Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

SPYBOT

Wat is er uniek aan de SpyBot software?

De SpyBot Search & Destroy software is een gereedschapskist voor het opsporen en verwijderen van hardnekkige malware. Ondanks het feit dat het een malware scanner is met zeer goede reputatie, wil ik even onderstrepen dat er wat unieke extra’s zitten in de SpyBot professional versie die daadwerkelijk de 19 Euro’s dubbel en dik waard zijn:

spybot search & destroyDe SpyBot +AV Professional verbetert uw internet veiligheid aanzienlijk doordat deze beschikt over een eigen web proxy server dat uw systeem beschermt tegen besmette websites en kwaadaardige cookies. U kunt het internet op met behulp van de SpyBot proxy server, en ook andere proxies die kunnen woren ingesteld. De Spybot proxy zit tussen jouw internet browser en de server die de website verzorgt, waardoor al het internet verkeer eerst wordt gecontroleerd door de Spybot proxy voordat deze jouw systeem bereikt. Vervolgens wordt deze bescherming verder gecomplimenteerd met de zogenaamde immunizatie methode voor het surfen waarbij u automatisch bepaalde websites niet kunt bezoeken die bekend staan voor het verspreiden van malware of malware incidenten. Hierdoor wordt vermijd u dat uw systeem wordt aangevallen via besmette websites door o.a. drive-by-downloads, browser hijackers en andere kwaadaardige programma’s die zich daar verstoppen.

spybot search & destroy

SpyBot Search & Destroy + AV Professional bevat ook Live Protection. Dit wil zeggen dat SpyBot alle processen op uw systeem controleert en scant op malware activiteiten. Hierdoor kan een kwaadaardig programma die zich probeert op te starten meteen worden geblokkeerd en uitgeschakeld. De SpyBot Antivirus engine is zeer krachtig, maar mocht u voorkeur geven aan een ander product, dan kunt u de antivirus module in de SpyBot Professional editie uitschakelen. Hierdoor voorkomt u conflicten met uw huidige antivirus oplossing zonder dat u de anti-malware engine van de SpyBot uitschakelt.

De SpyBot Professional editie bevat een specifieke rootkit scanner. Complexe malware varianten kunnen gebruik maken van rootkit technologie om zich zelf te verstopppen op Windows systeem level. Hierdoor wordt de malware pratisch onzichbaar en zeer moeilijk te vinden. De SpyBot Professional is uniek met deze krachtige rootkit scanner die het hele Windows register, alle systeembestanden en processen kan controleren op rootkit activiteiten. Daarnaast bevat de Spybot een systeem reparatie module voor het repareren van corrupte register sleutels e.d. nadat de rootkit of andere schadelijke malware uw Windows register heeft beschadigd. Toch, de SpyBot professional bevat geen voluitgeruste registry cleaner. Het is aanbevolen om na een malware incident het Windows register schoon te maken met een goede registry cleaner. Hieronder ziet u hoe de system repair module eruit ziet:

spybot

De SpyBot professional bevat ook een eigen beschermde reparatie omgeving (Protected Repair Environment) waarbij een nieuw Windows Desktop scherm wordt geopend waarin het start menu zodanig functioneert zodat deze niet meer met andere (kwaadaardige) programma’s kan interreageren. Hierdoor wordt er voorkomen dat malware zoals vooral vervelende keyloggers controle hebben over het Windows login scherm en de gebruikeraccount login panelen. Zoals gezegd, de Repair Environment is vooral handig wanneer men bijvoorbeeld weet dat er malware actief is (rootkits of keyloggers), maar dat deze nog niet gedetecteerd en gelocaliseerd is op het systeem. Op de volgende videodemonstratie kunt u zien hoe de Spybot Repair Environment wordt ingezet:

Hoe kan ik het beste de Spybot gebruiken?

spybot reviewDe Spybot vervangt geen complete internet security oplossing voor het beveiligen van uw computer. Deze krachtige anti-malware software is ontwikkeld om bestaande antivirus pakketten te ondersteunen en is een puur anti spyware programma. Het is dan ook beter om deze software te zien als een zogenaamde second-opinion malware scanner voor het controleren of uw huidige antivirus software niks heeft doorgelaten en uw systeem daadwerkelijk spyware vrij is. De SpyBot is daarom ook niet geselecteerd als een van de beste antivirus oplossingen, maar wel als een van de beste extra malware scanners u zou kunnen gebruiken.

Met welke (second-opinion) malware scanners kan ik de Spybot professional het beste vergelijken?

malware bytes versus spybotDe Spybot laat zich het beste vergelijken met deHitmanPro. Deze nederlandse malware scanner is naar mijn mening beter, heeft een uitstekende reputatie en kan ook beter uitgerust worden met extra add-ons als Hitman.KickSart (voor het aanpakken van het bekende politievirus in Nederland) en de HitmanPro.Alert module. De SpyBot lijkt me vooral handig voor de meer tech-savy computer gebruiker of systeem-beheerder die ook zelf scripts, parameters en malware detectie regels wil inzetten. Dit zijn de unieke mogelijkheden van de SpyBot Professional editie die voor de normale thuisgebruikers te geavanceerd zijn. Ik zou de doorsnee computer gebruiker willen aanraden om de Spybot software te vergelijken met de software van MalwareBytes of de HitmanPro 3.7.

Voor meer informatie over dit onderwerp, kunnen we u verwijzen naar het volgende artikel:

Wilt u de Spybot Search & Destroy Professional kopen?

[schema type=”review” url=”http://computeropschonen.com/malware-scanner/spybot/” name=”Spybot” description=”Spybot recensie – voor wie is deze anti-malware software het beste geschikt?” rev_name=”Spybot Search & Destroy Professional” author=”Veer Dehaas” pubdate=”2013-11-28″ user_review=”3″ min_review=”1″ max_review=”5″ ]