Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Rogue antivirus advies

Wat is rogue antivirus?

rogue virusscanner

Een rogue virusscanner is een vorm van computer malware dat een niets vermoedende gebruiker voor de gek houdt en deze laat betalen voor het verwijderen van nep malware. Vaak installeert de software ook andere malware varianten op de computer van de niets vermoedende computer. Sinds 2008 is het een zeer groot, groeiend probleem op het internet.

Hoe werkt een rogue virusscanner?

De manier waar op het vaak werkt is dat rogue antivirus software wordt geplaatst op gehackte websites of malicious websites. Malicious ofwel kwaadaardige websites zijn specifiek met de doelstelling gebouwd om gebruikers te infecteren met malware. Vaak worden deze nep virusscanners verwerkt in java-scripts en banner advertenties die automatisch geladen worden in de browser wanneer iemand naar zo’n website wordt gelokt of zo’n website bezoekt. Zodra de bezoeker op de website komt zal er een mededeling komen dat computer is geïnfecteerd met malware. Vervolgens verschijnt er een bericht dat het aan te raden is om een gratis virusscanner te downloaden. De bezoeker neemt aan dat het een gratis virusscanner is en gaat vaak in op het aanbod.

Deze gratis virusscanner is nep en de resultaten dus ook. Natuurlijk zullen in de scanresultaten enge virus varianten worden opgenoemd. Om deze malware dan vervolgens te verwijderen, zal het slachtoffer moeten betalen. Als de gebruiker deze rogue virusscanner niet wil kopen, dan zal die constant gepest worden met allerlei mededelingen die tot kopen aanzetten. Bovendien, als de gebruiker bepaalde websites, zoals security websites, wil bezoeken is dat niet meer mogelijk. Deze rogue antivirus software zal dit blokkeren. Kopen lijkt dus bijna onvermijdelijk. Een licentie van deze nep virusscanner kost tussen de 30 – 70 Euro.

Voorbeelden van rogue = nep antivirus meldingen:

Bekende distributie netwerken voor deze nep virusscanners zijn TrafficConverter.biz en BakaSoftware. Gelukkig zijn beide netwerken nu gesloten. Helaas, zijn er vele nieuwe in de plaast gekomen. Alleen al van deze twee netwerken is bekend dat ze miljoenen euro’s hebben verdiend met de verspreiding van rogue virusscanners. Joe Stewart, senior malware researcher voor SecureWorks, heeft onlangs een onderzoeksrapport geschreven over de praktijken van Baka Software. Microsoft probeerde TrafficConverter.biz op te sporen aangezien dit netwerk achter de verspreiding zit van de beruchte Conficker A worm. Deze heeft wereldwijd miljoenen computers geïnfecteerd en voor een enorme schade gezorgd. Microsoft heeft een beloning in het vooruitzicht gesteld van 250.000 $ voor de tip die leidt tot de arrestatie van de maker van Conficker.

Aanbeveling: investeer in een goede internet security oplossing! Welke? Lees onze reviews over Bitdefender, Comodo, Avira, AVG of Spyware Doctor

Conclusie:

Het moge duidelijk zijn, nep ofwel rogue virusscanners zijn in feite vaak voertuigen van meer schadelijke malware varianten. De namen van rogue antivirussoftware komen in vele schakeringen en vaak klinken ze als erkende en bekende namen. Het enigste verschil is een spellingfout. Concrete voorbeelden zijn de volgende: Antivir Solution Pro(niet te verwisselen met Avira antiVir en ByteDefender die bijna identiek is met de legitime BitDefender Antivirus software. Voor een complete lijst met rogue virusscanners zie wikipedia: List Rogue Virusscanners.

We raden u ook aan om ons artikel te lezen over de problematiek m.b.t. een gratis virusscanner.

Ten slotte, wil ik dit artikel over rogue antivirus beeindigen met een tip. Het is een aanrader om anoniem en beveiligd het internet op te gaan met een VPN service. Hiermee vermijd je dat je gegevens gemakkelijk worden opgepakt door derden zoals hackers. Een bekende VPN service voor anoniem surfen is Anonymizer.