Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.

RANSOMWARE

Ransomware (gijzelvirussen) is een groeiend probleem. Deze type malware wordt steeds meer toegepast door cybercriminelen om op zeer professionele mafia manier heel veel geld te verdienen. In principe is ransomware ontwikkeld om een gehele computer te blokkeren of bepaalde bestanden op de computer op slot te doen d.mv. encryptie. Om weer toegang te krijgen tot de bestanden of de computer, zal men losgeld moeten betalen. Het is een vreselijke vorm van high-tech online afpersing die zorgwekkende vormen aanneemt. De toename van ransomware aanvallen neemt elk jaar flink toe.

ransomwareHet vereist nogal wat om zoiets op te zetten en ransomware wordt vaak zo opgezet, dat men ook nog eens flink gefopt kan worden. Ransomware is zeer professioneel opgezet geworden. De nieuwe Politievirus varianten die zich razend snel verspreiden, zijn concrete voorbeelden hiervan. Deze malware is een aftreksel van het Ukash Virus en doet zich voor als de Politie of een andere belangrijke instantie en vereist geld van het slachtoffer aangezien deze ervan beschuldigd wordt een bepaalde misdaad te hebben begaan. Het komt vaak voor dat het slachtoffer volledig er in tuimelt en netjes de ‘boete’ betaald aan de oplichters. Een andere beruchte naam is de CryptoLocker. Andere nieuwe varianten zijn de WildFire, KovterCoinVault en de TorrentLocker gijzelvirussen.

Hoe kan ik ransomware verwijderen?

hoe ransomware verwijderenRansomware verwijderen is zeer lastig. Volgens een recent onderzoek van AV-Comparatives (Malware Removal Test – November 2015), zijn vele goede virusscanners wel in staat om ransomware te detecteren, maar niet te verwijderen. Bijvoorbeeld, Microsoft Security Essentials kon veel ransomware wel detecteren, maar kan er verder niks aan doen. Het verwijderen van gijzelvirussen vereist specialistische kennis. De anti-malware software van Engima, de SpyHunter 4 en de Hitman Pro van SurfRight staan bekend voor het effectief kunnen verwijderen van ransomware. De security software van Emsifost, Kasperksy en Avira kwamen het beste uit de bus en in het kader van de huidige online bedreigingen. We kunnen we u van harte aanbevelen om te investeren in een security oplossing van een van de genoemede makers. Voor meer informatie:

  1. Enigma – SpyHunter Malware Security (aangezien er een technische hulpdienst bij inbegrepen is)
  2. OSHI-DEFENDER
  3. Emsisoft Anti-Malware
  4. BitDefender Multi Device software!

Waarom is ransomware zo’n enorm probleem?

Het gaat niet zozeer om de criminele organisatie c.q. roversbende die hier achter zit, maar meer wat deze verder kan bewerkstelligen als deze gaat samenwerken met andere type cybercriminelen. Het is een feit dat vele computers al besmet zijn met bepaalde malware, vaak rootkits die niet ontdekt worden en deze computers veranderen in zogenaamde bots ook wel zombies genoemd. Dit komt omdat de betreffende computers geen of geen goede anti-viruspakketten in gebruik hebben. De computergebruiker zowel de mogelijke anti-viruspakket op de computer heeft geen idee over het feit, dat de computer in feite in handen is van iemand anders. Wie? Ja, de maker van de rootkit, de zogenaamde botnet beheerder. Botnet beheerders willen over het algemeen niet dat de besmette computers (bots) waarover ze controle hebben worden ontdekt. Ze willen over het algemeen deze computer gebruiken in een gecoördineerde hackersaanval op webservers van banken of andere instanties.

Dus, een botnet zoals zo’n netwerk van computers ook wordt genoemd, is een ideaal cyberwapen voor bijvoorbeeld het beroven van online bankkonto’s. Nu bieden ransomware bendes enorme commissies aan botnetbeheerders om een gedeelte van hun netwerk te infecteren met de betreffende ransomware om zo een enorme hoeveelheid geld binnen te halen. Via de rootkits kan een botnetbeheerder makkelijk kunnen besluiten om 100.000 computers binnen zijn botnet te infecteren met ransomware. Over het algemeen betaald zo’n 3% van de slachtoffers. Het losgeld kan liggen tussen de 50 en 300 US Dollar… dus een botnetbeheerder kan op een zeer eenvoudige manier enorm veel geld verdienen. De (mogelijke) samenwerking tussen botnetbeheerders en ransomware bendes kan zodoende ransomware tot een enorm probleem maken en razendsnel laten verspreiden. Het is vandaar noodzaak om de kennis te verspreiden en mensen te informeren over de gevaren. Het vereist ook dat computergebruikers helaas moeten inzien dat ze altijd moeten beschikken over de beste antivirus software en daarvoor bereid zijn om voor te betalen.

Wat moet ik doen als ik besmet ben? Is er een goede ransomware removal demonstratievideo beschikbaar?

De Politie ziet elk jaar een toename van ransomware-infecties. U kunt helaas weinig doen. Het is begrijpelijk dat veel mensen het geld overmaken, maar betaal in ieder geval niet meteen en probeer het gijzelvirus te verwijderen met een specialist! Hier volgt een zeer goede demonstratievideo over hoe ransomware werkt en hoe u deze kunt verwijderen. Het filmpje is ontwikkeld geworden door de Consumentenbond met Vincent van Amerongen. Hij gebruikt de software van SurfRight – Hitman Pro met de Kickstart module op een USB stick om de ransomware te verwijderen.


Hitman Pro 3.7 Recensie & mooie aanbieding!

 ransomware verwijderen met hitman pro

Aanbevolen gerelateerde onderwerpen:

Zijn al uw bestanden verloren gegaan? 

Vergeet niet om goede backups te maken van uw bestanden en harde schijf! 

Het is verstandig om te investeren in een externe harde schijf waarmee je automatisch backups mee kunt laten synchroniseren. Een goede externe harde schijf is voorzien van backup software.

 

Bronnen artikel ransomware: