Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Windows Vista sneller maken

Waarom is het nodig om Windows Vista sneller te maken?

Windows Vista is een versie van het besturingssysteem Windows, die voor veel hoofdpijn bij Microsoft en computer gebruikers heeft gezorgd. In geen andere versie van Windows zijn er zoveel fouten gemaakt als in Vista. Hardware dat niet functioneerde en software die niet compatible waren met Windows Vista en dus niet meer functioneerde. Veel van deze problemen zijn opgelost door de vele service packs die zijn uitgebracht door Microsoft.

Windows Vista versnellenHoe kan ik Windows Vista sneller maken?

Klik hier voor een gratis Windows Vista diagnose scan en zie hoe u Vista kunt optimaliseren.

 

Windows Vista sneller makenEen belangrijk probleem waar veel mensen mee blijven stoeien is het performance probleem. Windows Vista is gewoon traag! Hoewel, in het algemeen krijgt iedereen wel te maken met een trage computer, in ieder geval met behulp van dit artikel ga ik u vertellen wat u kunt doen om Windows Vista sneller te maken. Wanneer u zichzelf wat tijd wilt besparen met het toepassen van allerlei tweaks voor het versnellen van Windows Vista….en misschien liever Windows Vista prestaties automatisch wilt laten optimaliseren; besef dan dat u daarvoor software voor kunt inzetten. Het is namelijk zo dat alle Windows Vista tweaks ook automatisch kunnen worden toepast via speciale Windows Vista optimalisatie software:

Windows Vista sneller maken adviesVoordat u begint met het optimaliseren van Windows Vista, besef  dat u moet voldoen aan een belangrijke voorwaarde! Uw systeem moet niet besmet zijn met malware verspreid via o.a. spam. Het is heel gemakkelijk om een virus besmetting op te lopen zonder dat u er iets van merkt. Test uw Windows computer op malware infecties met een uitstekend antivirus programma van een bekende antivirus ontwikkelaar. Voor meer informatie: virusscanner selectie advies.

Nu volgt het Windows Vista Sneller maken recept met de volgende stappen: 1. Services uitschakelen in Vista, 2. Het Windows register opschonen,  3. Het uitschakelen van mooi makers in Windows Vista. Al deze stappen kunt u handmatig toepassen.

Windows Vista sneller maken

1.    Windows services uitschakelen

In Windows Vista zijn er heel veel services actief. Een service is een programma die op de achtergrond draait. U bent er dus niet bewust van dat dit programma draait. Deze services zijn bedoeld om als een gebruiker een bepaalde functionaliteit nodig heeft, die gebruiker direct te kunnen bedienen. Zo is er bijvoorbeeld een Search service actief op uw computer. De taak van deze service is het in kaart brengen en indexeren van bestanden op uw computer. Deze service is constant actief om nieuwe bestanden toe te voegen aan zijn index. U weet dus eigenlijk helemaal niet dat uw computer bezig is met deze indexering service, maar het maakt wel u computer traag. Op het moment dat u een bestand gaat zoeken, kan dankzij deze indexering service sneller de resultaten getoond worden van uw zoekopdracht. Dat lijkt handig, maar hoe vaak zoekt u naar bestanden op uw computer? Zou u het niet liever andersom willen hebben? Een computer die snel is en als u naar een bestand zoekt dat u dan wat langer wacht. Het uitschakelen van meerdere services kunnen u helpen om Windows vista sneller te maken.

Instructies om Windows Vista service uit te schakelen:

 • Ga het configuratiescherm en vervolgens naar Programma’s
 • Klik op de knop met de tekst: “Uitschakelen van Windows Features”.
 • Er verschijnt nu een lijst met services die op uw systeem actief zijn.

Welke services kunt u uitschakelen?

 1. Games (als u niet een van de standaard Windows Vista spelletjes speelt)
 2. Indexing Service
 3. Microsoft Message Queue (MSMQ) Server
 4. Print Services (gebruikt u geen netwerk printers, dan kun u dit rustig uitschakelen)
 5. Simple TCPIP services
 6. SNMP feature
 7. Telnet Client
 8. TFTP Client
 9. Windows Meeting Space

Zo zijn er nog veel meer services die uitgeschakeld kunnen worden. Maar dit zijn de services die niet zo veel mensen gebruiken.
Schakel deze services uit en maak Windows Vista sneller!

2.  Het Windows Register opschonen

Windows Vista is ook beroemd vanwege de vele service packs. Bij elke service pack zijner nieuwe drivers, software updates en Windows updates geïnstalleerd.
Dit heeft als voordeel dat uw systeem beter gaat draaien, maar het introduceert ook veel wijzigingen in het Windows Register.

WindowsvistasnellermakenHet Windows Register heeft een sleutel rol in een goede pc performance. Is het register op uw pc vervuild of zijn er register fouten, dan heeft dat direct impact op de computer performance. Het controleren van het Register is een goede stap. U kunt dit helaas niet handmatig doen. Dit juist omdat het Register een sleutelrol heeft en heel gevoelig is. Het is aanbevolen om af en toe het Windows register (gratis) eens te laten scannen door een professionele tool gespecialiseerd in het opschonen en defragmenteren van het Windows Register. U kunt ons volgende artikel lezen:  Register opschonen met software?

3.   Uitschakelen van Windows verfraaiingen

Waar Microsoft zich vooral vergist in de balans tussen Windows mooi maken en performance. Windows Vista, ziet er prachtig uit. Je kunt zien dat daar veel tijd en geld is ingestoken. Maar het heeft ook een prijskaartje aan de minimale systeem eisen. Windows Vista moet minimaal 1 GB aan geheugen hebben, en dan draait het nog niet fantastisch. Een logische stap om dus een aantal van die verfraaiingen uit te schakelen.

Instructies om verfraaiingen uit te schakelen:

 • Ga naar start->configuratiescherm,
 • Klik op Systeem en onderhoud
 • Klik op Informatie over prestaties en hulpprogramma’s
 • Selecteer het Visuele effecten.
 • Klik op de optie “Beste prestatie
 • Klik op OK.

Het is dus eenvoudig om de visuele effecten uit te zetten, Windows zal er iets minder mooi uitzien, maar wel beter functioneren.
En daar gaat het om.

TIP: Lees hier meer over software die automatisch Windows prestaties optimaliseert.

 

Gerelateerde artikels:

Hiermij hebben we de belangrijkste tips besproken voor het versnellen van Windows Vista. Dit artikel is bewerkt geworden door
Windows Vista sneller maken in een handomdraai

 

Computers hebben me altijd bezig gehouden en mijn vrije tijd beroofd ( : Ik vind het gewoon leuk om te schrijven over computers en computer gerelateerde problemen. Het heeft me gewoon geleerd om meer uit mijn computer te halen en er langer en meer plezier van te hebben. Ik vind dat het belangrijk is dat we goed met onze computer omgaan en proberen deze zo lang mogelijk te behouden. Dit is in het belang van ons mileu, maar ook onze eigen beurs. De computer opschonen is hierbij een sleutel. Vandaar dat ik graaf op ComputerOpschonen.com schrijf.

View all contributions by

img
img
20 comments… add one
 • Jurien
  2011/10/20, 17:45

  Het helpt prima, echt een aanrader om te proberen!

 • computersnellermaken.eu
  2013/05/24, 20:13

  Interessant bericht. Ben weer heel wat wijzer.