Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Last van een zwart scherm?

Last van een zwart scherm? Hierbij een korte uitleg over de mogelijke oorzaken van een zwart scherm en wat men kan doen om een zwart scherm te vermijden en hoe men het probleem kan oplossen.

1. Zwart Scherm, eerste probleem & oplossing beschrijving:

In de eerste plaats, heel vaak kunnen verouderde Windows drivers ofwel stuurprogramma’s een zwart scherm veroorzaken. Dit treedt vooral op in combinatie van systeem en hardware beperkingen, zoals pc processing en video kaart vermogens of de dvd snelheid in relatie tot een bepaalde handeling, bijvoorbeeld, het opstarten van een pc spel die nogal veel beslag legt op systeembronnen.  Een nieuwe update van de videodriver is vereist voor het goed kunnen spelen van het spel. Men krijgt een zwart scherm iedere keer wanneer men het spel probeert te laden.

1.1. Mogelijke Oplossing:

zwart-scherm-op-de-computerZorg ervoor dat uw Windows drivers up to date zijn en zorg ervoor dat de laatste versie van Direct X op de computer staat. We raden u aan om de pc drivers op uw computer eerst eens te controleren. Voor meer informatie over het nut van een driver scanner raden we u aan om het artikel te lezen: driver update software. Controleer uw computer gratis op verouderde drivers met een hoogwaardige driver scanner. Een zeer goede driver scanner is ingebouwd geworden in de Advanced System Optimizer software van Systweak.

In de tweede plaats, een zwart scherm kan  ook veroorzaakt worden door hardware beschadiging die men kan oplopen in het geval dat bijvoorbeeld plotseling het stroom uitvalt gedurende een installatie. Vooral de harde schijf en videokaart zijn gevoelig. In dit geval moet men de harde schijf en of de videokaart vervangen.  In eerste instantie zou u altijd eerst een herinstallatie van Windows kunnen overwegen en ook op de aller eerste plaats even de Windows drivers controleren op missende updates.

1.2. Een vuistregel voor het vaststellen van een diagnose:

Een vuistregel voor het vaststellen of een zwart scherm door een hardwarematig probleem wordt veroorzaakt is het volgende verschijnsel: de computer loopt al vast en laat een zwart scherm zien wanneer u nog in de BIOS zit. De BIOS is de PC opstart phase voordat Windows gaat opstarten.

Het BIOS staat voor Basic Input Output System en is een klein stukje software met een paar basisinstructies voor het laden en starten van haar grote broer Windows . In computer taal heet dit process bootstrapping hetgeen wil zeggen date en simpel programma een meer ingewikkeld programma activeert. Dus, eerst zal het BIOS een aantal hardware devices testen en localiseren voordat het Windows zal opstarten. Het is gemakkelijk om in het BIOS iets verkeerds in te stellen. Er zijn verschillende instellingsmogelijkheden voor het BIOS: harde schijven en cdrom-drives en de orde van het opstarten, geheugen instellingen, instellingen voor extra onderdelen op het moederbord, zoals usb, lan, poorten en geluid. Instellingen voor de processor (voltage, geluid etc.). Bij vele computers kan men niet deze instellingen wijzigen aangezien een fout tot een overhitte, slecht werkende computer kan leiden. Dus, vandaar wanneer u het zwarte scherm ziet voordat Windows is opgestart weet u dat het een hardwarematig probleem is en vaak te maken heeft met een hardeschijf of videokaart. Wanneer was het de laatste keer dat u een driver scan heeft uitgevoerd voor het controleren of uw videokaart drivers en andere Windows drivers nog wel voldoen? Maak gebruik van een professionele driver scanner voor het onderhouden van uw drivers.

2. Zwart Scherm, tweede probleem & oplossing beschrijving: voeding en oververhitting

Voeding en oververhitting. Verkeerde voeding en oververhitting kunnen een oorzaak zijn van een zwart scherm op uw computer. Zorg voor de juiste koeling in de computer en dat de fan voor de koeling goed functioneert. De temperaturen zou men kunnen controleren met een handig tooltje genaamd SisoftSandra. Daarnaast controleer de voeding van de computer deze is vaak niet toereikend en heeft vaak 300 nodig.

3. Mogelijke Windows upgrades – updates en het niet meer kunnen opstarten van Windows.

Bepaalde Windows upgrades voor specifieke computer merken zouden een zwart scherm kunnen veroorzaken door bijvoorbeeld onjuiste detectie van de secundaire beeldschermcontrollers etc. In dit geval, is het beste om direct contact te zoeken met Microsoft Support. Er was in December 2009 ook een incident waarbij een nieuwe update van Windows voor problemen zorgde en een zwart scherm veroorzaakte voor vele computers. Dit was een zeer uniek uitzonderingsgeval, maar in de toekomst is het niet uit te sluiten dat het nog eens zou kunnen gebeuren nadat u een bepaalde Windows update heeft geinstalleerd. Ook hier geldt: raadpleeg Microsoft Support.

TIP: Wanneer het opstarten voortdurend fout gaat en men na verscheidene pogingen niet meer in Windows kan komen, moet u opstarten in de veilige modus. Probeer vervolgens een hestelpunt terug te zetten. Start de PC opnieuw op en tokkel F8 totdat men een keuze menu krijgt waarin men de veilige modus kan selecteren om daar via systeemherstel een herstelpunt weer terug te zetten. Wanneer men niet in de veilige modus kan komen zal men via de recovery cd’s trachten de zaak weer aan de praat te krijgen. Vaak moet men toch rekening houden met een nieuwe Windows installatie zodat men het systeem weer terug kan brengen naar de afleveringsstatus d.w.z. de toestand waarin de computer zich bevond bij aankoop. Helaas.  Raadpleeg webfora en Microsoft support wanneer u geen uitweg ziet, niet tot een herinstallatie wilt overgaan en andere alternatieven wilt onderzoeken.

4. Controleer uw pc op Malware.

Een zwart scherm kan samenhangen met internet security problemen en mogelijkerwijze ook worden veroorzaakt door malware op uw computer. We raden u aan om uw computer te scannen op malware en spyware. Heeft u nog geen anti-malware software? Lees dan ons artikel een virusscanner gratis of toch niet?

Trouwens, mocht u Malware als de oorzaak beschouwen van uw zwart scherm op de computer, dan raden we u aan om ook om de informatie van Waarschuwingsdienst.nl door te nemen. Waarschuwingsdienst is een initiatief van de Nederlandse overheid.

We hopen dat deze informatie over het verschijnen van een zwart scherm op uw pc u heeft geholpen met het oplossen van uw probleem.

5. Gerelateerde artikels over een Zwart scherm op uw computer:

1. Computer Traag? Gemakkelijk STAPPENPLAN voor het opschonen en versnellen van uw computer.

2. Waarom is het onderhouden en repareren van de harde schijf belangrijk?

3. Hoe kan ik Windows 7 versnellen?

4. Wat is het nut van een driver scanner ?

We hopen dat deze informatie over het begrip ‘ Zwart Scherm ’ duidelijk is. U bent welkom om een reactie te plaatsen of om u in te schrijven op onze nieuwsbrief.

 

zwart-scherm

Protected by Copyscape Duplicate Content Penalty Protection

Van computer leek tot pc geek. Men is nooit te oud om te leren.

View all contributions by

img
img
9 comments… add one
 • Vincent
  2010/08/03, 07:04

  Mooie vuistregel voor het vaststellen of een zwart scherm gerelateerd is aan een hardwarematig probleem. Met behulp daarvan kan men ook vaststellen in hoeverre misschien een Windows upgrade of update mogelijkerwijze de boosdoener is geweest en of men een nieuwe voeding moet aanschaffen.

 • Joke
  2010/08/07, 17:41

  Dankje! Simpel advies met een aantal houvasten voor het omgaan met een verdomd irriterande zwarte scherm op de computer…. Ik begrijp eigenlijk nu pas dat het samenhangt met pc onderhoud. Moet toch beter op mijn pctje passen.

 • Javier
  2010/08/13, 14:29

  De zwarte scherm pc probleem-oorzaak beschrijving hier heeft me goed geholpen samen met de vuistregel. Verouderde videokaart was de oorzaak van de zwarte scherm op mijn computer.

 • Sjoerd
  2010/08/28, 22:35

  Zwart scherm klinkt vaag, maar zegt wel alles!

 • Ine
  2011/10/04, 21:30

  Ook ik heb sinds vanavond te maken met een zwart scherm op mijn laptop. Veilige modus komt niet verder dan… juist, zwart scherm. Wat kan ik nu doen? Help please.
  Is er een mogelijkheid om ‘door te starten?’…. Bedankt alvast.

 • Koert
  2011/10/04, 23:23

  Zeg Ine, als deze tips hierboven helpen kun je de volgende aanwijzingen van Microsoft volgen: http://support.microsoft.com/kb/314503

 • milenko
  2013/03/27, 07:12

  Als ik mijn computer opstart zie ik allles wel verschijnen. Het windowsloge aanmepden etc. Totdat ik in windows kom is alles zwart op de muis na. Als ctrl alt delet doe, zie ik dat scherm nog wel. Please help me, alvast bedankt.