Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Gratis antivirus software

Waarom  is er gratis antivirus software?

Het antwoord op deze vraag is simpel. De meest complete en beste antivirus software is niet gratis. Gratis antivirus software wordt aangeboden door antivirus bedrijven zoals AVG, Avira, Avast, Comodo etc. om hun merknaam snel te verspreiden en zodoende meer bekendheid te krijgen. Daarnaast zullen heel veel mensen geneigd zijn de software te installeren. Iedereen wil graag gratis antivirus software hebben en pas beginnen met geld uit te geven voor een virusscanner nadat de computer daadwerkelijk eens wordt ‘behandeld’ door een virus.

gratis antivirus softwareWe onderschatten vaak de gevaren online en ageren pas wanneer het te laat is. Door het aanbieden van gratis antivirus software kunnen bedrijven in ieder geval proberen via aanbiedingen de gebruikers van hun gratis versies te overtuigen om een betere en meer completere betaalversie te kopen. Dit onderwerp is verder besproken geworden op de volgende pagina:  is een gratis virusscanner een marketing truc? 

Gratis is goedkoop, goedkoop is niet compleet, niet compleet is niet goed genoeg. 

Investeer in kwaliteit en volledige bescherming! Lees meer over Kaspersky.

 

Waarom zouden we gratis antivirus software eens een keer moeten overslaan?

Controversieel misschien, maar het is eens goed om stil te staan waarom het gewoon gerechtvaardigd en verstandig is om te betalen voor een goede virusscanner en eens niet een gratis antivirus software programma te gebruiken met gelimiteerde functionaliteit. Dit kunnen we bespreken aan de hand van de volgende onderwerpen en belangrijke gegrippen.

1. Malware, wordt steeds complexer en veelvuldiger verspreid op het internet.

De computer virus is waarschijnlijk de meest verspreide variant van kwaadaardige software ook wel aangeduid met malware. Zoals een biologische virus heeft het een host nodig voor haar overleving.  Wanneer een virus uw computer software heeft geïnfecteerd zal het de prestaties van die software wijzigingen,  waarbij het vlug replicaties van zichzelf maakt en uw computer verder naar de vernieling helpt. Een andere nog grotere bedreiging zijn de Wormen. Een worm heeft geen host nodig en kan zich supersnel verspreiden over een hele netwerk van computers, terwijl een virus vaak gebonden is aan haar host en zich alleen kan verspreiden doordat wij bijvoorbeeld een besmette bestand ook zetten op een andere computer. Een waarom kan dus zo alle computers binnen thuisnetwerk van je familie besmetten en vervolgens weer verder gaan naar de volgende slachtoffers. Zeer vervelende modulaire malware varianten zijn de banking trojans en ransomware zoals de CryptoLocker en het Politie virus. Andere varianten van malware zijn rootkits en trojans die in het geheim uw besturingsysteem overnemen zonder dat u het weet. Spyware is ook een variant van malware die zich verstopt om puur gegevens van uw computer te stelen en uw activiteiten te monitoren zonder dat u er erg in heeft. Op dit moment worden er elke dag weer tientallen nieuwe malware exemplaren ontwikkelt door cybercriminelen maar ook geheime diensten voor zogenaamde cyberoorlogen. Een voorbeeld hiervan is de Mask. Het moge duidelijk zijn, dat een virusscanner dus meer moet kunnen scannen dan alleen de traditionele virus varianten om afdoende bescherming te bieden voor uw persoonlijke gegevens op uw computer en uw internet security in het algemeen.

2. Werking van een virusscanner in ook gratis antivirus software wordt steeds complexer.

gratis-antivirus-software-adviesIn beginsel is elke virus en malware gewoon software. Sofware wordt ontwikkeld op basis van een bepaalde programmeer taal en codes. Een virus bestaat dus ook een stukjes unieke codes die haar creatie mogelijk maakt, maar ook haar herkenning. We kunnen dus een virus herkennen op basis van haar unieke code. Deze identificatie is een specialisme die wordt gedaan door IT security organisaties en malware onderzoekers. Deze proberen in een virus een specifieke patroon te vinden die voorkomt in al haar replicaties. Hierdoor is het mogelijk om de virus op te sporen en ook te verwijderen. Deze herkenningspatronen voor een specifieke virus worden ook wel signatures genoemd. Deze signatures moeten vervolgens worden geladen in de respectieve antivirus software waardoor een virusscanner een virus kan detecteren op de computer. Laten we dit illustreren aan de hand van een concreet voorbeeld. Een hacker of internet crimineel ontwikkelt een nieuwe virus genaamd W32.Amtian. De onderzoekers van Panda Security vinden deze virus en doen onderzoek naar hoe deze virus zich gedraagt en hoe men deze virus kan herkennen. Op basis hiervan schrijven de onderzoekers van Panda Security een signature voor de Panda antivirus software. Deze signature maakt het mogelijk dat de virusscanner van Panda de W32.Amtian kan opsporen en verwijderen. Vooral de onderzoekers van SurfRight hebben hier hun strepen bewezen met de Hitman Pro anti-malware software.

De complicatie is dat de schrijvers van malware niet willen dat hun kwaadaardige creatie wordt gevonden door een virusscanner.  Door middel van encryptie en andere verstop technieken is het steeds moeilijker om een virus op te sporen. Dit betekent dat er nog een tweede onderzoekslaag zit voor malware onderzoekers, IT – security organisaties en virusscanner ontwikkelaars. Dit vergt weer meer tijd en ook een extra scanning functionaliteit voor het kunnen detecteren van deze verstop technieken. Een andere complicatie is dat een worm zich anders gedraagt en ook verstopt in bestanden op uw computer. Dit vraagt om een andere beschermingsmechanisme die ook in een virusscanner moet worden toegevoegd. Het zelfde geld voor spyware en rootkits. Het moge duidelijk zijn, dat een de naam virusscanner gelimiteerd is aan eigenlijk alleen maar 1 functie en beschermingsmechanisme. Een virusscanner moet onderdeel zijn van een complete IT security suite. Een virusscanner moet tegenwoordig een volledige security scanner zijn die alle mogelijke bedreigingen moet kunnen opsporen. Wanneer je alleen maar een traditionele virusscanner in gebruik hebt, ben je niet beschermd. Boeiend hierbij is om op te merken dat een complete virusscanner twee wetenschappelijke specialisaties verenigt:  wiskunde in vooral de vorm van algoritmes om snel data te kunnen verwerken en software engineering met een uitstekende kennis van opcodes en de computer geheugen en processing structuren om de data te kunnen verwerken en bruikbaar te maken. In de context van dit artikel is het niet nodig om hier dieper op in te gaan. Het geeft weer aan dat een goede virusscanner je niet zo maar eventjes maakt en vergt veel onderzoek en wetenschappelijke disciplines die samenwerken.

Wat zijn de bekende, goede gratis antivirus software merken?

Conclusie over waarom we zouden moeten betalen voor gratis antivirus software. 

Het moge duidelijk zijn dat dit de ontwikkeling van ook gratis antivirus software een kostbaar proces is en de werking van een virusscanner zeer complex is. Het is daarom niet vreemd dat goede antivirus software zoals die van Panda Security, Bitdefender, Kapersky, Symantec, F-Secure, McAfee, Comodo etc. geld kost en dat alle gratis antivirus software zoals van Avast, AVG, en Avira uiteindelijk leiden naar een betere versie waarvoor men moet betalen. Helaas, voor veiligheid en kwaliteit moeten we betalen vanwege de kosten die verbonden zijn met het onderzoeken van malware en het ontwikkelen van antivirus software. Je zou in feite het als een investering kunnen zien of als een verzekering. We verzekeren ons huis ook tegen diefstal en installeren thuis vaak ook een alarminstallatie. Waarom zouden we dit niet doen op onze computer die gemakkelijk een door dieven kan worden overgenomen. Heeft u wel eens gehoord van een gratis diefstalalarm installatie voor het huis? Vandaar dat er aan een gratis virusscanner behoorlijke nadelen zitten. Lees hier meer over het onderwerp: gratis virusscanner.

We hebben dit artikel over gratis antivirus software niet te diep uitgewerkt aangezien het een heel boekwerk zou omvatten. Meer details kun je vinden op een aantal gerelateerde artikels die we hieronder opnoemen. We raden je in ieder geval aan om geld te investeren in een goede security suite.

Gratis antivirus software voor Mac computers?

Het is een flink debat in hoeverre een Mac computer een virusscanner nodig heeft. Een zaak is zeker, de complexiteit ligt op een ander niveau aangezien deze virusscanner moet zijn afgestemd op Mac gerelateerde malware die het OS X probeert te infecteren met malicious code. Het operatief systeem OS X is weer een variant van Unix. Het vergt daarom specialistische kennis van het Mac OS om een virusscanner voor een Mac computer te kunnen ontwikkelen. Dit staat los van het feit of een virusscanner voor een Mac computer daadwerkelijk nodig is. Naar onze mening heeft elke Mac computer over een aantal jaar een extra virusscanner voor het garanderen van de veiligheid. Voor meer informatie: Mac antivirus software.

Gerelateerde artikels:

P.S. Aangaande deze problematiek m.b.t. een virus, virusscanner, en het specifieke voorbeeld van W32.amtian: een virus maakt wijzigingen of beschadigingen in het Windows register. Het opschonen van het register van Windows is een goede aanbeveling nadat u de virus heeft verwijderd met u virusscanner. U kunt hierover meer lezen op het volgende artikel: register opschonen.