Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Harde schijf repareren – Stappenplan:

Heeft u problemen met uw harde schijf? Wilt u de harde schijf repareren? Op zoek naar harddisk recovery software? Lees dan hier ons stappenplan dat u kunt volgen voor het repareren en onderhouden van uw harde schijven.

Stap 1. Controlevraag:
Harde schijf repareren door defragmentatie en verwijdering van rommel?
harde schijf reparerenHeeft u wel eens uw harde schijf gedefragmenteerd? Zo ja, ga verder naar punt 2. Is dit niet het geval, dan raden we u aan om uw harde schijf te defragmenteren. Dit kunt u doen met de volgende bekende software: PC Health Advisor.

 

Een ander complete totaaloplossing die ik kan aanraden is de PCKeeper. In dit programma kunt u direct contact leggen met een systeembeheerder voor advies indien nodig. De reden waarom wij u aanraden uw harde schijf te defragmenteren is de volgende: bij het onderhouden van uw bestanden en het bestandssysteem op  uw computer is het defragmenteren van de harde schijf een zeer belangrijke zet. Constant worden er bestanden geopenend of verwijderd en er worden voortdurend nieuwe bestanden bijschreven in het register en opgeslagen op de harde schijf. Door het voordurend verwijderen, opslaan en schrijven van nieuwe en oude bestanden, wordt de harde schijf op een gegeven moment meer en meer gefragmenteerd. Fragmentatie vindt plaats wanneer bestanden niet meer als een eenheid op de harde schijf worden opgeslagen. In plaats daar van wordt het bestand opgeslagen op verschillende plaatsen in verschillende bestandsfragmenten tussen allerlei andere bestanden op de harde schijf. Op een gegeven moment lijkt de harde schijf op een chaotische bonte lappendeken van allerlei versplitterde bestanden. De beweging van de read/write heads ofwel de leeskop van harde schijf zal over alle geframenteerde opgeslagen bestanden gaan. Dit zal dus minder vlotjes verlopen aangezien de leeskop eerst alle informatie moet verzamelen om een complete bestandseenheid te kunnen krijgen en vervolgens deze te kunnen openen. Het is dus logisch dat schijffragmentatie de computer prestaties behoorlijk aantast aangezien het daadwerkelijk meer tijd kost om bestanden te vinden en te openen.

harde schijf reparatieAanbevolen:

Lees hier meer over defragmentatie software.

Het defragmenteren van de harde schijf is het process waarbij de opgeslagen bestanden op de harde schijf opnieuw in orde wordt gebracht. De gefragmenteerde bestanden worden weer als een eenheid samengevoegd en achtergebleven rommel wordt verwijderd. Het onderhouden en fragmenteren van uw harde schijf zal daadwerkelijk uw computer versnellen naar gelang de status van uw harde schijf. We raden u aan om uw harde schijf op te ruimen en te defragmenteren met speciaal ontwikkelde software hiervoor. Er is veel defrag software ontwikkelt, maar we raden u aan om alleen de beste software hiervoor te gebruiken. We raden u aan om de PCHealthAdvisor gratis te testen. Deze software is ontwikkeld door Paretologic, een beroemde software ontwikkelaar die een Microsoft ISV Gold certificaat heeft. Deze software is ook in het Nederlands beschikbaar. Heeft u een Mac computer, dan zult u andere software moeten gebruiken voor het opschonen van uw harde schijven. Een bekende oplossing is de Mackeeper. Lees meer hierover op het artikel: Mac opschonen advies.

harde schijf reparatieAanbevolen:

Lees hier de recensie over de PC Health Advisor

 

Stap 2. Harde schijf repareren om bestanden terug te halen?

Bent u gegevens kwijt of u kunt ze niet meer ophalen doordat de harde schijf kapot is? Wie bestanden wilt terughalen zal vaak eerst de harde schijf moeten repareren om bij de bestanden te kunnen komen om ze te kunnen openen. Een harde schijf is een geheel van electromagnetische, mechanische en electronische onderdelen die samen de hardware vormen. Om te kunnen communiceren met het besturingssysteem van uw computer heeft de hardware ook een eigen software ofwel firmware nodig. Deze zorgt ervoor dat bijvoorbeeld uw Windows 7 besturingssysteem de harde schijf kan herkennen en kan lezen door het aanspreken van de leesknop via de bijgeleverde firmware. Dus, naast problemen met de partities ofwel sectoren in uw harde schijf kunnen er problemen zijn met de leesknop waardoor het lezen van bepaalde bestanden niet meer mogelijk is. Een opgeslagen bestand openen wordt daardoor niet meer mogelijk. Professionele data recovery software kan deze bestanden weer voor u proberen terug te halen en te herstellen. Stellar Data Recovery is een beroemd bedrijf die software heeft onwikkeld voor het reparen van uw harde schijf en ook diensten aanbiedt voor het repareren van de harde schijf. Een harde schijf repareren kunt het het beste doen met Stellar Windows Data Recovery of Remo Recover. Hiermee kunt u verwijderde bestanden weer kunnen terughalen.

repareren van de harde schijfAanbevolen:

Lees meer over Windows data recovery software

 

Stap 3. Harde schijf repareren, maar wat precies dan is kapot?

Heeft u al een goede diagnose gemaakt van uw harde schijf? Er zijn verschillende gratis tools beschikbaar die uw hard disk controleren op problemen in uw bestandssysteem ofwel in de sectoren van de harde schijf, maar deze zijn niet zo gemakkelijk in gebruik voor een leek. Heeft u weinig ervaring dan kunt u beter een test doen met meer uitgebreide en gemakkelijker te gebruiken Windows data analyse en recovery software. Deze software diagnotiseert uw harde schijven en maakt ook verloren bestanden op een beschadigde deel van uw harde schijf weer toegankelijk. Lees hier meer: Windows data recovery software.

Hier zijn twee gratis diagnose tooltjes: HDAT2 is een diagnose programma voor ATA/ATAPI/SATA/SSD en SCSI/USB devices. Het controleert de MBR, boot en directories etc.  in de bestandssystemen FAT 12/16/32 en geeft aan welke sectoren in uw harde schijf slecht of corrupt zijn.  De HDAT2 kunt u van deze site downloaden: HDAT2. Een andere tool die via een DOS sessie moet worden ingezet is de Microsoft CHKDSK command. Voor meer informatie over de CHKDSK command kunt u de volgende Youtube video bekijken vanWindows7.comCHKDSK of het volgende artikel van ComputerHope lezen: DOS CHKDSK command.  Beide tools kunnen na de diagnose het bestandssysteem van de harde schijf repareren en ervoor zorgen dat Windows niet de slechte sectoren in de harde schijf zal gebruiken. Toch, we moeten opmerken dat wanneer er iets mis met de sectoren in uw harde schijf door een beschadiging, dat het beter is deze te vervangen. Misschien heeft u nog garantie van de fabrikant of de verkoper van uw harde schijf? In ieder geval, begin zo spoedig mogelijk met het maken van een backup van uw bestanden.

Harde schijf reparen en partitioneren.

Je kunt ook een harde schijf partitioneren. Een harde schijf partioneren is zeker een belangrijke schijfbeheer taak die u kunt uitvoeren: harde schijf partitioneren.

Conclusie over schijf reparatie:

Voor het repareren van uw harde schijven voor het herstellen en openmaken van verloren bestanden, kunt u het beste professionele data recovery software inzetten die natuurlijk ook een diagnose maakt van uw harde schijf: Stellar Windows Data Recovery Software. Zijn er problemen met de sectoren in uw harde schijf of de leesknop, dan is het tijd om een nieuwe harde schijf te kopen. Geregeld een backup maken van de harde schijf naar een goede externe harde schijf is aanbevolen.

Bovendien, vergeet niet dat uw harde schijf onderhoud nodig heeft. U moet geregeld uw harde schijf defragmenteren. Trouwens, zoals aangestipt, dit process van bestanden opslaan, verwijderen, en installeren heeft ook een impact op de Windows registry. Het is niet verkeerd om af en toe het windows register op te schonen. Voor meer informatie hierover lees ons artikel over het Windows register: register opschonen.

 

Andere interessante artikels:

Schrijver:

Hcard:

Veer Dehaas

Limburg Netherlands
harde schijf repareren content is Protected by Copyscape Duplicate Content Penalty Protection

 

 

Van computer leek tot pc geek. Men is nooit te oud om te leren.

View all contributions by

img
img
11 comments… add one
 • Marissa Marin
  2012/02/16, 00:17

  Hallo,
  Ik heb een Siemens externe harde schijf die kapot is. Kan dat ook gerepareerd worden?
  Zou dat duurder zijn dan een nieuwe kopen?
  Groeten,
  Marissa Marin

 • Paul de Graaf
  2013/01/21, 11:58

  Wellicht komt deze reactie wat laat Marissa, maar in principe zijn alle soorten datadragers te herstellen. Dataherstel is echter altijd duurder dan het kopen van een nieuwe harde schijf. De vraag is dan ook meer of de data (foto’s, documenten etc.) die er op de harde schijf stonden de kosten waard zijn.

  De oude harde schijf wordt hierbij standaard vervangen door een nieuw (betrouwbaar) exemplaar, waarop uw herstelde gegevens worden geplaatst.