COMPUTER LEEGMAKEN

by R. Smit de Kleine on 2013/12/04

Hoe kan ik de computer leegmaken?

Deze vraag over hoe je een computer leegmaken kunt, heb ik al een aantal keren gehad. Meestal wil iemand de computer helemaal leeg maken wanneer hij/zij de computer wil doorverkopen, weggeven of weggooien. Onder leegmaken wordt dan eigenlijk verstaan het wissen van de harde schijf met alle bestanden en programma’s die erop staan.

Het geheel leegmaken van de computer kan dan het beste gedaan worden door het terugbrengen van de computer in de oorspronkelijke fabrieksstaat. Normaal wanneer je een computer koopt krijg je daarbij een recovery partie van de fabrikant. Deze wordt vaak als een programma door de fabrikant toegevoegd bij het Windows startmenu. Een concreet voorbeeld is de HP-recovery programma.  Een andere optie is het gebruiken van de bijgeleverde herstel-DVD. Meestal krijg je bij het kopen van een nieuwe computer ook een herstel-DVD. Vanuit de recovery partitie of de herstel-DVD kun je vervolgens de computer opnieuw opstarten en leegmaken. Klik hier voor een uitgebreide handleiding over hoe je dit precies kunt doen: how to reset a pc with recovery partition.

computer leegmakenOPPASSEN: voordat je begint, controleer of je alle belangrijke bestanden al in veiligheid hebt gebracht. Heb je al een backup gemaakt? Een backup maken met goede backup software is aanbevolen!

 

Ten slotte, kun je een computer leegmaken door het uitvoeren van een ‘schone’ Windows installatie. Door Windows opnieuw te herinstallen zal ook de harde schijf leeg worden gemaakt. Dit doe je door de originele Windows installatie-DVD in de DVD-speler te zetten en de computer opnieuw op te starten.

Wil je niet de hele computer leegmaken? 

In dat geval kun je het beste gebruik maken van een complete Windows optimalisatie programma, zeg maar een softwarematige gereedschapskist waarin o.a. een goede file shredder zit voor het definitief verwijderen van bepaalde bestanden. Een typisch voorbeeld van zo’n programma is TuneUp Utilities.

Gerelateerde artikels:

 

Leave a Comment

Previous post:

Next post: