Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

ENCRYPTIE

Encryptie maakt het mogelijk om alle bestanden en ook communicatiebestandjes (chatgesprekken, emails, videochats) te beschermen door deze te versleutelen.

encryptieDoor het versleutelen van bestanden wordt het voor onbevoegden bijna onmogelijk om de bestanden in te zien en uittelezen. Encryptie is een wezenlijk component voor het waarborgen van internet privacy, veilig internetten en ook anoniem surfen met een goede VPN Service.  Het beginsel van encryptie is het omzetten van de inhoud van een bestand in een onwillekeurige code die onzinnig is voor een buitenstaander. De inhoud kan alleen worden gelezen door degenen die de sleutel heeft om de encryptie te ontsleutelen waardoor de inhoud weer leesbaar wordt voor de computer en degene voor wie het bestand bestemd is. Zeer goede encryptie software voor het versleutelen van bestanden wordt tegenwoordig in de beter utility software programma’s toegevoegd. In de Advanced System Optimizer van Systweak zit een aparte encryptie module voor het versleutelen van bestanden en het verwijderen van privacy gevoelige gegevens. Wanneer je een mac hebt, dan kun je de MacKeeper hiervoor gebruiken. De MacKeeper heeft ook een encryptie module voor het beveiligen van je belangrijke bestanden.

Hoe werkt encryptie eigenlijk?

Computer encryptie is gebaseerd op cryptografie, een wetenschap die al zou oud is als de mensheid en zich bezighoud met het geheim kunnen houden van informatie. Deze kennis was vooral belangrijk bij oorlogsvoering, waarbij het cruciaal is dat oorlogsplannen en bevelen in geheime codes en signalen worden omgezet om te voorkomen dat de vijand deze informatie kan gebruiken. Het geheimhouding is cruciaal in het kunnen winnnen van een oorlog. Het feit dat WOII werd gewonnen is vooral ook te danken door het werk van de Britse geheime dienst die er achterkwam hoe ze de communicatie van de Luftwaffe konden ontsleutelen.

Sinds de komst en kracht van de computers is het niet meer mogelijk om de traditionele encryptie methodes toe te passen. Een computer kan gemakkelijk de code kraken. Het is daarom dat alle encryptie gebaseerd is op computer encryptie met behulp van complexe algoritmes (de encyphers). Alleen de juiste sleutel kan de toegang geven tot de versleutelde data. In dat opzicht zijn er twee soorten sleutels. De symmetrische sleutel en de publieke sleutel. Het beste is om deze in samenspraak te gebruiken.

computer encryptieBij symmetrische sleutel encryptie heeft elke computer een geheime sleutel (code) dat deze kan gebruiken om de bestanden te versleutelen. In dit geval gaat het erom dat beide computers de code hebben. Je moet dus vooraf weten naar welke computer je het versleutelde bestand gaat toesturen. In beginsel werkt het heel simpel en je kunt het als volgt voorstellen:

Je maakt een gecodeerde boodschap en stuurt deze naar een vriend waarbij je elke letter omzet met een letter die twee plaatsen verder op staat in het alphabet. Dat wil zeggen ‘ A ‘ wordt ‘C’, en ‘B’ wordt ‘D’. Het woordje ‘MAMMA’ wordt ‘OCOOC’. Voor een buitenstaander is dit woordje nu ongebruikelijk geworden. Je zegt tegen je vriend wat de sleutel is ‘wijzig elke letter met de letter die twee plaatsen later in het alphabet staat’. Hierdoor kan je vriend het woordje wel lezen. Dit is een voorbeeld van symmetrische encryptie die ook wordt toegepast in computer encryptie. Computer encryptie maakt gebruikt van vele langere sleutels. De Data Encryption Standard (DES) maakt gebruikt van een 56-bit key. Dit biedt meer dan 70 quadriljoen mogelijke combinaties.

encryptie softwareHet beste is vervolgens deze encryptie verder te versterken via een extra publieke encryptie sleutel. Dit zal gaan als volgt. Een bestand wordt versleuteld met d.m.v. symmetrische sleutel encryptie. De symmetrische sleutel wordt vervolgens versleuteld met een publieke sleutel van de computer die het bestand gaat ontvangen. Beide versleutelde items, het bestand en de symmetrische sleutel worden nu verzonden naar de ontvangende computer. De computer die de versleutelde items krijgt zal via de privé sleutel de symmetrische sleutel kunnen decoderen. Vervolgens zal het de symmetrische sleutel weer gebruiken om het document te ontsleutelen. De meest bekende publieke versleuteling gaat via webservers en het zogenaamde TSL protocol (voorheen SSL) heet, waarbij vervolgens via digitale certificaten wordt gecheckt of de betreffende computers daadwerkelijk zijn wie ze zijn. Wanneer je gebruikt maakt van deze secure protocol zul je dat kunnen zien je je browser. Het ‘HTTP’ protocol verandert in het ‘HTTPS’ protocol. Alszodanig maak je dan gebruik van een beveiligde, versteutelde internet-verbinding en kun je veilig je versleutelde bestanden opsturen. Publieke sleutels worden beschermd via hashing algoritmes. De verzekering dat de juiste computer c.q. persoon het bestand ontvangt gebeurd via authentificatie met digitale handtekeningen of passwords. Dit complexe samenspel zorgt ervoor dat encryptie daadwerkelijk geheimhouding kan verzekeren en ervoor zorgen dat de juiste persoon ook het bestand kan lezen.

Encryptie kan natuurlijk alleen werken wanneer een computer geen malware bevat. Internet security maatregelen moeten genomen zijn en een schone computer ligt aan de basis van veilig internetten en goede encryptie. De beste antivirus oplossingen moeten ook encryptie technologie kunnen aanbieden. Bitdefender biedt een uitstekende oplossing voor het beschermen van de computer tegen malware en HideMyAss biedt een uitstekende oplossing voor het vebeteren van uw internet veiligheid en privacy. Als u op zoek bent naar encryptie software, moet u eens de Advanced System Optimizer eens bekijken. Deze kan niet alleen uw bestanden versleutelen, maar kan er ook een backup van maken en uw computer beveiligen en opschonen. Wanneer je gebruik maakt van een Apple Macbook, iMac of een andere mac device, raadpleeg dan eens ons artikel over de Mackeeper!

Gerelateerde artikels:

[schema type=”review” url=”http://computeropschonen.com/2013/05/encryptie/ ” name=”encryptie ” description=”Wat is encryptie en goede encryptie software? ” author=”Veer Dehaas” pubdate=”2013-05-20″ user_review=”5″ min_review=”1″ max_review=”5″ ]

 

Van computer leek tot pc geek. Men is nooit te oud om te leren.

View all contributions by

img
img
16 comments… add one
 • Ruud Bakker
  2014/05/01, 11:09

  Goedemorgen,

  Ik ben opzoek naar software, welke alle data over het internet versleuteld en aan de andere kant weer uitpakt,met vrijwel geen vertraging. Bijvoorbeeld ik heb een klantenbestand in de cloud, zodra ik deze op mijn computer heb bijgewerkt, wil ik iedereen die daartoe bevoegd is het klantenbestaand te benaderen, direct werkt mij de juiste gegevens.

  Met vriendelijke groet,

  Ruud Bakker
  06 53348091