Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Runtime Error

Runtime error – een beknopte aanpak:

Een runtime error is een software of hardware probleem. Vuistregel voor het aanpakken van een runtime error. In het geval je net een nieuw programma hebt geinstalleerd, kan dit nieuwe programma de boosdoener zijn. Verwijder het programma en kijk of de runtime error verdwijnt. Voor programma’s die al op de computer zaten, is het gewoon belangrijk om alle driver updates toe te passen met een driverscanner en uw systeem te scannen met een goede virusscanner.

Windows runtime errorAanbevolen:

Check uw PC op systeem-fouten en driver updates met PC Health Advisor

 

Runtime error – uitgebreide aanpak en analyse:

  • Wat is een run time error?

Om dit echt goed te begrijpen, moeten we even stil staan bij wat programmering is. Wanneer een software engineer aan het programeren is, maakt hij gebruik van een taal om te kunnen communiceren met de computer. Deze taal heeft ook een syntax. Wanneer de regels van deze syntax verbroken (bug) zijn, zal er een syntax foutmelding optreden. Deze foutmelding kan worden ingedeeld in verschillende types en nummers zodat de software programmeerder de fout kan vinden en oplossen (debuggen). Nu wanneer een programma aan het lopen is gedurende haar runtime dan kan deze problemen ondervinden gedurende de uitvoering (execution) van het programma. In dit geval, zal er een runtime error verschijnen. Dit betekent in feite iets als: toen ik aan het lopen was, kreeg ik een probleem dat ik niet zelf kon oplossen. Het is dus het programma zelf dat deze foutmelding geeft en niet het besturingssysteem d.m.v. een zelf-monitorende mechanisme dat een trap wordt genoemd. Het programma maakt een diagnose, ziet in dat het niet verder kan draaien en aktiveert een trap en een software probleem: de run time error. 

runtime errorHet is aanbevolen om uw systeem te onderhouden en bij te werken met goede Windows optimalisatie software. Dit voorkomt vele foutmeldingen en kan ook Windows problemen verhelpen. Lees meer over een goede selectie van Windows optimalisatie software op de volgende pagina: beste Windows optimalisatie software.

  • Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van een runtime error?

Er kunnen heel veel verschillende oorzaken zijn waardoor je een runtime error kunt krijgen. Hier volgen de meeste voorkomende:

1. Memory issue = slecht programma. Het programma is gewoon slecht geprogrammeerd. De software programmeerder heeft de software geleverd met verschillende geheugen lekken (memory leaks). In dat geval kun je vele runtime errors gelijktijdig krijgen. Je kunt er dan ook helemaal niks aan doen, dan de betreffende software van je computer te halen.

2. Drivers en verouderde hardware devices. Tot op een bepaalde hoogte is software afhankelijk van andere componenten in de computer zoals de hardware. Als de hardware drivers verouderd zijn, kan een runtime error optreden. Het is belangrijk om de drivers ofwel stuurprogramma’s van de computer bij te werken met een driverscannerEen goede driver scanner kunt u vinden in goede Windows optimalisatie software zoals de PC Health Advisor.

3. Andere gebrekkige programma’s. Het kan zijn dat een ander programma de boosdoener is. Als je pas een ander programma op je computer hebt gezet, dat slecht is geschreven c.q. geprogrammeerd, dan kan deze ook van invloed zijn op de prestaties van andere software en een runtime error geven. Dit komt doordat in een Windows omgeving vele taken en processen kunnen worden gedeeld d.m.v. Windows DLL bestanden. Een runtime DLL error zou kunnen optreden in dat geval. Vaak zou je dan ook het volgende kunnen proberen: sluit alle andere programma’s en kijk of het programma nog steeds een runtime error heeft.

runtime error reparerenZorg er ook voor dat het Windows register schoon is. Windows DLL foutmeldingen kunnen ook optreden doordat het Windows register in een slechte staat is. Het register opschonen is een goede onderhoudstaak ten behoeve van een verbeterde systeem stabiliteit.

4. Software issue. Verouderde programma’s en missende software updates. Wanneer programma’s niet worden bijgewerkt tot de laatste updates, kan dit ten slotte leiden tot programma foutmeldingen en problemen met het openen van bestanden. Een runtime error is ten slotte ook een programma foutmelding. Controleer of de software updates goed zijn bijgewerkt en dat het programma die verantwoordelijk is voor de foutmelding ook op de laatste versie loopt.

5. Plug-ins en add-ons gerelateerd aan het programma dat de runtime error generenen kunnen ook de boosdoener zijn. In dat geval moet je de betreffende add-on of plug-in verwijderen.

6. Harde schijf is vol. In welke conditie verkeerd uw harde schijf? Is deze vol geraakt en in een rommelige toestand? De runtime error veroorzaakt worden door een volle en slecht onderhouden harde schijf. Controleer uw harde schijf. Hier kunt u meer lezen over het onderhouden van uw harde schijven: het defragmenteren van de harde schijf.

7. Malware of adware infectie. Malware en adware draait op de achtergrond ongemerkt mee wanneer u op de computer werkt en kan vele schade aanrichten. Malware is niet vaak de meest voorkomende oorzaak voor een runtime error, toch het komt wel geregeld voor. Voor meer informatie lees meer over: malware verwijderen.

In ieder geval, het is gewoon belangrijk om de computer te scannen met een goede virusscanner. Neem geen halve maatregelen en investeer in een goed product als die van Bitdefender – Total Security of die van PC Tools: Spyware Doctor + antivirus.

Lijst met de Windows Runtime error codes:

Hierbij volgt een lijst met runtime error codes en berichten. Bij elke melding staat een korte beschrijving van wat het probleem betekent.

Runtime Error code:

Runtime error melding:

Probleembeschrijving:

runtime error 5

Illegal function call

Programma fout, controleer of het programma alle updates heeft. Zo ja, verwijder en installeer het programma opnieuw. Nog steeds problemen? Contact dan de software ontwikkelaar.

runtime error 6

Overflow

Programma fout, controleer of het programma alle updates heeft. Zo ja, verwijder en installeer het programma opnieuw. Nog steeds problemen? Contact dan de software ontwikkelaar.

runtime error 7

Out of memory

Dit probleem komt voor wanneer de computer niet voldoet aan de systeemvereisten voor het programma of doordat te veel geheugen al in gebruik is genomen. Voor meer informatie: out of memory troubleshooting steps.

runtime error 9

Subscript out of range

Programma fout, controleer of het programma alle updates heeft. Zo ja, verwijder en installeer het programma opnieuw. Nog steeds problemen? Contact dan de software ontwikkelaar.

10

Duplicate definition

Idem 9.

11

Division by zero

Probleem met de mathematische formule of programma code. Controleer de software updates van het programma.

13

Type Mismatch

Programma fout, controleer of het programma alle updates heeft. Zo ja, verwijder en installeer het programma opnieuw. Nog steeds problemen? Contact dan de software ontwikkelaar.

14

Out of string space

Idem 13.

19

No Resume

Idem 13.

20

Resume without error

Idem 13.

28

Out of stack space

Idem 7.

35

Sub or Function not defined

Idem 13.

runtime error 48

Error in loading DLL

Verkeerde installatie van het programma of doordat een ander programma de betreffende DLL heeft vervangen. Herinstalleer het programma.

runtime error 52

Bad file name or number

Idem 13.

53

File not found

Het bestand voor het draaien van het programma is niet gevonden. Herinstalleer het programma of plaats een kopie van het bestand terug op de computer.

54

Bad file mode

Idem 13.

55

File already open

Het bestand dat gerelateerd is aan het programma is al in gebruik genomen door een ander programma’s. Sluit alle programma’s en start het programma opnieuw.

58

File already exists

Idem 13.

61

Disk full

Harde schijf is vol, maak plaats op de harde schijf voor het programma.

62

Input past end of file

Idem 13.

63

Bad record number

Idem 13.

64

Bad file name

Idem 13.

runtime error 68

Device unavailable

Een hardware device noodzakelijk voor het draaien van het programma ontbreekt of wordt niet gevonden. Controleer of u alle hardware en software heeft op uw computer die nodig is voor het runnen van het programma. Installeer ook alle software en driver updates.

70

Permission denied

Deze runtime error heeft te maken met missende gebruikersrechten voor de bestandslocatie waar u het programma wilt gaan zetten.

71

Disk not ready

Idem 70.

74

Can’t rename with different drive

Idem 13.

75

Path/File access error

Het programma heeft geen toegang of rechten naar een bestand. Vaak is dit geval wanneer het gaat om een netwerksbestand dat al in gebruik is door een ander programma of alleen een read-only bestand is.

76

Path not found

De directory waar het programma en betreffende files in moeten worden geplaatst wordt niet gevonden. Installeer het programma opnieuw.

91

Object variable set to Nothing

Idem 13.

93

Invalid pattern

Idem 13

94

Illegal use of NULL

Idem 13

102

Command failed

Idem 13.

runtime error 339

A file is missing or invalid

Een geassocieerd programmabestand ontbreekt of is corrupt. Installeer het programma opnieuw. A

429

Object creation failed

Een programma is corrupt, herinstalleer het programma dat de runtime error genereerde.

438

No such property or method

Idem 13.

439

Argument type mismatch

Idem 13.

Runtime error 440

Object error

Idem 13.

901

Input buffer would be larger than 64K

Idem 13.

runtime error 902

Operating system error

Controleer of het programma compatible  is met jouw versie van Windows en alle updates heeft.

903

External procedure not found

Idem 13.

904

Global variable type mismatch

Idem 13.

905

User-defined type mismatch

906

External procedure interface mismatch

Idem 13.

1001

Out of memory

Idem 7.

1025

DLL is not supported

Zie runtime error 48

runtime error r6025

Microsoft Windows r6025 runtime error.

Hierbij is onze lijst met alle runtime error varianten ten einde. We hopen dat deze informatie u in staat stelt om uw probleem op te lossen. Een andere goede bron is Microsoft zelf: what is a runtime error? U bent ook welkom om onze Google+ post en opmerkingen van onze lezers te lezen op: Google+ post on runtime errors.
runtime error meldingenAanbevolen voor het aanpakken van uw computer problemen en onderhoudstaken: PC Health Advisor. Scan uw systeem op runtime errors en andere systeem-fouten met deze software!

Andere pc termen:

runtime errorWilt u de PC opschonen en sneller maken?
Lees dan ons artikel over Computer sneller maken

 

runtime error handleiding en gids

Hierbij hebben we de belangrijkste zaken besproken over het versnellen van een computer. Dit artikel is geschreven door .

 

Computers hebben me altijd bezig gehouden en mijn vrije tijd beroofd ( : Ik vind het gewoon leuk om te schrijven over computers en computer gerelateerde problemen. Het heeft me gewoon geleerd om meer uit mijn computer te halen en er langer en meer plezier van te hebben. Ik vind dat het belangrijk is dat we goed met onze computer omgaan en proberen deze zo lang mogelijk te behouden. Dit is in het belang van ons mileu, maar ook onze eigen beurs. De computer opschonen is hierbij een sleutel. Vandaar dat ik graaf op ComputerOpschonen.com schrijf.

View all contributions by

img
img
2 comments… add one