Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.

MAC TRAAG

”Waarom, hoe kan dit, dat mijn Mac zo traag is geworden!!!”

Is je Mac traag geworden? Wanneer je op een nieuwe Mac werkt loopt alles zo lekker soepeltjes en snel. Het is gewoon een heerlijke ervarving, maar vervolgens na een tijdje, tot ook mijn eigen verbazing, werd mijn mac traag. Ik merkte dat je meer en meer moet wachten bij o.a. het laden van programma’s. Is het een fabrieksfout? Is er iets mis met de geheugen chips? Meestal altijd heeft het met ons zelf te maken en de manier hoe we onze Mac gebruiken.

mac traagIk zal hier een aantal tips en tweaks bespreken om een trage mac te behandelen en te versnellen. Een trage Mac sneller maken is makkelijk mogelijk vooral door o.a. goede Mac optimalisatie software die nu verkrijgbaar is. Een goed en bekend voorbeeld van deze Mac software is de Mackeeper. Een trage mac sneller maken met de Mackeeper is kinderspel. Hieronder volgen ook een aantal tips voor het optimaliseren van een trage mac. Deze kun je handmatig  uitvoeren of automatisch laten doen voor je door de Mackeeper. Het handmatig bijhouden en beheren van je Mac zal wat tijd kosten. Oefening baart kunst, wanneer je zelf je trage Mac gaat optimaliseren, zal het iedere keer sneller gaan. De tips voor het sneller maken van uw trage Mac die ik geef in mijn beschrijving over de oorzaken van een trage Mac, zal een goede wegwijzer zijn.

waarom is mijn mac trager en langzamer gewordenDe MacKeeper maakt uw mac weer sneller. Aanbevolen om te lezen:

MacKeeper 3 Software Review

 

Wat maakt mijn Mac traag en wat kan ik daar aan doen?

1. Mac traag door een vervuilde desktop! Het opschonen van de desktop

Als je op mij lijkt, dan zul je de desktop gebruiken als de belangrijkste opslagplaats voor bestanden die daar maar blijven rond slingeren: screenshots, dokumenten, downloads enz. Het probleem is dat al elk bestand je bewaart op je desktop als een aparte venster wordt behandeld door je Mac computer. Hoe meer bestanden je daar opslaat, hoe meer je Mac tijd moet besteden aan het beheren daarvan. Een Mac is traag door te veel rommel op je desktop. Mijn tip is om af en toe je Mac desktop schoon te maken.

  • Hoe kan ik zelf mijn Mac desktop schoon maken?

Het beste is om een folder te maken waarin je alle bestanden gaat archiveren. Je maakt dan een folder aan op je desktop met b.v. de naam ‘Mac desktop archief’. Op het einde van je dag sleep je alle dokumenten die je wilt bewaren op je desktop in deze folder. Een andere tip is om een specifieke download folder aan te maken voor Safari. Dit kun je beheren bij de instellingen van Safari. Een andere tip die ik wil meegeven is om niet te veel widgets op je desktop te zetten.

2. Mac traag door te veel openstaande actieve applicaties.

Mac OS X is heel goed in het beheren van open programma’s en applicaties. Toch dit betekent niet dat je alle applicaties gewoon open kunt laten staan en dan vervolgens verwacht dat je Mac dezelfde prestaties kan geven. Het gegeugen van je Mac computer is eindig en programma’s doen allerlei taken stilletjes op de achtergrond waardoor de algemene prestaties van je mac verslechteren. Vandaar, bekijk eens welke applicaties je hebt open staan en sluit applicaties die je niet meer nodig hebt gewoon af. Een mac loopt vast wanneer er te veel applicaties actief zijn en elkaar bestrijden voor het geheugen.

Bovendien is het gewoon handig om te vermijden dat te veel programma’s zich automatisch openen. Dit kun je mooi beheren via systeem instellingen waar je via je eigen account m.b.v. de login items kunt zien welke verborgen en zichtbare programma’s zich activeren bij het opstarten van je Mac computer. Het zit er dik in dat je vele van deze programma’s niet meteen nodig hebt en dat het gewoon overbodig is om deze mee te laten starten met je besturingssysteem. Je kunt vervolgens instellen welke programma’s je wel en niet wilt laten mee opstarten.

3. Mac traag door back ups.

Kijk, de Mac Time Machine is prachtig. Elke uur wordt een security back up gemaakt van mijn bestanden en wordt er een archief beheert over alles wat ik doe met behulp van de Time Capsule. Dit gaat allemaal mooi via mijn internet verbinding en verzekert mij ervan dat alles zonder problemen kan worden hersteld wanneer mijn Mac computer crasht en ik een nieuwe moet kopen. Via deze functies ben je zo weer op de been met je nieuwe Mac. Maar goed, er zit een nadeel verbonden aan al deze beveiliging. Het telkens maken van een backup vereist veel processing kracht, systeembronnen en bandbreedte. Het is een goed idee om de backup te doen en zo in stellen dat deze plaats vindt zonder dat je er last van hebt, bijvoorbeeld wanneer je aan het lunchen bent.

4. Mac traag door de MobileMe syncing.

MobileMe kan veel CPU kracht opeisen van je Mac wanneer deze aan het syncing is met vooral je Addressbook of elk uur een sync uitvoert met je Google of Yahoo account. Het beheren van je sync activiteiten van MobileMe en andere online cloud applicaties is ook een slimme zet in het behandelen van een trage mac computer. Daadwerkelijk een Mac is traag wanneer je via een sync zo’n 30 % in CPU kracht verliest.

5. Mac traag door de webbrowser(s)

Safari staat de hele dag open bij mij met vele verschillende tabs geactiveerd. Het probleem is dat de flash applicaties die vooral voor banners worden gebruikt op websites allemaal lekker, stilletjes wat van je processing kracht opeten. Zijn er AJAX webpagina’s die een auto-update uitvoeren dan zal ook het vermogen van je Mac computer er onder lijden. Dus wanneer je Mac traag is geworden is het een goed idee om eens wat tabbladen in je browser te sluiten of je Safari browser eens opnieuw op te starten. Daarnaast wanneer je te veel browser extensies in gebruik hebt, zal ook je Mac trager worden. Het opschonen van je browser extensies is ook een goede zet wanneer je een Mac sneller maken wilt. Cached Favicons, kunnen ook voor problemen zorgen. In Safari kun je deze gemakkelijk verwijderen in /Library/Safari/Icons. In het algemeen is het aanbevolen om de browser cache en de internet geschiedenis op te schonen.

6. Mac traag door een rommelige harde schijf en corrupte voorkeursbestanden.

Natuurlijk een volle harde schijf maakt een Mac traag. Bovendien een harde schijf heeft ook onderhoud nodig. Het is handig om de harde schijf van je Mac computer op te schonen waardoor het makkelijk wordt om bestanden netjes op te slaan en te vinden voor je Mac OS X. Een complicerende factor hierbij is het hebben van corrupte preference ofwel voorkeursbestanden. Corrupte preference bestanden vertragen het betreffende programma behoorlijk. Je zult dan dit bestand moeten verwijderen en het programma opnieuw moeten opstarten. Het programma zal automatisch een nieuwe preference file aanmaken. Voor meer informatie: hoe kan ik het beste een bestand of programma verwijderen van mac? 

7. Mac traag door een virus infectie.

Gelukkig komt dit niet zo vaak voor bij een Mac computer, maar het landschap heeft zich verandert. Meer en meer malware wordt ontwikkeld voor het infecteren van Mac computers naar mate het marktaandeel van Apple in de computer handel toeneemt. De reden waarom Windows zo veel last heeft van malware heeft vooral te maken door het feit dat hackers en malware schrijvers zich vooral richten daar waar ze de meeste computers kunnen besmetten. Aangezien Microsoft windows de markt domineert van zowel business als consumer computers, zijn ze altijd het doelwit geweest. Dit is nu aan het veranderen en het is verstandig om te investeren in goede Mac antivirus een virus kan daadwerkelijk alles vernietigen en vooral ook je computer vertragen.

Conclusie

Het te maken krijgen met een trage Mac is dus helaas mogelijk. Je kunt je Mac gemakkelijk onderhouden en opschonen door het uitvoeren van een aantal simpele handelingen of het inzetten van additionele Mac utilities of wel optimalisatie software. Een utility die u zou kunnen gebruiken is de Activity Monitor een andere is de bekende MacKeeper.

De Mackeeper bevat 16 applicaties voor het repareren, optimaliseren en versnellen van uw trage mac computer. Wanneer u zichzelf tijd en moeite wilt besparen is het zeker de moeite waard om de Mackeeper eens gratis te testen.

Lees de Mackeeper Review en download daar uw gratis versie om te testen.

trage mac sneller makenHet beste alternatief voor de Mackeeper is de CleanMyMac 3 van MacPaw. Een redelijk alternatief voor de MacKeeper is de MacReviver. De MacReviver bevat ook vele handige gereedschappen voor het optimaliseren van een trage mac. Het verschil is alleen dat er geen antivirus module zit ingebouwd bij de MacReviver. Voor meer informatie: De MacReviver Review!

 

Gerelateerde artikels:

P.S. Grappig, in elk land waar Apple Mac computers flink worden verkocht, wordt deze mac problematiek besproken, waaronder  Italië Mac Lento , Frankrijk: Mac Lent , Spanje: Mac lento en Duitsland: Mac langsam geworden!

computeropschonen

De schrijver van deze pagina:
 

Hcard:

Veer Dehaas

Limburg, Netherlands