Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Een antivirus software dilemma voor de gewone computer gebruiker.

Antivirus software dilemma:  hoe slecht is hoeveel  geld eigenlijk waard?

Dit jaar heeft de Shadowserver Foundation weer een reeks virusscanners gestest. De Shadowserver Foundation zou je kunnen vergelijken met de AV Test Labs in Duitsland, alleen Shadowserver bestaat alleen uit vrijwilligers en is vooral bekend voor het moniteren van botnets. De organisatie werkt aan het doorlopend kunnen testen van virusscanners. Volgens Shadowserver’s bevindingen zo ver presteren alle antivirus produkten onder de maat.

De meeste antivirus producten detecteren slechts zo’n 60 % van de geteste malware varianten.  Dit betekent dat zelfs met een antivirus product men zich niet zeker kan wanen. Dit is zorgwekkend en betekent dat naast een goede virusscanner van een bekende maker een computer gebruiker heel voorzichtig moet zijn. Het onderstreept ook dat men alle internet security maatregelen moet treffen.  Naast zorg voor internet security en de algehele internet privacy van uw gegevens, moet men ook gewoon een aantal basisregels in acht nemen. O.a. geen vreemde bestanden openen zoals op o.a. email attachments.

Dit risico wordt nog eens vergroot wanneer men een verlopen virusscanner in gebruik heeft of alleen gratis antivirus heeft draaien. Wanneer een antivirus product verlopen is en de licentie niet betaald of verlengd is geworden, dan wordt de virusdatabase van de scanner niet meer opgewaardeerd met de laatste virus signatures. Een virusscanner die een verouderde database heeft is nutteloos  en zal alle nieuwe malware varianten zoals spyware gewoon doorlaten. Zelfs als goed beschouwde gratis anti-malware software, zoals de Windows Defender kan het volledig mis hebben en een slachtoffer worden van malware aanvallen.

Een ander onderzoek van Microsoft heeft uitgewezen dat alleen voor alle computers die op  Windows 7 draaien zo’n  25 % een verlopen virusscanner heeft. Bij de nieuwe uitgave van Windows 7 in 2009 waren nog bijna alle computers met Windows 7 voorzien van een virusscanner die up to date was. Dit is in een rap tempo afgenomen aangezien vele computer gebruikers de bijgeleverde virusscanner niet verlengde. Blijkbaar zien vele computer gebruikers nog steeds niet het belang in van het hebben van goede virusscanner. Helaas, voor een goede virusscanner moet men helaas betalen.

Maar, nu komt het dilemma op de proppen….. wat heeft het voor een zin om voor een virusscanner te betalen van Symantec, Panda Security, ESET , Kapersky e.d. wanneer die geen algehele bescherming biedt. Als men toch betaald voor een virusscanner zou je toch op z’n minst 90 % bescherming verwachten?  Dan maakt het toch niet uit of je nu een betaalde of een gratis antivirus versie hebt zoals zoals Avast of Avira die aanbiedt? Dan heb je ook geen last meer van licentie verlengingen  en zo verder. Maar goed, dan heb je wel geen ondersteuning op een gratis virusscanner wanneer je bijvoorbeeld met een product probleem zit of bij het verwijderen van malware. Voor meer informatie over dit dillemma, kun je verder lezen op  ons artikel: waarom moet ik investeren in een goede virussscanner?

Ten slotte, het is goed om te weten dat er ook hoop is nadat malware in uw computer heeft huisgehouden. Het is niet ongebruikelijk dat malware zoals Spyware uw computer bestanden steelt en verwijderd. Het is goed te weten dat u altijd kunt terugvallen op data recovery software voor het terughalen van verwijderde bestanden. Het is zelden het geval dat alle bestanden meteen definitief zijn verloren, maar een dosis geluk heeft men wel nodig. Het is trouwens wel een aanrader om de computer schoon te maken met een registry cleaner zoals de ccleaner of de Regclean Pro. Het register opschonen met een registry cleaner na een virus infectie is nodig aangezien een virus vaak het Windows register beschadigt. Dit heeft nadelige gevolgen voor de stabiliteit en systeem prestaties. Vandaar dat we onze lezers aanraden om het register van uw computer schoon te maken met een goede registry cleaner. In dit opzicht is het ook verstandig om backup software te gebruiken voor het veiligstellen van uw belangrijke bestanden op een andere externe locatie. Backup software maakt het kindeenvoudig om verloren bestanden te herstellen die bijvoorbeeld door een virus zijn vernietigd.

Op zoek naar een betrouwbaar en goed antivirus produkt? Lees onze review over Panda Antivirus of  de review over Avira of Comodo. Heeft u een Mac computer en wilt u deze optimaal beveiligen tegen malware infecties? Een zeer slimme zet, voor een Mac computer zijn er ook veel mogelijke bedreigingen op het internet aanwezig. Voor meer informatie over Mac antivirus software lees het volgende artikel: antivirus Mac.

TIP: combineer een goede anti-virus oplossing met de Personal Software Inspector van Secunia.

Bronnen:

Van computer leek tot pc geek. Men is nooit te oud om te leren.

View all contributions by

img
img
1 comment… add one
  • Patrick van Sonderen
    2011/09/28, 23:22

    Inderdaad een dilemma! Leuk artikel 🙂
    Nog even een aanvulling: naast gratis virusscanners en zelf een pakket kopen is er ook nog een andere oplossing, namelijk een veiligheidspakket gebruiken van je eigen internetprovider. Soms is dit gratis en anders betaal je een paar euro per maand:
    Veiligheidspakket van internetprovider