vandaar dan ook niet vreemd dat men voor kwaliteit en afdoende bescherming moet betalen. De gevolgen van een virus infectie kunnen daadwerkelijk rampzalig zijn voor uw computer, uw bestanden en persoonlijke gegevens. Dit schrijf ik u niet om uw bang te maken, maar gewoon doordat het een gegeven is. De nederlandse overheid heeft niet voor niks GOVCERT en het Nationaal Cyber Security Center (NBCS) opgericht voor de bescherming van de nederlandse burgers en belangen. Voor meer informatie over de complexiteit van een virus kunt u de video’s raadplegen van GOVERT: GOVCERT virus animatiefilms. Heeft u een Mac computer? Een Mac kan ook een goede virusscanner gebruiken. Lees ons artikel over antivirus voor mac: antivirus mac.

beste gratis virusscanner Het is dus veel slimmer en goedkoper om een eenmalige investering te doen voor 1 complete pc beveiligingsoplossing tegen alle mogelijke bedreigingen van 1 erkende software ontwikkelaar, dan vele verschillende software licenties af te nemen om uw te beschermen tegen verschillende malware bedreigingen.

Op basis van veel onderzoek op deze ingewikkelde antivirus software markt hebben we een aantal oplossingen voor u uitgezocht die voldoen aan alle kenmerken, die alle noodzakelijke functies hebben voor het waarborgen van uw veiligheid op het internet en uw pc prestaties tevens ook optimaliseren:

1. Bitdefender Total Security 2014

Bitdefender heeft een uitstekende programma ontwikkeld die recent tot de beste virusscanner van 2012 & 2013 & 2014 is uitgeroepen door AV-Comparatives. Lees hier meer over Bitdefender:

Klik hier om meer te lezen over Bitdefender.

2. Kaspersky Internet Security 2014

beste virusscannerKeer op keer bewijst Kaspersky de beste virusscanner te kunnen ontwikkelen. Kaspersky behoort met Bitdefender tot de absolute top wat je kunt krijgen op het gebied van computer security.   De Kaspersky Internet Security 2014 software is een uitstekende keuze. Voor meer informatie:

Klik hier om meer te lezen over onze Kaspersky Internet Security 2014 Review.

 

3. Avira Internet Security 2014 

Een bijzonder complete alles-in-één oplossing voor het volledig beveiligen, beheren en verzorgen van de computer. Deze software van Avira is daarnaast ook zeer goed uit de bus gekomen bij verschillende vergelijkende testen.

Klik hier om meer te lezen over Avira Internet Security.

 

4. Malwarebytes anti-malware pro

Malwarebytes anti-malware software staat ook bekend onder de naam MBAM. Deze software wordt het meest genoemd door computer experts op pc-forums.

Klik hier om meer te lezen over Malwarebytes.

 

5. Hitman Pro anti-malware

De nederlandse SurfRight is vooral bekend met de naam Hitman Pro. Deze totaaloplossing is gebaseerd op cloud antivirus technologie:

Klik hier om meer te lezen over Hitman Pro 

 

6. G-Data Internet Security 2014

G-Data is een van de eerste antivirus software ontwikkelaars met meer dan 27 jaar ervaring! Geen enkel ander Europese antivirus software ontwikkelaar heeft zoveel prijzen binnengehaald. Vooral de G Data Internet Security 2014 software is uitstekend.

Heeft u een Mac computer?

Lees dan hier meer over: de beste virusscanner voor mac! 

Wat is de beste gratis virus scanner?

Geen geld om te investeren in een complete antivirus en malware oplossing? We raden u aan om alleen een gratis antivirus scanner te gebruiken wanneer u absoluut geen geld heeft  om uw computer te beveiligen. Beperkte computer beveiliging is beter dan geen. De meest bekende en beste gratis virusscanner is die van Avira of Avast.

We hebben ook een artikel geschreven over de AVG Free Download anti-virus oplossing. U kunt hier onder klikken op de betreffende links voor de download pagina’s van de betreffende virusscanners. Besef wel, gratis is beperkt en duurt niet lang. Later zullen ze toch met een offerte komen aanzetten. Een virusscanner die waarschijnlijk wel gratis zal blijven en relatief zeer goed presteert is Security Essentials van Microsoft.

Wat kan een virusscanner niet doen? 

I. Anoniem op het internet. 

Wilt u graag anoniem op het internet rond surfen? Een virusscanner bevat niet de technologie om anoniem op het internet te surfen. Anoniem internetten is geen vanzelfsprekendheid en kan alleen op basis van een schone computer met een uitstekende encrypted VPN-proxy server verbinding worden bewerkstelligd. Voor meer informatie: anoniem surfen.

II. Verloren bestanden terughalen. 

Bent u bestanden verloren na een virus recovery? Een virus kan bestanden verwijderen, beschadigen of stelen. Wanneer u problemen heeft met het vinden en openen van bestanden dan kunt u zich troosten met het feit dat uw data recovery software kunt gebruiken. Voor Outlook PST bestanden zou u het programma scanpst.exe kunnen gebruiken. Verloren of beschadigde bestanden terughalen na een malware aanval is vaak nog een mogelijkheid.

III. Computer sneller maken

Een virusscanner bevat geen gereedschappen om de computer schoon te maken en te optimaliseren. Het opschonen van een computer is zeker wel handig als een herstel maatregel na een virus incident. Het opschonen van het Windows register met behulp van een goede registry cleaner zoals Registry Mechanic of de Ccleaner Professional is aan te bevelen.

Wilt u meer advies bij het kiezen van een gratis virusscanner?

We raden u aan om de Google+ discussies te volgen op Virusscanners+ en ook het artikel van de Nederlandse Waarschuwingsdienst te raadplegen. Waarschuwingsdienst.nl is een initiatief van GOVCERT Nederland: Advies bij het kiezen van een virusscanner.

Post Scriptum: over de doelstelling van dit artikel over virusscanners:

Het is niet zo dat we goede  gratis antivirus software niet aanbevelen om te gebruiken. Zoals gezegd, de meeste goede antivirus software ontwikkelaars zoals AVAST, AVG en AVIRA hebben bewezen een zeer goede gratis virusscanner te kunnen ontwikkelen. Dit neemt niet weg om de motieven te ondervragen van alle software ontwikkelaars om gratis virusscanners te verspreiden. Trouwens, download alleen een virusscanner van een betrouwbaar merk. Twijfelt u, dan download niet de betreffende virusscanner. Het is namelijk zo, dat er ook rogue virusscanners gratis worden verspreid die malware of adware hebben ingebouwd om uw computer te kunnen infecteren. Ons artikel is gedurfd aangezien we als eerste de waarde van goede gratis virusscanners in een kritisch daglicht stellen. Het is belangrijk om ook stil te staan bij datgene wat u mist wanneer u alleen een gratis virusscanner gebruikt. We raden aan om u zelf deze vraag bij u zelf ook te stellen: waarom zou een antivirus bedrijf, dat enorm veel geld en tijd heeft geinvesteerd in het ontwikkelen van een virusscanner, deze aan mij gratis geven?

Bronnen:

Een goede bron over virusscanners en gratis antivirus ontwikkelingen in het engels is Virus Bulletin. Virus Bulletin doet veel onderzoek naar virusscanners: Virus Bulletin. Andere goede bronnen en referenties kunt u hieronder vinden:

——————————————————–

Dit artikel over de nadelen van een gratis virusscanner  is een bijdrage van: 

virusscanner

[schema type=”product” url=”http://computeropschonen.com/gratis-virusscanner/” name=”Virusscanner” description=”Wat is een goede virusscanner?” brand=”antivirus software” single_rating=”4″ agg_rating=”5″ condition=”New” ]