Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Mac vs PC

Mac vs PC. Is er eigenlijk wel een verschil tussen Mac en PC?

We kennen allemaal de stereotypen. Volgens de Apple reclame op TV heb je Mac people en PC people. De Mac mensen zijn volgens de reklame cool, hip en trendy en ze gebruiken de Mac gebruiken voor vooral allerlei mooie creatieve doeleinden. De PC mensen zijn vaak van mening dat een Mac computer een duur speeltje is voor snobbige mensen die geen verstand van computers hebben. Een speeltje voor kunstenaars, designers en werkloze schrijvers.

Deze opvattingen zijn niet meer actueel en vaak reden voor hilarische humor, zoals hierboven. Tegenwoordig koopt iedereen een Apple computer. Apple groeit nu naar een 10 % marktaandeel en is een van de grootste en nu ook de rijkste computer fabrikant. Bovendien, tegenwoordig, als we een PC met een Mac gaan vergelijken zijn de interne hardware onderdelen tussen beide computers meer en meer gelijkaardig.  Beide computers maken gebruik van Intel processors, beide fabrikanten kopen de hardware, zoals grafische kaarten en harde schijven van de zelfde groep van fabrikanten. Bovendien in termen van functionaliteit hebben Microsoft Windows Vista & 7 en Mac OS Leopard & Lion een gelijkaardige ingebouwde multimedia, internet en werk applicaties.

Wat het verschil maakt tussen Mac vs PC is niet zozeer want onder de motorkap ligt, dan wel de benadering van hoe de applicaties werken en er uit zien voor de gebruiker. Vergelijk maar eens de programma’s Windows Media Center met Front Row of Backup and Restore Center met Time Machine, en Photo Gallery met iPhoto. De programma’s hebben allemaal de zelfde doel en core functionaliteit, het verschil zit in de manier hoe het programma werkt voor de gebruiker, de uiteindelijke gebruikerservaring is totaal verschillend. De oorzaak van dit verschil is weer te wijten aan het meest wezenlijke verschil tussen Mac vs PC, de ontwikkelingsgeschiedenis.

Mac vs PC in het licht van de computer geschiedenis!

De discussie over het verschil tussen een PC en een Mac computer is opgeblazen geworden door o.a. ook Lance Ulanoff van PC Magazine. Hij beweerde dat Mac computers PC’s zijn met zijn uitspraak `Macs are PC’s, dammit!’.  In het licht van de programmeer en computer geschiedenis, kan die uitspraak worden betwist en een wezenlijk verschil worden aangewezen tussen een Mac en PC.

IBM PC

Het woordje PC is in 1981 geintroduceerd geworden door IBM, met de IBM PC 5150. Dit terwijl Apple en Commodore in 1977 hun eigen computer varianten al op de markt hadden gebracht, de TRS-80 en de Apple II. De IBM PC lanceerde een nieuwe open platform voor het ontwikkelen van software en hardware. PC stond in deze zin voor Personal Computing en werd alleen met de IBM PC 5150 en haar clones in verband gebracht.

Apple II

Bij het publiek werd de PC label meer en meer in verband gebracht met de nieuwe MS-DOS en Windows systeem waar een computer op werkte. In essentie ging het om een computer met een x86 architectuur. Wanneer een computer was gebaseerd op een Motorola 68×0 CPU, een PowerPC, SPARC, of Alpha processor, dan was het geen PC. De introductie en groei van Linux maakte niet echt verschil aangezien er geen combatibiliteitsproblemen waren met de eerste varianten van Windows. Het was gewoon mogelijk om Windows te installeren en te draaien en daarmee een Linux PC makkelijk om te toveren tot een Windows PC.

Waarom is Mac geen PC, of toch wel?

Apple Macintosh begon met het bouwen van computer sop een Motorola 680x familie van processors, vervolgens ging Apple over naar de PowerPC architectuur. In 1994 ging Apple over naar de x86 architectuur. Dus, in die zin, kunnen we strikt gesproken zeggen dat in 1994 een Apple computer ook een PC is. De compatibiliteit was geen probleem meer. Voor 1994 was een Apple computer en de Apple hardware alleen gebouwd en geschikt voor Mac OS en niks anders. Dit is nu niet meer meer het  geval, met vooral Apple Boot Camp als resultaat en een duidelijk zichtbaar bewijs. Apple is lang geen PC geweest, maar nu strikt gesproken is het een PC en meer en meer gelijkaardig een PC. Toch in de gebruikservaring wordt dit niet zo opgevat. Dit heeft te maken met het feit dat we de label PC alleen in verband brengen met hoe we Windows ervaren als computer gebruikers. Daarnaast heeft het te maken met het volgende:

Een Mac is een Personal Computer.

Ondanks de naam is IBM PC in eerste instantie ontworpen voor het kantoor. `Personal´stond hier voor het feit dat de IBM PC zijn eigen CPU had. Gebruiksvriendelijk was deze computer niet, je moest eerst met DOS leren werken en flinke handleidingen doorwerken voordat je echt uit de voeten kon met de IBM PC. Dit was niet het geval met de Macintosh computer. Deze was veel gemakkelijker in gebruik en je kon je ermee uitdrukken, terwijl de PC in het prille begin vooral goed was voor berekeningen en business doeleinden.Een Mac (inthosh) computer was een echte persoonlijke computer.

Bill Gates zag dat Macintosh de goede weg had ingeslagen en begon met zijn bedrijf Microsoft aan de ontwikkeling van Windows voor het MS-DOS platform. De eerste Windows versies 1.0-3.0 die sinds 1981 waren daadwerkelijk een revolutie voor het computer gebruikers op het MS-DOS platform, maar veel minder elegant en gebruiksvriendelijk dan de Apple Macintosh computers. Microsoft Windows was bedoelt voor de zakenwereld en productiviteit. Apple heeft nooit een onderscheid gemaakt tussen zakelijke software en operating systems en home editions.

Bij Apple ging het altijd om de gebruikerservaring en de persoonlijke creativiteit. In dat opzicht is het verschil tussen Mac vs PC nog altijd duidelijk ervaarbaar. Werken op een Mac Personal Computer en een Windows PC is daadwerkelijk een andere ervaring. Aangezien ervaringen subjectief zijn, zijn de afgeleide voorkeuren dat ook. Aan welke personal computer geef jij de voorkeur: een Mac of een Windows PC? 

Gerelateerde artikels:

Bronnen:

 

——————————————————–
Dit artikel is een bijdrage van: