Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

BACKUP SOFTWARE

Welke backup software is het beste voor me?

Iedereen die op zoek is naar backup software zal snel merken dat er verschillende technieken beschikbaar zijn voor het maken van backups. Er zijn dus nogal wat verschillen in de enorme keuze van de mogelijke data backup producten die beschikbaar zijn op het internet. De meest bekende technieken voor data backup software zijn de volgende: Disk Imaging, File Based Data Backup en File Synchronization. In dit artikel zullen we deze backup technieken bespreken en bepalen wat de voor- en nadelen zijn van elke backup methode.

backup softwareAls een mini-samenvatting kunnen we voor de ongeduldige lezer alvast vaststellen dat een goed backup software programma, alle backup technieken moet hebben ingebouwd. Backup software moet dus zowel complete disk imaging zowel als specifieke bestandsbackup taken kunnen uitvoeren op basis van verschillende type van bestanden en opslaglocaties (waaronder cloud storage). Daarbij moet bestandssynchronisatie en encryptie worden toegevoegd. Op deze manier kun je optimaal en flexibel gebruik maken van je bestanden, je kunt altijd toegang tot ze hebben en natuurlijk altijd totale controle hebben over je beveiligde backups. Ten slotte kun je altijd gemakkelijk verwijderde bestanden terughalen en herstellen.

 Uitstekende backup software oplossingen zijn de volgende:

A. De beste externe harde schijven worden voorzien van backup software.

beste externe harde schijf met backup softwareKoop een nieuwe externe harde schijf met bijgeleverde backup software. Persoonlijk zou ik kiezen voor een 2.5 inch externe harde schijf die niet zo kwestbaar is en tegen een stootje kan. Mijn voorkeur gaat naar zo’n compacte, maar toch zeer snelle en sterke externe harde schijf van Freecom, de Freecom Mobile XXS. Deze is perfect voor gebruik in combinatie met je netbook, notebook of desktopcomputer en wordt mooi ingepakt in een zwartlederen hoes. Beschikt over een USB 3.0-interface voor supersnelle gegevensoverdracht. Voor meer informatie: Wat is de beste externe harde schijf?

B. Complete security & optimization software uitgerust met een backup programma!

1. Dure top of de top A-merk voorzien van de beste internet security security programma en alles wat u computer begeert:  Bitdefender Total Security

2. Slimme zet: de Advanced System Optimizer – bevat ook een backup programma.

3. Slimme zet: de Mackeeper – bevat een backup programma voor mac computers. Voor meer informatie lees meer over de nieuwe Mackeeper 3.

 

C. Specialistische, maar zeer gebruiksvriendelijke backup programma’s:

1. Genie Backup Manager (ook in het nederlands beschikbaar!)

2. Malware Bytes Secure Backup!

3. Nova Backup 2013

 

Een backup is toch gewoon een backup?

Maakt het wat uit welke backup software je in feite gebruikt? Het is toch belangrijker dat je een backup maakt? Zeker, dat is waar, maar de keuze van een bepaald backup software programma komt met een aantal gevolgen en beperkingen die worden samenhangen met de onderliggende technologie. Laten we de methodiek en technologie die achter backup software kan liggen even kort bespreken.

1. Disk Imaging Backup Software

disk imaging backup softwareSimpel gezegd, backup software gebaseerd op disk imaging maakt een exacte kopie van de volledige harde schijf of een partitie van de harde schijf. Voorheen was deze methodiek nogal grof en werd de data domweg overgenomen inclusief open schijfruimte. Dit veroorzaakte enorme backup data bestanden ook wanneer de harde schijf niet veel bestanden bevat. Je had dus veel opslag nodig voor je backup en het kostte nogal wat tijd. Goed, maar die tijd is voorbij, er zijn enorme vooruitgangen geboekt in de ontwikkeling van de disk imaging backup technologie. Goede oplossingen zoals True Image van Acronis zijn op dit moment veel minder veeleisend voor systeem-bronnen dan bijvoorbeeld de Data File Backup methodiek. Daarnaast is o.a. het volgende nu mogelijk:
maken van gecomprimeerde image formaten.

  • het maken van differentiele en stapsgewijze backups
  • het filteren van bestandstypen en het excluderen van niet-wezenlijke bestandsformaten zoals hiberfil.sys en pagefile.sys
  • het maken van een image c.q. backup van een harde schijf of een partitie, ook wanneer deze ingebruik is.

Het grootste voordeel is dat je snel bestanden of gehele harde schijven kind eenvoudig en supersnel kunt herstellen in geval bij data verlies of een kapotte harde schijf. Ook wanneer je een backup moet maken van veel grote bestanden, is disk imaging de beste backup technologie, zeker in het geval wanneer het mis gaat met je computer en harde schijf. Data recovery software is dan niet meer nodig om aan te schaffen wanneer je harde schijf het begeeft.

2. File Based Backup Software
Backup software gebaseerd op op puur bestandsoverdracht is de methodiek waarmee de meeste mensen bekend zijn. In feite kopieer je alleen bestanden van een locatie naar een andere locatie. In beginsel, gaat het hierbij puur en alleen om de bestanden die je wilt overdragen en kopieren naar een andere locatie. Bestand gebaseerde backup software is ontwikkeld om dit proces te automatiseren naar o.a. ook meerdere locaties en verschillende opslag media. Vaak zal een online backup c.q. een cloud backup tot de mogelijkheid behoren. Meestal kunnen de bestanden ook worden gecomprimeerd tot archives en worden versleuteld via bestandsencryptie voor de beveiliging van de bestanden.

file based backup softwareEr zijn duizenden verschillende backup programma’s in omloop die op deze basis werken en verschillen in kwaliteit en functionaliteit. Na het maken van een backup van de geselecteerde bestanden kan het programma cumulatieve backups maken van de nieuwe of  veranderde bestanden. Dit kan onmiddelijk geschieden (real-time) zodra het bestand wordt gewijzigd of juist alleen wanneer jij dit wilt, zodat je altijd weer kunt teruggaan naar het oudere bestand op je backup locatie.

Het is allemaal zeer flexibel en er zijn vaak vele verschillende mogelijkheden om deze backup software in te stellen. Maar, goede file based  backup software werkt gemakkelijk en kan simpel worden ingesteld met o.a. verschillende taken en filters. Goede software moet het mogelijk maken om eenvoudig verschillende bestandstypen te kunnen onderscheiden en opslaan op verschillende locaties.   Een concreet voorbeeld is dat je een backup taak kunt invoeren die ervoor zorgt dat je alleen afbeeldingen in .jpeg formaat opslaat op een specifieke externe harde schijf netjes geordend in folders. Daarnaast moet je de mogelijkheid hebben om een andere taak in te stellen voor het maken van een backup van alle .doc bestanden naar een online backup locatie waar ze veilig staan en ze makkelijk toegankelijk zijn.  Een derde backup taak zou kunnen zijn dat je alle super grote bestanden eerst laat comprimeren, archiveren en netjes laat opslaan op je externe harde schijf om vervolgens het grote bestand van je interne harde schijf te laten verwijderen. Op deze manier zorg je ervoor dat je harde schijf nooit overbelast wordt.

Het grote voordeel van deze backup methodiek is de enorme controle die je kunt uitoefenen over de verschillende backup taken die je kunt instellen. Een ander voordeel is dat je bestandsfragmentatie tegenwerkt wanneer je grote bestanden laat archiveren en verwijderen van de harde schijf. Daarnaast voorziet het gewoon in een uitstekende real time backup systeem en beveiliging van alle bestanden die je daadwerkelijk wilt bewaren. Save Essentials van Avanquest is een duidelijk goed voorbeeld van een File Based backup programma.

3. Synchronisatie van bestanden (File Synchronisation)

synchronisatie online backup softwareBestandssynchronisatie (file sync) is een specialistische aanpassing van de file based backup technologie. De bestanden worden niet zozeer gecopieerd maar gaan elkaar direct spiegelen, ze zijn in feite aan elkaar gelijkgesteld waardoor ze op twee of meerdere plaatsen hetzelfde zijn. Synchronisatie is Grieks voor gelijktijdigheid. Veranderingen worden gelijktijdig doorgevoerd en weergegeven over alle bestandsreplicaties. Bestandssynchronisatie is een proces dat volgens bepaalde regels alle bestanden gelijktijdig gelijkschakeld. Dit is ideaal wanneer de bestanden gedeeld worden over verschillende locaties en in gebruik worden genomen door verschillende mensen. Veranderingen worden direct doorgevoerd en toegepast op alle bestandsreplicaties op alle locaties en alle devices die van het bestand gebruik (willen/mogen) maken.

Goede file based backup software hebben vaak een file sync optie of werking ingebouwd. Ideaal is wanneer alle 3 de backup methodieken worden samengebracht in een mooie backup software oplossing. Hierin is Acronis in geslaagd met de ontwikkeling van de Acronis True Image 2013 software. Voor een lijst met aanbevolen backup programma’s zie hieronder:

Aanbevolen backup sofware:

 

Gerelateerde artikels:

[schema type=”product” url=”http://computeropschonen.com/2013/04/backup-software/” name=”backup software” description=”Wat is backup software en waar moet ik aan denken?” manfu=”Acronis, Genie9, Novastar, Avanquest” single_rating=”5″ agg_rating=”15″ ]

Van computer leek tot pc geek. Men is nooit te oud om te leren.

View all contributions by

img
img
18 comments… add one