Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

proxy server

Waarom is een proxy server niet goed voor anoniem surfen?

Een veelgestelde vraag is waarom een een proxy server niet de voorkeur heeft boven een VPN. Het is niet vreemd dat je op het internet vele verschillende proxy servers kunt vinden op het internet. Het is helaas heel misleidend om te stellen dat ze goed zijn voor anoniem internetten. Er zijn een aantal belangrijke nadelen verbonden aan een proxy server. Deze nadelen maken duidelijk waarom het beste is om via een VPN verbinding of in een combinatie van proxy server en een versleutelde VPN verbinding het internet op te gaan.

De nadelen van een proxy server:  

proxy server

Als het gaat om de veiligheid en anonimiteit van een proxy server, dan kunnen we het volgende constateren. De meeste proxy servers zijn volledig transparant. Dit betekent dat ze in feite niet het IP adres van je verhullen. Dit kun je makkelijk zien wanneer je de heading bekijkt van het verzoek dat wordt ingediend bij een webserver:

REMOTE_ADDR = IP proxy dat je gebruikt.
HTTP_VIA = IP en/of de naam van jouw proxy server
HTTP_X_FORWARDED_FOR = Jouw IP adres.
Kijk het verzoek dat is ingediend door jouw browser bij elke domein naam van het netwerk is initieel behandeld geworden door de Domain Name Server (DNS) dat het IP adres voor jouw omzet door jouw  proxy server heen. Bij een open proxy server is het tevens  heel makkelijk is om gewoon je locatie te achterhalen en het verkeer kan ook makkelijk worden gesniffed door derden. Waarschuwing: maak nooit gebruik van een free proxy server service die je zoveel op het internet kunt vinden op een zogenaamde proxy list! Deze publieke proxy servers zijn meestal in handen van hackers en zullen je bombarderen met ads, spam en malware! 

Een ander probleem is dat de uptime van proxy servers gewoon slecht is en onverwacht kunnen uitvallen. Ten slotte, is een proxy server vaak niet compatible met bepaalde Windows OS versies en andere besturingssystemen. Deze nadelen bevat een VPN  tunnel technologie niet. Anoniem surfen kun je het beste doen met een VPN service, die al het verkeer zal versleutelen,  jouw eigen IP adres omzet  en zo in combinatie met een proxy server het internet op gaat. Voor meer informatie zie het artikel: anoniem surfen.

Elke internet gebruiker zal ook nog eens een Wi-Fi netwerk opzetten. Het verkeer binnen zo’n Wi-Fi kan heel makkelijk worden getraceerd. Op het internet is er veel software beschikbaar die dit verkeer kan scannen en lezen, er zijn ook hacker programma’s voorhanden die zowel de WEP & WPA ciphering protocollen kunnen kraken. Je kunt er gewoon op Googlen en je zult dat er genoeg aanbod is van zulke programma’s. Als je hetzelfde zoekopracht zou zijn op ‘hoe hack ik 1024bit\2048bit ciphering keys of OpenVPN protocol, zul je geen resultaten krijgen. Natuurlijk in theorie kun je alles hacken, maar o.a. dit VPN protocol is niet zo makkelijk te hacken en er is geen software voor om het makkelijk te kunnen hacken. Vandaar dat een proxy server geen bescherming geeft van je online identiteit en dat je alleen anoniem kunt internetten m.b.v. een VPN oplosssing.

In plaats van een proxy server, wat is dan een goede VPN oplossing?

Kijk, een VPN oplossing is ook niet perfect. Het PPTP VPN protocol is gemakkelijk om op te zetten en ook zeer bruikbaar. Helaas, zit er wel een aantal zwakheden aan verbonden. Het PPTP VPN protocol werkt via poort:7123 en gebruikt GRE. Dit is een nadeel aangezien in sommige landen en door sommige Internet Service Providers, dit protocol wordt geblokeerd. Andere VPN protocollen zoals L2TP\IPSec werken ook niet altijd in bepaalde netwerken van b.v. in een hotel, waarbij systeembheerders vaak alleen internetverkeer door poort 80 (http) en poort 443 (https) laten gaan. Vandaar je moet een VPN oplossing hebben die met deze zwakheden om kan gaan, kan omzeilen en daardoor deze kan opheffen. Dit betekent dat je i.p.v. een proxy server een VPN oplossing moet hebben die kan werken met alle mogelijke poorten. Laten we maar eens een wenslijstje opzetten van wat een goede VPN oplossing moet bevatten:

  • Authenticatie systeem voor gebruiker paswoorden.
  • Uitgebreide versleuteling (encryptie) van het verkeer (2048bit)
  • Configuraties voor de poorten 80, 443 en 1194.
  • De VNP tunnel moet worden opgezet met TCP en UDP.
  • De mogelijkheid om het verkeer te compresseren.
  • Moet goed kunnen werken met een proxy server.
  • Moet compatible zijn met WiMax, WiFi, GPRS en EDGE.

Conclusie:

Nu, we hebben aangetoond dat een proxy server alleen geen anonimiteit geeft op het internet en een VPN oplossing dit wel, welke oplossing is dan het beste om te gebruiken? Als je anoniem wilt surfen met behulp van een VPN oplossing, kun je dit het beste doen met een professionele VPN service. HideMyAss is een bekende merk die het meest in de buurt komt met het vervullen van onze wensen. Naast dat het proxy server functionaliteit heeft, bevat HideMyAss VPN Pro vele verschillende gereedschappen en ondersteunt het alle protocollen voor het genieten van een snel en echt anoniem internet.

Ten slotte, wat is eigenlijk een proxy server?

proxy servers

Een proxy server is in feite een server die namens een computer verzoeken indient bij een andere computer of server om informatie op te halen. De informatie wordt dus indirect opgehaald d.mv. de proxy server. Er zijn drie typen proxy servers: de web proxy server, de reverse proxy server en de open proxy server.  De webproxy kom het meeste voor, waarbij het gaat om een proxy server die namens vele verschillende computers in een netwerk alle internet verkeer regelt en beheert. De webproxy zal het veel HTTP/FTP verkeer kunnen cachen (bufferen) waardoor men van een sneller internet kan genieten. Voor meer informatie over proxy servers: Proxy Servers.

 

Wat is uw mening over het gebruik van een proxy server voor anoniem internetten?

Deel uw mening op onze Google+ proxy server discussie!

 

 Schrijver van dit artikel over proxies  is  .

Aanbeveling Google+ proxy server discussie
[schema type=”product” url=”http://computeropschonen.com/anoniem-surfen/proxyserver/” name=”Proxy Server” description=”Waarom moet je oppassen met een proxy server?” model=”proxy servers” ]