Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Spam Melden

Niks is zo vervelend als spam emails. Niet alleen omdat ze je inbox met ongewenste berichten zitten te vullen, maar ook omdat een spam bericht steeds gevaarlijker wordt. Steeds meer van deze emails bevatten virussen of malware, en als u de email alleen maar leest, is het mogelijk dat de spammer een notificatie stuurt dat uw email adres actief is. Dat wil zeggen dat iemand zijn email account gebruikt en de emails leest. Als een spammer dat eenmaal weet kunt u nog veel meer ongewensten berichten ontvangen.

Wat kunt u doen als u te maken heeft met spam?

1. Spam melden

spam melden

In nederland is spammen verboden. Spam melden is een eerste goede zet om spammers tegen te werken! Indien u ongewenste emails ontvangt kunt u dat melden bij SpamKlacht, een website van OPTA (Onafhankelijke Post- en Telecommunicatie Autoriteit). Deze organizatie die toezicht houdt op het naleven van spam berichten. U kunt middels een electronisch klachten formulier u klacht melden. Indien het bericht door een Nederlandse opdrachtgever is gestuurd, wordt er eerst gewaarschuwd. Indien de klachten zo ernistig zijn kan OPTA overgaan tot het beboeten van deze activitieten. OPTA heeft weinig slag kracht als het bericht vanuit het buitenland naar u wordt gestuurd. Ook al doet OPTA goed zijn best om ongeweste emails tegen te gaan en spammers te bestraffen, hun taak is verre van makkelijk.

Naast deze organizatie kunt u ook terrecht bij u internet provider. Elke bericht dat verstuurd wordt is gebonden aan een IP adres. Een nummer die de provider kan gebruiken om de bron van de afzender te achterhalen. Nu worden veel spam berichten verstuurd via Yahoo, gmail of een ander gratis email provider. Ook bij hun kunt u klachten kwijt als het over spam gaat! Het melden van spam dat vanuit Yahoo wordt verstuur kunt u via dit electronisch formulier doen.

2. Een geavanceerde spamfilter –  SpamFighter

Omdat he zeer moeilijk is voor organizaties als OPTA en gratis email providers om alle klachten op te lossen, is het onmogelijk om alleen via het melden van spam, het probleem op te lossen. Bovendien omdat spam ook nog eens uw computer trager maakt, raad ik u aan een goede spamfilter te gebruiken.

Het melden van spam is de eeste stap in het stoppen van ongewenste emailsOutlook heeft een standaard filter, maar dit stelt niks voor. Omdat spammers (net als de makers van een virus of spyware, adware of keyloggerstelkens van taktiek wijzigen is er geen statische manier van het filteren van spam. Een goed product heeft de mogelijkheid om zich gedurende tijd aan te passen aan het bestrijden van nieuwe vormen van spam. Kan een product dat niet, dan bent u mischien vandaag beschermd tegen spam maar morgen waarschijnlijk niet meer. Bent u opzoek naar een goed anti-spam programma dan raad ik u aan om SpamFighter te testen.

3. Meerdere email accounts gebruiken

Meerdere email accounts gebruiken is een oude truc, maar niet echt een oplossing. U gebruikt bijvoorbeeld een email account voor al uw nieuwsbrieven en een alleen voor mails die belangrijk zijn, zoals van uw beste vrienden. Een anonymous email service zoals die van HideMyAss zou een optie kunnen zijn….. In ieder geval, er zijn verschillende tips die u kunt naleven om spam te voorkomen. Voor deze tips verwijs ik u door naar tips om spam te voorkomen.

4. Meer links gerelateerd aan spam melden:

Anti Spam

Van computer leek tot pc geek. Men is nooit te oud om te leren.

View all contributions by

img
img

Comments on this entry are closed.