Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Internet Security

Het belang van internet security.

Als het gaat om internet security, hebben we allemaal wel de reclame spotjes gezien van banners of televisie waarbij een of andere virusscanner of malware scanner wordt aangeprezen voor het snel verwijderen van een virus. Voor degenen onder jullie die al eens een keer de hulp heeft moeten inroepen voor het opschonen van de computer van een virus weet wel beter. Zeker wanneer u alleen een gratis virusscanner heeft, zal u al binnen een maand al weer geraakt zijn met een virus die uw computer intern vernield.

internet-security

Met meer dan 160.000 bekende virus varianten actief op het internet en 85 miljoen geïnfecteerde spam die elke dag wordt uitgestuurd is de kans heel groot dat uw computer snel in contact komt met een of andere bedreiging in de vorm van een Trojan, spyware, adware, rootkits en virussen. Zodra u computer besmet is met een virus is de kans groot dat uw computer traag wordt en dat het browsen op het internet zeer langzaam gaat. Het uiteindelijke resultaat kan een lege bankrekening zijn. Nu op het moment dat we dit artikel schrijven, is de SpyEye Trojan op het internet verspreid geworden. Deze SpyEye Trojan kan door iedere crimineel worden gebruikt om gemakkelijk online bankrekeningen te plunderen. Dit artikel over de SpyEye Trojan die de internet security van uw bankrekening kan ondermijnen, kunt u bij onze bronvermelding terugvinden. Het is gewoon weer een nieuew eenvoudig voorbeeld van het volgende: elke dag worden nieuwe gevaarlijke malware varianten verspreid. Dit feit dat malware nu alomtegenwoordig is op het internet, vraagt om een complete internet security aanpak voor de beveiliging van uw computer en persoonlijke bestanden.

De 10 belangrijkste internet security maatregelen.

Nu zullen we 10 stappen beschrijven die uw internet security niveau enorm zal verhogen. De toepassing hiervan zal het risico enorm beperken dat uw last krijgt van malware. Door het volgen van deze stappen hoeft u hopelijk niet meer naar een computer reparateur te bellen voor het opschonen van uw computer of een nieuwe te kopen door de desastreuse consequenties van een malware infectie.

1. Gebruik een firewall.

Een firewall is zeg maar een omheinde muur met een poort en poortwachter die alle dataverkeer tussen uw computer en de buitenwereld filtert op mogelijke bedreigingen voor uw internet security. Complete en goede virusscanners en internet security suites zoals die van Panda Security & Bitdefender & Comodo hebben een geavanceerde firewall geïntegreerd. Geluk is het ook zo dat uw Windows besturingssysteem standaard een basis firewall meelevert. Het is wel belangrijk dat u deze basic Windows firewall activeert.

2. Een volwaardige virusscanner.

Voor het waarborgen van de internet security is een firewall is absoluut niet voldoende. Dit aangezien er veel vermomde ongewenste gasten naar binnen kunnen slippen die de firewall niet kan herkennen. Een virus is tegenwoordig uiterst complex en het is van beland dat u een virusscanner actief heeft die de firewall kan bijstaan bij het opsporen van een virus voordat die schade berokkend. Bijvoorbeeld, een firewall kan niks doen wanneer u een besmette attachment opent in een email. Een virusscanner is nodig om de inhoud van deze attachment te scannen en u preventief te waarschuwen over de gevaarlijke inhoud. De firewall beschermt u van de buitenkant, een virusscanner beschermt u van de binnenkant. Er zijn veel gratis virusscanners in omloop, helaas ook veel neppers. Wij raden u aan om geen gratis virusscanner te gebruiken, maar te kijken naar een hoogwaardigere en completere betaalversie zoals de Hitman ProPanda antivirus, Bitdefender of AVIRA.

3. Zorg ervoor dat u anti-spyware heeft op uw computer.

De garandering van uw internet security is zeker ook afhankelijk van een goed anti-spyware programma. Vandaag de dag is een van de meest voorkomende bedreiging op het internet een bepaalde spyware software variant die zich stilletjes op uw computer installeert zonder dat u dit in de gaten heeft. Volgens een recente studie wordt er geschat dat 9 van de 10 computers die op het internet browsen op geinfecteerd zijn met een vorm van spyware. Spyware komt in vele verschillende gedaantes, maar een van de meest voorkomende zijn de irriterende pop-up berichtjes die uw plagen en informatie van uw stelen over uw surfgedrag voor marketing doeleinden. De meeste goede internet security suites bevatten tegenwoordig anti-spyware technology. Bijvoorbeeld de populaire Comodo Internet Security suite en ook  de internet security suite van Panda Security bevatten een uitstekende anti-spyware module.

4. Het installeren van alle software security updates en garanderen van browser security.

Internet security risico’s hebben ook te maken met hoeveel beveiligingslekken in uw software en uw besturingssysteem zitten. Het is van uiterst belang om alle OS security packs van Windows te installeren en alle andere patches voor al uw software en applicaties geregeld uit te voeren. Het wemelt van veiligheidslekken in o.a. Adobe producten en alle andere software die u op de computer heeft. Deze veiligheidslekken worden door malware schrijvers en hackers gebruikt om toegang te krijgen tot uw computer. Bijvoorbeeld, de veiligheidslekken in internet browsers of in de bijbehorende plugins worden gebruikt door drive-by-downloads waarbij malware zich automatisch kan installeren door uw browser zonder dat u het in de gaten heeft. Vooral de Internet Explorer is een gatenkaas. Gelukkig is er een prachtige gratis oplossing hiervoor. Het beroemde internet security onderzoekcentrum Secunia, heeft de Personal Software Inspector ontwikkeld die gratis en automatisch uw Microsoft security updates en al uw andere software patches toepast. Secunia is een absolute aanrader en noodzakelijk voor het garanderen van uw internet security. Daarnaast willen ook nog even erop wijzen dat het aan te raden is om de security filter van uw browser op een ‘’high level’’ te zetten. Dit kunt u doen in het menu ‘’Tools’’ van uw browser gevolgd door ‘internet opties’ waar u een security tab heeft zitten waar u de security filter kunt aanpassen.

internet securityAls het gaat over de browser security, wil ik nog even wijzen op het feit dat de browser en de computer veel privacy gevoelige informatie doorlekt, zoals uw IP, OS, Locatie, enz en dat deze informatie gemakkelijk kan worden verzameld door derden. Het is verstandig om anoniem te internetten. Wanneer u anoniem het internet op gaat, zult u ook uw eigen internet privacy beschermen en indirect uw internet security level behoorlijk verhogen. Anoniem surfen is een goede complementaire zet bij het verbeteren van uw browser security.

5. Anti-Rootkit bescherming en parental controls.

Additioneel moet u ook een anti-rootkit bescherming hebben wanneer u veel surft op gaming, gambling en porno sites. Ook wanneer u niet dit surfgedrag heeft, is antirootkit bescherming zeer wenselijk voor het garanderen van uw internet security. Een rootkit is een van de meest gevaarlijkste bedreigingen op het internet aangezien deze malware de eigenaar (dus de dief) volledige controle geeft over uw computer zonder dat u het merkt. Bovendien is die heel moeilijk te detecteren door virusscanners en zult u toch een hoogwaardige internet security suite moeten hebben met anti-rootkit detectie technologie, zoals AVIRA, Bitdefender en Panda antivirus die hebben. Een andere zeer goede oplossing voor het verwijderen van een rootkit is de Sysinternal’s Rootkit Revealer. Voor ouders met kinderen is het handig om ook parental control software te hebben om te kunnen bepalen welke sites de kinderen mogen bezoeken of niet. Vaak is het zo dat kinderen op vele gaming sites surfen waar het risico groter is om op een gaming site te komen die besmet is met malware.

6. Het uitschakelen van file sharing op uw harde schijven.

Voor het beschermen van uw internet security is het beveiligen van uw wifi router zeer belangrijk om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot uw netwerk. Maar, wat met betrekking tot mensen die wel legitiem toegang hebben tot uw netwerk en een harde schijf door de toekenning van file sharing rechten? Dit komt zeer veel voor op intra-nets en is vooral belangrijk in grootschalige open wifi-netwerken zoals een bibliotheek of een kantoorgebouw, waar u niet kunt weten wie potentieel door uw computer heen browst.

Een van de beste manieren om uw internet security in deze omgevingen te waarborgen is het uitschakelen van file sharing op de harde schijf in kwestie. Er zijn vele veiligere alternatieven zoals de AllPeers plugin voor de Firefox web browser om to secure file sharing over het internet mogelijk te maken. Ook VoIP (Skype) of VoIM oplossingen zoals (Google TalkYahoo Messenger, en Windows Live Messenger) zijn uitstekende alternatieven.

7. Wireless bescherming en internet security.

Wireless netwerken zijn nu overal te vinden met een snel groeiende aantal hot spots overal waar u ook maar komt. Helaas de internet criminelen zien er weer mooie mogelijkheden om uw internet security te ondermijnen. Het is belangrijk om u te beschermen tegen freeloaders, drive by hackers en andere ongewenste gasten van een Wifi netwerk.

Het is natuurlijk belangrijk om uw Wifi netwerk security te beschermen door encryptie. De standaard encryptie beschikbaar en het meest toegepast is de WEP. Deze encryptie methode is niet afdoende en kan gemakkelijk worden gehacked. Om uw internet security te verhogen moet u de encryptie methode opwaarderen naar de      an encryption standard which is so easily hacked, that it is often regarded as little better than having no encryption at WPA2 beveilingsstandaard.

Vele hackers rijden rond in wijken en stadsdelen om te zoeken naar Wifi-netwerken die de naam “default” of “Linksys” hebben om snel te kunnen zien wie zijn Wifi netwerk security niet heeft beschermd. Verander dus altijd de naam van uw Wifi-network om de schijn te geven dat uw internet security maatregelen in plaats zijn. Daarnaast kunt u ook uw Wifi network niet zichtbaar maken voord derden door het verstoppen van SSID broadcast en het implementeren van MAC address filtering. Als u deze maatregelen toepast hoeft u zich geen zorgen meer te maken. Een hacker zal dan een makkelijkere prooi zoeken.

internet securityOppassen met publieke Wifi-verbindingen en hotspots. Hackers kunnen gemakkelijk eentje opzetten met als doelstelling computers te hacken via de Wifi-verbinding. Dit is een zogenaamde ‘’honey pot’’valstrik. Als u een public wifi hotspot gebruikt, zorg dan ervoor dat de data die uw computer uitstuurt beschermt is via encryptie. Maak geen gebruik van een proxy list of proxy server. Ga nooit inloggen bij uw bank of Paypal wanneer u gebruik maakt van een publieke netwerk. Wanneer u een smartphone heeft met een wireless data plan, maak dan uw eigen wifi hotspot i.p.v. dat u gebruik maakt van een onbeschermde publieke netwerk. Voor meer informatie zie: anoniem surfen.

8. Wees zeer voorzichtig met het downloaden van bestanden en software.

Een gouden regel voor internet security is om niet zomaar bestanden en programma’s te downloaden. Vooral als het gaat om gratis software zoals gratis virusscanners. Vaak is het zo dat er ongewenste spyware in is verstopt. Het is namelijk zo dat als u deze software zomaar download dat u in feite uw firewall en antivirus programma buitenspel zet. Het feit dat u de software installeert, zorgt ervoor dat de bijgevoegde malware zich ook automatisch kan meeliften. U bent dan inderdaad besmet en hopelijk heeft u dan een goed antivirus programma die malware activiteiten op uw computer kan detecteren. Zorg ervoor dat de website waar u een programma download betrouwbaar is. U kunt ook naar bekende download sites gaan zoals ZDNet om uw gewenste bestanden te downloaden. Als u via via torrent of peer-to-peer programma’s gaat downloaden, zorg er dan voor dat u alle bestanden die u ontvangt gaat scannen op malware aangezien vele file servers niet de integriteit van de bestanden controleren die ze hosten.

9. Wees voorzichtig met emails.

Internet security veronderstelt ook voorzichtigheid met emails. Emails waren uiteindelijk ontwikkeld voor academici voor het uitwisselen van bestanden. Aangezien dit was ontwikkeld voor een speciale clique van betrouwbare mensen, was security nooit een issue toen de email technologie werd ontwikkeld. Nu is dat wel anders geworden. Spammers en hackers kwamen al snel op de proppen toen de email technologie zich razend snel verspreidde en het was te laat om een security redesign te bewerkstelligen. Het resultaat is dat email inherent veel internet security zwakheden heeft. Email moet krachtige spamfilters hebben en ook worden ondersteund door een goede virusscanner met anti-spyware functionaliteit. Wees voorzichtig met attachments en klik niet zomaar op vreemde links die in email berichten zitten. Deze links kunnen leiden naar een besmette website of een onderdeel zijn van een phising scam. In dit geval krijgt u een nep bericht van zogenaamd uw bank met een link naar een hacker website die eruit ziet zoals die van uw bank. Daar wordt dan gevraagd om uw financiële gegevens op te geven die dan mooi in handen komen van de hacker. Phising scams is een probleem voor het waarborgen van de internet security van banken en online banking.

Het probleem is ook dat de besmette attachments in emails er gewoon zeer geloofwaardig uit zien. Het is in feite gewoon heel makkelijk om er in te trappen wanneer u niet waakzaam bent. Het is gewoon het beste om een regel te hebben die stelt dat u consequent geen attachments opent en dat u attachments van vrienden alleen via veilige online sharing diensten doet zoals bijvoorbeeld Google Talk. Schakel ook ‘’HTML’’emails. In HTML emails kunnen vele links zijn verwerkt. In dit opzicht is het ook belangrijk om alleen de beste email software te gebruiken die uw email leveren. De beste web-based email client is Gmail. Een andere uitstekende email client is de Mozilla’s Thunderbird. Deze software heeft al vele prijzen gewonnen en zal uw inbox schoon houden van ongewenste spam.

10. Password bescherming en internet security.

Tenslotte, vergeet niet uw passwords voor het garanderen van uw internet security en de beveiliging van uw computer. Deze simpele maatregel vergeten we vaak, maar het maken van complexe passwords is belangrijk voor het garanderen van uw internet security en verander uw passwords geregeld. Maak ook gebruik van meerdere passwords. Dit is een voorbeeld van een prima password combinatie: QbV89WtM7.Het bevat kleine letters, grote letters en nummers door elkaar gehutst. Waarom zo ingewikkeld? Nou, hackers hebben speciale software ontwikkeld voor het kraken van passwords. Deze techniek heet ook wel “dictionary hacking” . Een slecht password beleid ondermijnt uw internet security gronding.

Hierbij komt ons artikel over het garanderen van de internet security en uw computer veiligheid ten einde. We hopen dat u deze stappen volgt om u zelf en uw gezin te behoeden van de internet criminelen die een goudmijn zien in het hacken, stelen en vernielen van andermans bezit en gegevens.

g data internet security softwareAanbevolen: maak gebruik van een volwaardige internet security suite met een dubbele malware scanner en anti-spyware technologie. Een uitstekend voorbeeld van een completer oplossing voor internet security is van G DATA. Voor meer informatie: G Data Internet Security 2014 review.

 

 

[schema type=”review” url=”http://computeropschonen.com/internet-security/” name=”Internet Security Advies” description=”Hoe kan ik de internet security level verbeteren?” author=”Rens Smit” user_review=”3″ min_review=”1″ max_review=”5″ ]

Bronnen & referenties:

Security.nl over de SpyEye Trojan

– Waarschuwingsdienst

CERT.org

BSI IT security guidelines

——————–
Dit artikel over het opschonen van een computer en internet security  is een bijdrage van: 

Rens Smit

BredaNetherlands

internet security tips voor beginners