Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.

Malware verwijderen

Wilt u malware verwijderen van uw computer?

Wanneer uw computer langzamer is geworden, last heeft van pop-up schermen, en bijna geen CPU kracht meer heeft, dan kan malware verwijderen de oplossing kunnen zijn… Ja, ook wanneer u al een antivirus programma heeft. Malware in de vorm van een rootkit, spyware of een trojaan kan uw computer zijn binnengedrongen zonder dat u het weet en de prestaties enorm aantasten; adware zal uw computer bombarderen met lastige berichtjes en advertenties waarom u niet gevraagd heeft. Aangezien er miljoenen verschillende zeer ingewikkelde malware varianten op de loer liggen, kan uw eigen antivirus programma er makkelijk eentje missen. Een antivirus programma zal u nooit 100 % kunnen beschermen. Een complete malware scanner is hiervoor nodig.

Malware verwijderen stappenplan:

Stap 1. Start de computer op in veilige modus.

malware verwijderenZorg ervoor dat de computer geen internetverbinding heeft. Malware maakt of heeft meestal een verborgen internetverbinding nodig om informatie van uw computer te stelen, actief te worden of zich te verspreiden. Vandaar, begin met het opstarten van de computer in de Safe Mode. In deze veilige opstart modus zullen alleen de minimum aantal programma’s en diensten worden geladen. Wanneer malware is ingesteld om actief te worden gedurende de Windows opstart procedure, zal dit nu niet meer gebeuren. U kunt de computer in de veilige modus opstarten door een aantal keer op F8 te drukken gedurende het begin van de Windows reboot c.q. opstartprocedure. Wanneer u merkt dat uw computer sneller werkt en beter presteert in de veilige modus, weet u dat dit een teken is van een malware infectie of dat uw computer overbelast is met programma installaties en systeem-vervuiling. Dit kunt u gemakkelijkste controleren en beheren met een goed Windows optimalisatie en beveiligingsprogramma: PC Health Advisor.

Stap 2. Maak de computer schoon!

malware verwijderingDe volgende stap voordat u het systeem gaat scannen voor malware is het verwijderen van vooral tijdelijke bestanden op uw computer. Het opschonen van de computer van allerlei rommel kan ook uw virusscanner helpen om effectiever uw systeem te kunnen scannen op malware. Het beste kunt u het systeem opschonen met Windows optimalisatie software. Windows optimalisatie software zal uw computer semi-automatisch opschonen, beheren en ook optimaliseren. We raden u aan om een PC test en complete systeem-diagnose uit te voeren op alle mogelijke systeem-fouten, systeem-vervuiling en malware: Klik hier voor het starten van een complete systeem-diagnose scan.

Stap 3. Scan uw computer met een extra malware scanner die is gespecialiseerd in het herkennen en verwijderen van ingewikkelde modulaire malware soorten:

malware verwijderen met een goede malware diagnose scanHet beste is om een specialist in te zetten op het gebied van de verwijdering van complexe malware varianten. Onze voorkeur gaat naar de SpyHunter. Deze heeft al 13 jaar een uitstekende staat van diensten. Meer dan 40 miljoen gebruikers hebben deze software gebruikt voor het verwijderen van malware. Het mooie is dat u eerst met de SpyHunter de betreffende malware kunt localiseren met een gratis malware scan.

3.1. Hoe kan ik malware verwijderen met de SpyHunter?

  1. Download hier de PC Health Advisor malware scanner. PCKeeper zal een complete malware diagnose scan uitvoeren en u voorzien van een rapport waarin alle gevonden malware netjes wordt gepresenteerd.
  2. Wanneer de PCkeeper de betreffende malware heeft gevonden, kunt u deze automatisch verwijderen na de afname van een licentie.
  3. De PCKeeper heeft een aparte ingebouwde helpdesk. Deze kan u op afstand helpen met het verwijderen van de malware in het geval het niet lukt om deze te verwijderen van de computer. Dit is uniek. Normaal kost deze dienst bij concurrenten veel geld en moet u rekenen op een 74 tot 145 Euro in extra kosten. De PCKeeper Antivirus licentie kost maar zo’n 3 USD per maand. Dat is niet veel, wanneer u dit vergelijkt met het uurloon van een technicus of een licentie internet security suite van een A-merk.
download malware removal tool malware verwijderen

3.2. Heeft u een real-time internet security suite op uw computer en toch last van malware?

Dan heeft uw antivirus of internet security software programma iets gemist. We raden u aan om een gratis ‘second-opinion’ malware scan uit te voeren met de SpyHunter. De SpyHunter kunt u ook inzetten als uw standaard real-time internet security suite. Het is een volledige malware security oplossing.

3.3. U heeft nog geen real-time internet security bescherming op uw computer?

Naast de eerder genoemde SpyHunter, zijn er twee voorbeelden van uitstekende en betere totaaloplossingen voor internet veiligheid en malware verwijdering. Dit zijn de internet security suites van Bitdefender. Deze komen met een pittig prijskaartje, hebben af en toe last van veiligheidslekken en zijn een beetje overschat. De PC Health Advisor  is misschien dan een goedkoper alternatief wanneer je meer software voor je geld wilt hebben.

Maar goed, als het gaat om de gerenommeerde publicaties zoals AV Comparatives, CNET Downloads, PC Welt, Micro Actuel, AV Test en vele andere dan behoren Bitdefender en Kaspersky altijd tot de top. Met behulp van virtuele gedragsafhankelijke detectie en cloudservices kan de Bitdefender Total Security software ook de nieuwste online bedreigingen blokkeren, die door andere beveiligingsproducten nog niet worden opgemerkt. Een uitstekend alternatief voor dit programma is de eerder genoemde Advanced SystemCare software. Deze is gebaseerd op de AV-technologie van Bitdefender, maar alleen veel goedkoper.

Wil je een ander keurmerk gebruiken, dan is de Kaspersky Internet Security 2018 suite een uitstekende keuze. Let wel, het zijn geen perfecte oplossingen. Persoonlijk, kies ik liever voor een goede Nederlandse underdog, de Hitman Pro.

malware verwijderen van de computerAanbevolen:

Lees de reviews over de software van Bitdefender.

 

4. Malware verwijderen met de beroemdste  ‘gratis’ on demand malware scanners?

Het gaat erom dat u meerdere malware scanners inzet om er zeker van te zijn dat de malware wordt opgespoord en verwijderd. De meeste fabrikanten hebben een gratis versie die goed is voor een on demand gratis scan, deze voldoet prima wanneer u sporadisch u computer een double check wilt geven op malware infecties. Naast deze on demand gratis virusscanners, is het gewoon noodzakelijk dat u ook investesteert in een real-time internet security suite zoals hier boven genoemd. Deze kunt u vervolgens complementeren met een on-demand malware scan zoals beschreven in het lijstje hieronder.

De volgende oplossingen worden het meest gebruikt en genoemd op het internet voor het on-demand opsporen en verwijderen van malware. Let wel op, al deze ‘gratis’ scanners hebben een betere, completere betaalversie beschikbaar. Niettemin, de gratis malware scans van deze fabrikanten staan bekend voor bewezen kwaliteit en effectiviteit:

  1. Hitman Pro – Dit is uitstekende  anti-malware software made in Holland ! We raden onze lezers aan om voor een nederlands product te gaan en hiermee de activiteiten van Surfright in Enschede te ondersteunen. De Hitman Pro is specifiek ontwikkeld om te dienen als een ‘second-opinion’ malware remover. Lees hier onze review: Hitman Pro Review.
  2. Malwarebytes AntiMalware (MBAM). Malwarebytes heeft een goede reputatie opgebouwd en een van de bekende namen voor on-demand security scans. U zult malware verwijderen kunnen met deze oplossing, zonder dat u ervoor hoeft te betalen. Natuurlijk, heeft Malwarebytes ook een PRO en meer geavanceerde betaalversie beschikbaar. Try Malwarebytes, the Leader in Malware Removal.
  3. Avira Free AntiVirus (Kwaliteit uit Duitsland)
  4. SpyBot Search & Destroy heeft een goede reputatie opgebouwd online aangezien deze oplossing ook een uitstekende rootkit / botnet scanner heeft. Daarnaast, bevat de Spybot features, zoals host-file modificatie, een file shredder en is volledig competibel met alle mogelijke Windows versies.
  5. Combofix. Dit is een van de lelijke eentjes die wel goed werk levert. ComboFix maakt een backup van het Windows register, controleert of de Windows Recovery Console op de computer staat en gaat vervolgens door een scanproces van 40+ stappen. Wanneer die klaar is zal ComboFix een logbestand uitspugen waar alle gevonden malware op staat en welke ComboFix wel of niet kon verwijderen. Het rapport is zeer uitgebreid en is daarom handig om te gebruiken wanneer de malware zich niet verwijderen laat. In dat geval, kun je gaan naar een security forum en het rapport laten lezen door een expert.
  6. Malware verwijderen met TrendMicro HijackThis of HouseCall. HijackThis is een open source tooltje ontwikkeld door Merijn Bellekom. HijackThis ook wel HJT genoemd, wordt heel veel genoemd op online security forums.  Niettemin, we raden deze malware scanner niet aan voor een leek. Deze oplossing kan uw systeem volledig laten vastlopen wanneer u  HijackThis niet goed gebruikt. Dit gereedschap zal ook geen oordeel vellen over mogelijke infecties. HijackThis zal een lang rapport samenstellen van alle zaken die mogelijkerwijze duiden op malware. Deze logbestanden zijn heerlijk voor security experts om in te neuzen, maar niet voor een computer leek. Het zou kunnen dat wanneer u naar een security forum gaat, een expert u zal vragen om een HijackThis report naar hem te sturen. Nogmaals, we raden u aan om deze tool niet te gebruiken. Trouwens, HijackThis is nu in handen van TrendMicro, hoewel afgelopen februari van 2012 TrendMicro de HijackThis weer online beschikbaar heeft gezet, is het beter om de HouseCall malware scan van TrendMicro te gebruiken dan HJT.

5. Is malware verwijderen niet mogelijk?

In het zeldzame geval, wanneer de malware zich moeilijk verwijderen laat met behulp van de bovengenoemde security software, dan is het gewoon noodzakelijk dat u een security expert om raad vraagt op een security forum zoals Nucia of een andere computer forum. Wanneer u Spyhunter gebruikt, kunt u gewoon direct contact opnemen met hun technische dienst. 

modulaire malware verwijderenHet mooie van de Spyhunter is dat deze internet security oplossing een helpdesk functie bevat die u helpt bij het verwijderen van hardnekkige malware. Voor het verkrijgen van deze dienst, moet u wel de betaalde versie in gebruik nemen. Voor wat, hoort wat. Wanneer u echt niks wilt uitgeven, is de Combofix een goed alternatief.

 

6. Heeft u een Mac computer? 

Wanneer u een Mac computer heeft en denkt dat deze is besmet met malware, dan raden we u aan om ons artikel te lezen over Mac opschonen in het algemeen en de Mackeeper in het bijzonder.

Malware verwijderen? Gerelateerde artikels:

 

computer opschonen van malware

 

Dit artikel is een bijdrage van: