Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

De internet snelheid testen?

De internet snelheid van uw internettoegang is de maat waarmee kan worden gemeten hoe snel informatie kan worden overgebracht over het internet naar een andere computer c.q. webserver. De internet snelheid is nooit een constant gegeven. De bandbreedte en betreffende transmissie snelheid die wordt toegezegd door uw Internet Service Provider kan nooit worden gegarandeerd. Dit komt doordat er veel verschillende factoren de internet snelheid medebepalen.

Maar, wat is eigenlijk internet snelheid precies?

internet snelheidInternet snelheid is in feite een vervorming van het woord bandbreedte. Bandbreedte wordt technisch gedefinieerd als speed of transmission, de informatie overdrachtssnelheid. In datacommunicatie wordt met bandbreedte aangegeven hoeveel data per seconde door een verbinding verstuurd kan worden.De bandbreedte die je krijgt van je ISP bepaald met ongeveer welke snelheden je kunt verwachten over het internet te surfen. Om de term internet snelheid en bandbreedte goed te begrijpen moeten we de volgende termen behandelen: upload & download snelheid en latency.

De download en upload snelheid bepaald hoeveel data je in een bepaalde tijdseenheid kunt gebruiken om bestanden te downloaden of the uploaden van het internet. Dit wordt uitgedrukt in het aantal kilobits per seconde (Kbps) of het aantal Megabits per seconde (Mpbs). Tegenwoordig spreken we al over Gigabits. Het internet is met de tijd alleen maar sneller geworden en we krijgen er niet genoeg van ( : In ieder geval, de ISP geeft aan welke transfer limiet je hebt in termen van Gigabits per dag of maand en met welke download & upload snelheden je rekening kunt houden. Je zult je respectieve breedband abonnement er op moeten nalezen wat voor jouw in feite zal gelden. De overdrachtssnelheid wordt ook bepaald door de internet latency. De term latency ook wel lag genoemd, geeft aan hoe snel de data per seconde een bepaalde route over het internet aflegt en hoeverre deze een bepaalde vertraging heeft opgelopen. Vele verschillende routes over het internet zijn in feite mogelijk om informatie overdracht te verwezenlijken tussen jouw computer en een website. Deze term drukt uit hoe effectief de informatie wordt getransporteerd over het internet en in welke mate het transport een bepaalde vertraging oploopt. Het last hebben van een lag is vooral vervelend wanneer je een online spelletje speelt.

Waarom kan mijn internet snelheid afnemen?

De internet kan door een aantal factoren traag worden of zijn. Gebruik deze checklist om te kijken waarom de internet snelheid bij jouw is afgenonemen:

1. Wanneer je een breedband abonnement hebt dan zul je internet toegang krijgen over de zelfde coaxial kabel die de TV verbinding verzorgt. Wanneer deze van toepassing is voor een heel gebouw en vele inwoners c.q. gebruikers, dan kan het aanbod van de bandbreedte afnemen wanneer vele mensen gelijktijdig online zijn en intensief gebruik maken van het internet. Dit betekent dat het internet trager wordt. Wanneer dit probleem vaak voorkomt, is het misschien een goed idee om een beter abonnement af te nemen waarbij je een betere internet snelheid kunt verwachten. Hoe zit het trouwens met je transfer limiet? Heb je alle beschikbare bandbreedte al opgegeten en heb je al het limiet bereikt?

2. Hardware…. hoe staat het eigenlijk met je router? Is deze correct geconfigureerd? Is deze bijgewerkt? Probeer de router eens te resetten. Wi-Fi signaal in orde? Misschien is het Wi-Fi signaal slecht en verstoort? Controleer de Wi-Fi settings en verander eens van kanaal, b.v. 6 of 11. Is uw Wi-Fi wel beschermd met een password? Hoe is het met uw internet security level? Misschien maakt iemand anders er gebruik van?

3. Hoe zit het met je internet leverancier? Heeft je ISP technische problemen? Controleer even de website of bel ze op of ze een technisch probleem hebben.

4. Hoe zit het met je eigen computer? Is de oorzaak te wijten aan een trager wordende computer? Een trage computer zorgt natuurlijk voor minder internet snelheid. Een computer heeft onderhoud nodig. Is je computer misschien besmet met een virus? Lees meer over deze problematiek op: de oorzaken van een trage computer.

5. Welke programma’s draaien er op de achtergrond van je computer? Peer 2 Peer programma’s zoals o.a. Torrent kunnen makkelijk zonder dat je het merkt stilletjes bandbreedte verbruiken.

Concluderend over internet snelheid testen en meten:

In dit artikel hebben we het onderwerp internet snelheid behandeld en besproken waarom het internet traag kan worden. Voor meer informatie lees de volgende artikels:

Ten slotte, voor een meer geeky bepsreking over internet snelheid en internet verbindingen, zie de volgende Youtube video:

Internet snelheid testen
by