Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

proxy list

Wat zijn de nadelen van een Proxy list?

Een proxy list bevat een lijst met open publieke proxy servers die je kunt gebruiken om gemakkelijk je IP te maskeren met de pretentie om anoniem te kunnen surfen. Wilt u een proxy list gebruiken om anoniem te kunnen surfen? Maak je zelf geen illusies, en lees dit artikel om meer te leren over anonimiteit op het internet en anoniem surfen.

proxy listEr is geen reden voor paranoia, maar de meeste ICT beveiligers zullen er mee instemmen dat het internetten (ook met een proxy list) inherent een aantal veiligheids- en privacy-problemen met zich meebrengt. Zodra je de web browser richt naar een website of een ander programma zoals mail, FTP, p2p bestandsdeling of een MP3 mediaspeler, dan zal de server aan de andere kant jouw IP adres gebruiken om de informatie naar je toe te zenden… anders is informatie overdracht niet mogelijk. Alle internet diensten maken dan ook gebruik van een vorm van logging, waarin jouw IP, tijd en surfgeschiedenis in worden opgeslagen. Deze logbestanden kunnen worden gebruikt door derden voor statistische, marketing of andere doeleinden. Een proxy server en firewall zal ook alles vastleggen zodra je het internet opgaat in een logbestand. Uiteindelijk je computer zal natuurlijk ook de nodige gegevens van jouw computer- en surfgedrag opslaan.

Hoe werkt eigenlijk een proxy list met proxy servers?

Gedurende en browser sessie zal de meeste informatie worden overgedragen via de HTTP protocol in de vorm van plain text zonder enige bescherming. Het verkeer kan worden versleuteld m.b.v. de Secure Socket Layer protocol door te surfen met het https protocol. Hoewel het verkeer versleuteld wordt, zal dit niet uw online identiteit en IP verhullen. Het gebruik maken van een proxy list met anonymizing HTTP proxy servers is hiervoor nodig. Met een proxy list met anonymizers c.q. anonymous proxies, ben je niet direct in contact met de webserver van bestemming, maar maak je gebruik van een proxy server die tussen jouw computer en de web server staat. Een anonymous proxy c.q. anonymizing web proxy op een proxy list zal de IP nummer van jouw weghalen van elke TCP/IP informatie pakketje en deze vervangen door een andere. Op deze manier weet de webserver die je bezoekt niet waar jij eigenlijk vandaan komt aangezien alle verzoeken worden uitgevoerd door de proxy server. In de praktijk, zijn de zaken helaas, niet zo gemakkelijk.

Wat is het probleem met een proxy list en anonymous proxies?

best proxylistIn de eerste plaats, is het vaak zo dat een anonymizer c.q. anonymous proxy server op een proxy list, geen cookies blokkeert! Dus, wanneer jij een bepaalde website regelmatig bezoekt waarbij je niet consequent een proxy list en anonymizer service voor gebruikt, dan is het nog steeds makkelijk om jouw identiteit te achterhalen.

In de tweede plaats, de proxy server bevat natuurlijk een logbestand met jouw eigenlijke gegevens. Wie beschermt deze gegevens op deze proxy server? De logfiles zijn eigenlijk zeer kwetsbaar. Welk bedrijf garandeert de veiligheid en bescherming van jouw gegevens wanneer je via een proxy list gaat surfen?

In de derde plaats, SSL encryptie is niet een afdoende bescherming voor het versleutelen van het internet verkeer.

In de vierde plaats, het gebruik maken van een proxy list zal de snelheid van je internetverbinding en communicatie vertragen.

In de vijfde plaats, een proxy list bestaat vaak uit onbetrouwbare gratis publieke proxies. Vaak worden deze opgezet door hackers en een gratis proxy lijst kan dus een hoop zogenaamde hacker pots en honey pots bevatten. Een proxy list met gratis proxy servers moet je ten alle tijden vermijden!!  

Conclusie over proxy lists:

We kunnen nog meer hier op ingaan, maar we hebben deze problematiek verder uitgediept in ons artikel over de proxy server. Het probleem is dat een proxy list die gebruikt maakt van anonymizing proxy servers, technologisch gezien niet afdoende is om anoniem internetten mogelijk te maken. Daarnaast, de vele gratis proxy servers die publiek toegangelijk zijn, zijn vaak valstrikken van hackers. In het licht van de bovenstaande argumenten is het gewoon van wezenlijk belang om VPN technologie te gebruiken om zo effectief mogelijk anoniem te kunnen surfen. Deze kan men terugvinden in VPN services, die vaak ook door beroemde proxy list providers worden aangeboden als een premium service. Ja, het klopt, een goede VPN service is niet gratis. Een proxy list is dit vaak wel, in dat geval moet je daar gewoon geen gebruik van maken. Wanneer je gebruik maakt van een gratis  proxy dienst, vraag je om grote problemen.

Waarom een VPN service i.p.v. een proxy list met proxy servers?
Los van de veiligheids risiko’s staat het eigenlijk al in de naam, een VPN service zal naast een anonymizing proxy server VPN technologie integreren om het geheel beter te beveiligen. Een goede VPN service provider zoals CyberGhost, HideMyAss, StrongVPN, en PureVPN kunnen bovendien een optimale internetverbinding garanderen en je de keuze geven uit vele verschillende proxy servers en IP’s om het anoniem surfen effectief te laten verlopen. Daarnaast bevatten deze diensten andere snufjes, lees meer op onze review over de VPN dienstverlening van HideMyAss:

Wat is een goede proxy list?

Een goede proxy list wordt meestal ook aangeboden door een goede VPN service provider. Ten slotte, is een proxy list gebaseerd op gedegen kennis en is het eerder een etalage voor een VPN service provider die laat zien hoeveel kennis het bedrijf heeft over proxies. Het is dus een mooie marketing stunt, net zoals antivirus ontwikkelaars gratis virusscanner software aanbieden, om vanuit daar klanten te kunnen krijgen voor hun premium antivirus software producten. Cut the crap, en investeer gewoon direct in een goed product als het gaat over het waarborgen van online anonimiteit en veilgheid. Het moge misschien duidelijk zijn, HideMyAss heeft ook een gratis proxy list die je kunt gebruiken. Hier kunt u deze vinden: Proxy list HideMyAss. Een andere is de proxy list van proxylists.net. We raden je aan om deze onnodige tussenstap over te slaan en direct de VPN service van HideMyAss te testen. Lees hier meer over de HideMyAss VPN service: Hide My Ass Review!

Even ter verduidelijking, een VPN service is natuurlijk gebaseerd op een proxy list! Een goede VPN service combineert proxy servers, IP anonymizers en VPN technologie in een goede, gebruiksvriendelijke oplossing die anoniem internetten effectief en veilig maakt.

Wat is uw mening over een proxy list? Volg de discussie op Google+

Relevante artikel: dangers of free proxy lists and servers & IP adres veranderen – methodieken & adware & veilig internetten

Van computer leek tot pc geek. Men is nooit te oud om te leren.

View all contributions by

img
img
6 comments… add one
  • Joost
    2012/11/15, 12:47

    Ja, gratis proxy lists met publieke proxies zijn vol met gevaren. Ik heb ook een VPN oplossing in gebruik die me genoeg bandbreedte kan geven en de internet snelheid optimaal houdt.