Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Het Windows Register

Een introductie tot het Windows register

In uw computer zit een Windows register. Het Windows register is voor uw Windows operatiefsysteem een enorme centrale digitale bibliotheek (database) die uniek is voor uw specifieke PC configuraties. Het register bevat alle installaties en configuraties van het besturingssysteem. Het register bevat niet alleen alle informatie betreffende de specifieke software installaties, maar heeft ook cruciale data voor en over het operatiefsysteem zelf, inclusief de kernel. De kernel is het kloppend hart van uw computer die ervoor zorgt dat het algehele huishouden van alle systeembronnen en de communicatie tussen hardware en software spoepeltjes verloopt. Dit betekent ook dat alle gebruikers, instellingen en de bestandsassociaties netjes in het register worden opgeslagen. De bestandsassociaties bepalen welk programma wordt uitgevoerd om bestanden te openen. Dit betekent dat het Windows register een essentiele factor is voor het goed kunnen werken van de computer.

Windows register De meeste mensen zullen nooit het Windows register te bekijken of er mee te maken hebben. Het is ook niet de bedoeling om met het Windows register te knoeien. Het Windows register is meer bedoelt voor systeembeheerders. De meeste mensen zullen alleen van het Windows register horen als ze het register van de computer opschonen met een goede registry cleaner van een goed merk.

windows register uitlegDe PC Mechanic van Uniblue en de Registry Reviver van Reviversoft zijn goede klassieke keuzes. PC Tools was ook bekend voor de Registry Mechanic, een andere klassieke en betrouwbare registry cleaner voor het opschonen van het Windows register. Helaas wordt deze niet meer gemaakt. Dit komt doordat anno 2014 klassieke registry cleaners worden ingebouwd in meer completere PC utility software, zoals de PC Reviver en de Advanced System Optimizer. Deze kan ook het Windows register opschonen, naast een hoop andere zaken om een trage computer weer op de been te krijgen.

Hoe functioneert het Windows register?

Het Windows register wordt gebruikt door het Windows operatiefsysteem en andere applicaties om informatie op te slaan over de gebruikers , wijzigingen en de huidige systeemconfiguratie. Voortdurend worden er in het register veranderingen aangebracht en informatie erin opgeslagen door Windows en alle software die op uw computer draait. Iedere keer wanneer er een software programma wordt geopend of geinstalleerd wordt het Windows register aangesproken. Constant wordt er informatie in het register bijgeschreven, maar ook verwijderd. Bijvoorbeeld door de verwijdering van software heeft een impact op uw algehele systeemconfiguratie en de informatie die in het Windows register staat.

Zoals gezegd, het register van uw Windows besturingssysteem is een uiterst goed georganiseerde informatie database die essentieel is voor de werking van Windows en diensten die onder Windows draaien. De informatie van deze database is logisch in een gigantische boomstructuur georganiseerd. Elke node in deze boomstructuur wordt een register sleutel (key) genoemd. Deze sleutel is op haar beurt weer opgesplits in weer andere subsleutels. Elke sleutel in het register kan een subsleutel bevatten of gegevens die waarden (values) genoemd worden. Soms is het zo dat de aanwezigheid van  maar een register sleutel alle informatie bevat  dat een  bepaalde software programma nodig heeft om te draaien. In andere gelegenheden kan een software programma een sleutel openen en kan het de waarden gebruiken die geassocieerd zijn met de betreffende register sleutel. Een registersleutel kan een willekeurige aantal van waarden bevatten. De actuele informatie wordt opgeslagen in register entries. Deze registry entries laten zich presenteren als bestanden. Registry entries zijn het laagste niveau in een Windows register.

Elke reeks van specifieke registersleutels en subsleutels vormt een uniek pad dat loopt naar een specifieke register entry. De registry entry namen zijn uniek volgens dit unieke pad. Er wordt naar een register entry gerefereerd door de complete register pad en naam te vermelden. In de volgende afbeelding kunt u zien hoe een Windows registersleutel structuur eruit ziet. U kunt dit mooi zien door het openen maken van Regedit.

 

In deze afbeelding kunt u een lijst met de belangrijkste folders in het Windows register. Elke folder als men die openklapt bevat een boomstructuur. Elke boom die u ziet onder MY Computer is een root key ofwel een wortel sleutel. Zo is HKEY_LOCAL_MACHINE een root key en bevat een aantal subsleutels: HARDWARESAMSECURITYSOFTWARE, and SYSTEM. Elke van deze sleutels heeft vervolgens weer subsleutels onder zich. Bijvoorbeeld, de HARDWARE sleutel heeft de registry subsleutels  DESCRIPTIONDEVICEMAP, en RESOURCEMAP; de DEVICEMAP sleutel heeft een aantal subsleutels waaronder  VIDEO. Elke waarde bestaat uit de naam van de waarde (name value) en de bijbehorende informatie wanneer dat het geval is.  MaxObjectNumber en VgaCompatible zijn waarden die informative bevatten onder de VIDEO subsleutel. Een register boom kan bestaan uit 512 niveaus!

Malware verstopt zich graag in het Windows register. Een malware infectie kan het Windows register behoorlijk in de war schoppen. Nadat de malware is verwijderd met een goede malware scanner  is het verstandig om het register schoon te maken. Voor meer informatie: register opschonen advies.

Het moge duidelijk zijn, het Windows register is geen lekemanszaak. Men moet weten wat men doet met het Windows register en nooit er in gaan rommelen aangezien dit geen leuke gevolgen kan hebben voor het fuctioneren van uw computer. We hopen dat deze introductie tot het Windows register interessant is geweest.

 

Aanverwante artikels: