Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Spam – Preventief Stappenplan

SPAM, de grote email waanzin, wat kun je tegen die rommel doen!

Na het ontvangen van zoveel junk email over hoeveel geld u zou kunnen lenen, prijzen die geheeft gewonnen of andere onzin mails; gaat u zich afvragen hoe u van deze rommel af kunt komen en wat u kan doen om deze spam te verwijderen.

stop spam

Als ik over mijzelf spreek, ja ik werd ook moe van emails die telkens mijn mannelijkheid in twijfel trokken, terwijl ik hier toch helemaal geen probleem mee heb? *kuch*. Goed, noem het een blocker, anti-spam software of  noem het een spamfilter, of wel hoe u ook maar spam beschermings software wilt noemen, u moet een aantal dingen in gedachten houden voordat u een software pakket gaat downloaden die u belooft spam buiten de deur te houden. Hier kunt u advies vinden over hoe u een invasie van junk mail kunt voorkomen:

Stappenplan:

1. Gebruik anti-spam software van erkende bedrijven.

Er zijn vele anti-spam software pakketten te verkrijgen op het internet. Wanneer u op zoek bent naar een goed pakket, test alleen software van erkende bedrijven op dit gebied. U bent welkom om specifieke tools te testen zoals SpamFigther (Microsoft Gold Partner Certified Partner). SpamFigther is een uitstekende oplossing totaal gericht op het verwijderen en voorkomen van spam. Leer hier meer over SpamFigther.

1. Maak twee email accounts aan.
Maak een account met daarin u voor en achternaam, dit account is het persoonlijke email account die u gaat gebruiken voor communicatie met familie, vrienden en kennissen. Maak een tweede email account aan, een willekeurig email adres, maar die u makkelijk weet te onthouden. Dit email account gebruikt u, als u zich moet inschrijven in websites, forum etc. In goede zet is om een anonymous email account aan te maken met de dienst van HideMyAss.

2. Publiceer nooit uw persoonlijke email adres op het internet
Het is belangrijk dat u niet uw email nooit in posts, artikels of berichten op het internet gaat plaatsen. Ook als de site u meldt dat ze de privacy regels nastreven. Niet alleen de site waar u uw email adres opgeeft, kan dit email adres gebruiken voor junk, maar er bestaan ook programmas die gespecialiseerd zijn in het afstruinen van websites opzoek naar email adressen. Zodra zo een programa een email adres vindt, wordt deze automatisch toegevoed aan een junk mail lijst. In het algemeen, is het een feit dat onze browsers en ISP veel informatie doorlekt die door spammers kunnen worden opgepikt d.mv. traffic surveillance taktieken. Het is een slimme zet om je persoonlijke sporen die je altijd achterlaat wanneer je surft, tot een minimum te beperken. Anoniem surfen met een VPN proxy server is een goede proactieve maatregel om junk mail te vermijden. Lees hier verder over dit ondwerp: anoniem surfen.

3. Open nooit een email waarvan u de afzender niet kent
Als u een mail ontvangt van een persoon die niet kent, open hem dan niet. En dan heb ik het niet alleen over attachment (bijlage). Lees het bericht (de tekst) ook niet. Een spammer krijgt een notificatie als u het bericht leest, dit gaat automatisch zodra u de mail opent. U bevestigd de spammer op die manier dat uw email adres een geldig adres is en vanaf dat moment kunt u een enorme verhoging van rommel verwachten.

4. Werk niet mee aan kettingmails
Tenzij u niet 100% zeker bent van de goede bedoeling van een ketting mail ( een email waarbij om hulp wordt gevraagd voor een goed doel, grapjes etc.) werk er dan niet aan mee. Vaak is het doel van deze ketting mail het verzamelen van zoveel mogelijk email adressen om die later te gebruiken om u (en alle andere) ongewenste mail te sturen.

5. Melden van spam
Spammen is in Nederland verboden. Dus als u rommel ontvangt kunt u de spammer “aanklagen”.
Dit kunt u doen door middel van een klacht in te dienen bij OPTA. Er zijn nog verschillende andere stappen die u kunt ondernemen om de spammer het leven moeilijk te maken.
Voor meer informatie raad ik de post: Melden van spam aan.

Spamfilter & anti-spam software

Er zijn veel spamfilters te vinden en heel veel internet providers leveren een standaard filter aan op de email adres dat u krijgt toegewezen van uw internet provider. De spam filters die uw internet provider aanbiedt geven vaak een hoop problemen. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik een email verstuur, die nooit aankomt omdat de spam filter van de internet provider hem heeft weggegooid. Dus, soms is het een goed idee om uw internet provider te vragen of ze deze filter voor spam willen uitschakelen. In plaats daar van kunt u beter een anti spam software van goede kwaliteit op uw computer te installeren.

Spamfilters verwijderen spam op twee verschillende manieren: ze maken gebruik van een lijst van sleutelwoorden die veel gebruikt wordt door spammers (dit wordt ook wel een spam check genoemd). Als een email een bepaalde hoeveelheid woorden bevat die in deze lijst voorkomen, worden ze automatisch eruit gefilterd en gemarkeerd als spam. Verder bouwt  anti spam software ook een lijst op van email adressen van mensen die u kent  (familieleden, vrienden etc.).  Op die manier filtert hij zo mails eruit, die woorden gebruiken die niet op die lijst staan, maar waarvan de afzender onbekend is. Krijgt u emails van een persoon (email adres) en wilt deze niet meer ontvangen, dan kunt u hem op de blacklist zetten. Een lijst van afzenders waarvan alle mails als junk moet worden aangemeld. Zo een spamfilter geeft u ook altijd inzicht in de mails die gemarkeerd zijn als junk mail. Indien een email incorrect is gemarkeerd als spam kunt u de spamfilter vertellen dat deze zich daar vergist heeft. U leert dan uw anti-spam software hoe deze een beslissing moet maken of het spam is of niet.
Stop spam , installeer een goede spamfilter en onhoudt het advies dan ik hier boven heb gegeven.
Wanneer u nog geen spamfilter heeft lees onze artikel over SpamFigther of een complete virusscanner met antispam technologie.

TIP: Wanneer u op zoek bent naar een betrouwbaar product, raden we u aan om 1 totaaloplossing aan te schaffen. Anders zal u vele verschillende anti-malware programma’s op uw computer moeten installeren. Deze zullen uw computer prestaties belasten. We raden u aan om uw pc te beschermen met een complete virusscanner waar een spamfilter in zit gebouwd. Lees meer over dit onderwerp op ons artikel Gratis virusscanner Advies .

We hopen dat deze informatie over het onderwerp u heeft geholpen. Mocht u vragen hebben of opmerkingen bent u welkom om deze hieronder te plaatsen of onze support afdeling een mailjte te sturen.

Nieuws berichten:

Links gerelateerd aan spam:

Friend of WOT