Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Windows Drivers

In dit artikel zult u meer leren over Windows drivers. We zullen u leren hoe u  Windows stuurprogramma’s kunt updateren en installeren op uw computer. Bovendien verwijzen we naar alleen relevante informatiebronnen over Windows stuurprogramma’s (drivers) op het internet.

1. Definitie Windows drivers = stuurprogramma:

De definitie van een een stuurprogramma: is speciaal ontwikkelde software met als functie de communicatie te regelen tussen uw Windows besturingssysteem en de hardwarde onderdelen (devices) van uw computer. Een Engelse vertaling van stuurprogramma is driver ofwel hardware driver. De software die wordt ontwikkeld om drivers ofwel stuurprogramma’s van Windows te onderhouden, wordt driver update software genoemd ofwel een driver scanner. De Driver Scanner van Uniblue is een echte specialist en zeer geschikt voor het opsporen van oude drivers en het automatisch installeren van de correcte op de computer. 

Zoals de meeste van onze lezers het doen, klik op de download knop voor ‘n gratis Uniblue Driver Scan:

download emsisoft anti malware driver scanner

Andere bekende en uitstekende driverscanners zijn de DriverFinderDriver Detective & Driver Genius. Een goede driver scanner kunt u ook vinden in de PC Health Advisor van Paretologic.

De doelstelling van een stuurprogramma is dat een software ontwikkelaar geen kennis nodig heeft over waar ( de specifieke pc hardware constellatie) zijn software op gaat draaien. In plaats daarvan kan de software ontwikkelaar het Windows operatiefsysteem aanspreken via een stuurprogramma. De hardware onderdelen in uw computer wordt dus aangesproken door het operatiefsysteem met behulp van een stuurprogramma .  Het grote voordeel is dus dat software ontwikkelaars voor de ontwikkeling van applicaties en software geen rekeningen meer hoeven te houden met alle mogelijke hardware devices en constellaties in computers. Deze aanpak is een erfenis uit de tijd van MS-DOS. MS-DOS is een tijdje lang het meest gebruikte operatiefsysteem geweest voordat Microsoft Windows de markt begon te domineren.

Toen waren er nog geen Windows drivers of wel stuurprogramma’s beschikbaar en moest elke software applicatie zelf een code implementeren om de hardeware aan te spreken. Dit maakt de keuze van hardware moelijk en gelimiteerd. Bovendien was er geen garantie dat de toekomstige hardware nog wel compatible zou zijn met oudere producten en dus niet meer zouden kunnne werken. Door gebruik van drivers (stuurprogrammas) behoren deze problemen tot het MS-DOS verleden. Wanneer een stuurprogramma goed werkt kan elke software applicatie met de hardware onderdelen communiceren. Een software ontwikkelaar heeft geen kopzorgen meer over toekomstige nieuwe hardware onderdelen die uitkomen en of zijn software nog wel kan werken met deze hardware onderdelen. Een stuurprogramma ofwel een driver zorgt voor de nodige vertaling.

******************************

2. Het updateren van een Windows driver ofwel stuurprogramma

Het uitvoeren van driver updates voor uw hardware onderdelen (apparaten) van uw computer  is belangrijk. Geregeld komen fabrikanten met nieuwe updates met verbeteringen voor het aansturen van een hardware device. In het algemeen is het aan te raden om de betreffende driver updates van uw hardware fabrikanten te downloaden om er zeker van te zijn dat de computer lekker blijft werken. Dus het is van belang om deze updates voor Windows stuurprogramma’s te installeren om uw pc hardware onderdelen zo goed mogelijk te laten functioneren. Voor de nieuwste updates kunt u terecht bij de website van uw hardware leveranciers. We hebben onderaan deze pagina een lijst met links van een aantal belangrijke hardware leveranciers toegevoegd. U zoekt hier de nieuwste driver op voor uw systeem, u downloadt de driver naar uw harde schijf en installeert deze vervolgens op uw computer. Als u meerdere updates voor uw stuurprogramma’s tegelijk wilt aanpakken kunt u ook naar een centrale on-line driver database gaan voor het opzoeken van al uw drivers op een plek. We hebben een lijst met een aantal belangrijke driver libraries onderaan deze pagina voor uw referentie toegevoegd. Voordat u begint met de installatie van een Windows stuurprogramma update, is het beste om eerst een back up te maken van uw drivers, in het geval de nieuwe driver update niet goed uitpakt. U kunt ook nieuwe drivers handmatig opzoeken en installeren via Windows apparaatbeheer, via Windows Update. Ook hier geldt eerst een back up maken van uw drivers voordat u begint.

Het updateren van uw Windows stuurprogramma’s is geen wetenschap, maar ook weer niet gemakkelijk, nog zonder risiko’s. Het is ook niet vreemd dat voor onervaren computer gebruikers een goede driver scanner aan te bevelen is. Een goede driverscanner ofwel driver management software semi-automatiseert in feite uw gehele driver update onderhoudstaak en bespaart u veel tijd en zorgen.  Voor meer informatie over dit belangrijk onderwerp kunt u het volgende artikel lezen: Wat is de beste driver update software?

***************************************

3. Libraries voor Windows stuurprogramma’s

Bibliotheken ofwel online databases waar u de nieuwste Windows stuurprogramma kunt vinden voor uw apparaat zijn er genoeg. Vaak zijn ze niet overzichtelijk en bevatten eveneens de drivers maar sturen u weer door naar de fabrikant van uw apparaat voor het zelf zoeken naar de nieuwste Windows stuurprogramma. Veel zoekwerk en niet om aan te bevelen wanneer u meerdere drivers moet aanpakken. Vandaar dat we ook een gratis test met Driver Detective aanbevelen als een tijdsbesparende investering die uw computer veel goed zal doen. In ieder geval voor uw referentie hebben we de belangrijkste online libraries waar u een Windows stuurprogramma kunt opzoeken voor een individueel apparaat van uw computer:

  • DriverLibrary (betrouwbare bibliotheek voor al uw drivers)
  • DriversPlanet (een van de vele andere driver databases die u online driver info geven)

4. Stuurprogramma leveranciers (kleine greep):

Een update voor een Windows stuurprogramma betreft all uw apparaten ofwel harde devices in en aan uw computer. Let wel voor alle mogelijke merken en versies van uw apparaten zoals moederborden, geluidskaarten, keyboards, muizen, videokaarten, monitoren, bluetooth devices, usb’s, printers, webcams, etc. Een driver library bevat dus duizenden drivers. Windows drivers ofwel stuurprogramma’s bijhouden is een specialisme en daarom als u geen professionele driver scanner gebruikt of apparaatbeheer of Windows update onder de knie heeft, dan raden we u aan om ze individueel bij uw fabrikant of leverancier op te zoeken. Mocht uw tijd kostbaar zijn, leer de beginselen van apparaatbeheer of nog beter test een hoogwaardige driver scanner van een erkende vendor met reputatie op dit gebied. In punt 5 geven we op basis van onderzoek een goede selectie van driver scanners. Hieronder, een lijstje met bekende fabrikanten van apparaten en de betreffende stuurprogramma’s;

5. Aanbevolen Driver Scanners voor Windows drivers:

De driver scanners die wij hier aanbevelen zijn ontwikkeld geworden door Microsoft Partners met een uitstekende reputatie op het gebied van driver scanning technologie en driver database management.


(alleen een engelse versie) – maar meest gelouterde en geprezen product.

***************************************

6. Relevante informatiebronnen over Windows stuurprogramma’s:

We hopen dat deze informatie over Windows drivers en stuurprogramma’s u goed heeft geholpen. Laat ons weten als u vragen of een reactie heeft. Veel geluk met het installeren van een Windows stuurprogramma!

***************************************