Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

GHOSTERY

Kritische opmerkingen bij het gebruik van Ghostery!

Ghostery is een populaire add-on die beschikbaar is voor alle browsers voor het beter beheren en beschermen van je online privacy. Toch, is het daadwerkelijk wel zo goed hulpmiddel om je privacy er volldig mee te beschermen? Ik zal even stilstaan bij een aantal kanttekingen bij het gebruik van Ghostery.

ghosteryIn de eerste plaats, wanneer je je online privacy wilt beschermen, moet je beginnen met een goede online bescherming door middel van een goed antivirus programma met een uitstekende malware scanner die daadwerkelijk alles kan detecteren en voorzien is van een extra firewall. Voor meer informatie: beste antivirus software selectie. Door gebruik te maken van Ghostery wil niet zeggen dat je veilig op het internet bent!

In de tweede plaats, Ghostery is een gratis dienst waarbij je zo’n 1400 verschillende (cookie) trackers en aanverwante advertenties mee kunt blokkeren. Meestal wanneer iets gratis is, zit er een staartje aan. In dit geval moet je beseffen dat Ghostery in 2010 is opgekocht door Evidon. Dit bedrijf is een onderdeel van de online advertentie-industrie. Ghostery heeft op dit moment meer dan 817.000 actieve gebruikers; alle informatie die wordt verzameld , verkoopt Evidon weer door aan bedrijven die het gebruik van trackingcodes willen verbeteren. Zo kan Evidon met behulp van de Ghostery tracking informatie webmasters precies laten zien welke trackingcode van welke bedrijven precies op hun website actief is, en welke invloed dit heeft op de prestaties van de website. Natuurlijk, Evidon verkoopt geen persoonlijke gegevens door en alleen maar anonieme data. Toch, het geeft aan dat je privacy uiteindelijk in handen is van een bedrijf.

ghosteryHet is goed te beseffen dat je met de Ghostery niet anoniem online surft en het als een handig hulpmiddel moet worden beschouwd om advertentie en trackingcodes te blokkeren. Dus, wanneer je gebruik maakt van Ghostery wil dit niet zeggen dat je anoniem surft en dat niemand je kan zien op het internet…. zoals de naam dit (valselijk) impliceert. Je bent geen spook op het internet met Ghostery. 

Hoe kun je Ghostery het beste kunnen complementeren?

Aangezien Ghostery zeker een handig tooltje is, maar uiteindelijk niet je online privacy optimaal garandeert, raden we onze lezers aan om een meer effectievere dienst in te zetten om je online privacy te optimaliseren en je volledig internetgedrag te anonimiseren (zeker in het licht van de onthullingen van Snowden). Dit gebeurt door gebruik te maken van een VPN-service. Een VPN-service zorgt ervoor dat je anomien surft vanaf het moment dat je online gaat. Al jouw internet verkeer en gedrag is in feite versleuteld. Ghostery is in feite dan ook overbodig, maar kan zeer handig zijn om gewoon de online advertenties mooi te blokkeren. De informatie die vervolgens Evidon verkrijgt is niet van jouw en niet persoonlijk. Je hoeft je dan ook niet meer druk te maken dat Evidon stiekem wel de persoonsgevoelige informatie doorspeelt aan derden.

Voor meer informatie:

[schema type=”review” url=”http://computeropschonen.com/2014/01/ghostery/” name=”Ghostery” description=”Wat is het nadeel van Ghostery?” rev_name=”Ghostery online privacy tool” author=”Rens Smit” pubdate=”2014-01-20″ user_review=”3″ min_review=”1″ max_review=”5″ ]

Bronnen:

Computers hebben me altijd bezig gehouden en mijn vrije tijd beroofd ( : Ik vind het gewoon leuk om te schrijven over computers en computer gerelateerde problemen. Het heeft me gewoon geleerd om meer uit mijn computer te halen en er langer en meer plezier van te hebben. Ik vind dat het belangrijk is dat we goed met onze computer omgaan en proberen deze zo lang mogelijk te behouden. Dit is in het belang van ons mileu, maar ook onze eigen beurs. De computer opschonen is hierbij een sleutel. Vandaar dat ik graaf op ComputerOpschonen.com schrijf.

View all contributions by

img
img
3 comments… add one