Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Een ISO bestand openen?

Een ISO bestand is een archief bestand van een optische schijf en bestaat uit de volledige inhoud van een CD, DVD of BD. De volledige inhoud van bijvoorbeeld een DVD kan worden gerepresenteerd in maar maar 1 ISO bestand. Een andere naam voor een ISO bestand is een ISO image.  Een ISO bestand heeft normaliter de extensie .ISO .

Je kunt een ISO bestand beschouwen als een legodoos. Je moet eerst alle legoblokjes uitpakken en opbouwen voordat je met de lego speelgoed kunt spelen. Een ISO bestand functioneert een beetje op de zelfde manier. Een ISO bestand kan op zichzelf niks, je moet eerste het ISO bestand openen, samenvoegen en gebruiken. Een andere bestandsformaat waarmee je een ISO bestand mee kunt vergelijken is een Winzip of Winrar bestand. Meestal wordt een ISO bestand gebrand op een CD of DVD.

iso bestand openenEen ISO bestand kun je normaliter openen met bekende archiving utilities zoals 7 Zip. We raden aan om een universele bestandsopenaar (universal archiving utility) te gebruiken. Dus, eentje die niet alleen ISO bestanden kan openen, maar ook alle andere mogelijke formaten van bestanden.  Dit is een slimme investering aangezien het onvermijdelijk is dat men als gebruiker af en toe met bestandsformaten krijgt te maken die de computer en u zelf niet kan herkennen nog openen. Een universele oplossing van de Microsoft Partner Paretologic heet de EasyFileViewer. Deze software opent alle mogelijke bestanden. Lees hier meer over de EasyFile Viewer en test deze software gratis: File Viewer.

Verdere technische details over een iso bestand: De naam ISO is genomen van de ISO 9660 bestandssyteem die gebruikt wordt met CD-ROM media, toch een ISO image kan ook een UDF (ISO/IEC 13346) bestandssysteem bevatten. ISO is zelf ook een afkorting van het woord International Organization for Standarization(ISO). Het maken van een ISO bestand is een gemakkelijke manier om bijvoorbeeld een DVD te delen met anderen of om een back up te maken van je DVD’s. Het maken van een ISO bestand kun je o.a. doen met ImgBurn. ImgBurn is heel gemakkelijk in gebruik en maakt snel ISO bestanden van je DVD en CD collecties.

Heb je moeten met het openen van een ISO bestand? Een ISO bestand en vele andere bestanden kun je gemakkelijk openen met FileCure. Een bestand openen doe je met File Viewer.

Geschreven door:

Veer Dehaas

Limburg Netherlands