Rootkit malware, het grootste gevaar voor uw computer en internet security
Dit artikel bespreekt waarom een rootkit zo’n enorm gevaar vormt voor de internet security. Een rootkit op uw computer betekent het einde van uw internet privacy. Het is van wezenlijk belang om een preventieve aanpak te hebben om een rootkit te vermijden. Laten we beginnen…..
1. Wat is een Rootkit eigenlijk voor iets?
Een rootkit is een (hacker) software programma die de maker of eigenaar van deze software van afstand geprivilegieerde rechten geeft over een andere computer en tevens onzichtbaar blijft voor de eigenaar of beheerder ervan. De software gaat meteen naar de root van het systeem en nestelt zich niet in de Windows besturingssysteem of andere programma’s. Het gaat direct af naar de controle center van een computer systeem, dat is de root en haar toegangsrechten. De term ‘kit’ verwijst naar gereedschap. Een rootkit is dus een stukje gereedschap dat een hacker volledige controle geeft over een computer die de standaard Windows autorisatie en authenticatie mechanismes vermijdt en daardoor praktisch onzichtbaar wordt. Wanneer de rootkit op volle toeren draait zal uw computer langzaam werken.
2. De trend, een enorme toename van het aantal unieke rootkits sinds 2011 .
Niet zo vreemd dat dit het meest favoriete wapen is van een hacker die ongemerkt uw computer wil leeg roven. Nog nooit zijn er zoveel unieke rootkits ontwikkeld als in de jaren 2011-2015. De productie is enorm toegenomen vanwege haar succes om zich volledig te verstoppen voor antivirus scanners. De hacker kan vervolgens via de rootkit andere malware op uw computer installeren die specifiek ontwikkeld is voor een tijdelijke doelstelling zoals het installeren van een keylogger voor het monitoren van uw keyboard op passwoorden die u intypt op bepaalde websites. Als de keylogger vervolgens wordt ontdekt en verwijdert door uw virusscanner programma, kan de hacker een moment later er gewoon weer een nieuwe opzetten.
Slimme zet: diagnose scan met SpyHunter – deze controleert uw PC op rootkits en andere malware.
3. Wat is de beste bescherming tegen een rootkit?
Een virusscanner is kansloos wanneer u te maken heeft met een rootkit. U zult een hoogwaardige antivirus software c.q. een complete internet security suite moeten hebben met o.a. malware gedragsanalyse scans, memory dropping technieken en geavanceerde signature scanning. Investeer daarom in een hoogwaardige internet security oplossing zoals SpyHunter, Kaspersky, Malwarebytes, Panda Security of Bitdefender deze ontwikkelt. Het opsporen en verwijderen is desalniettemin moeilijk. Wanneer de rootkit zich in de kernel heeft genesteld van uw computer, is detectie niet mogelijk. U zult dan uw volledige Windows besturingssysteem geheel op nieuw moeten installeren.
De beste bescherming is dan ook preventie. Rootkit malware maakt gebruikt van bekende veiligheidslekken in software om in uw computer in te breken en zit in de root van uw systeem te nestelen. De beste bescherming is gewoon de security updates van Windows en alle andere belangrijke applicaties toe te passen. Tevens bevatten goede virusscanners en internet security suites ook een technologie die preventief de uitbuiting van een veiligheidslek door malware kan voorkomen. Panda Security staat bekend met haar TruPrevent technologie voor het bieden van een goede bescherming. Toch, dit geeft geen garanties tegen rootkits. U moet uw patches voor software security updates toepassen. De beste gratis tool hiervoor is de PSI ofwel de Personal Software Inspector van Secunia. Secunia is een beroemd onderzoekscentrum in Kopenhagen op het gebied van veiligheidslekken die door malware zoals Spyware wordt misbruikt om computers te infecteren.
5. Hoe moet je een rootkit verwijderen?
Op hoop van zegen! Investeer in een goede en complete internet security oplossing zoals die van Bitdefender. U kunt ook de nederlandse HitmanPro in zetten of de Amerikaanse SpyHunter die via de Network Sentry technologie snel in de gaten heeft wanneer er iets niet pluis is. Voor een gratis scan en onze review, lees dan hier verder: SpyHunter 4 review.
Aanbevolen:
Check uw computer met SpyHunter
4. Zijn er beruchte rootkits?
Natuurlijk, er zijn beruchte rootkits actief op het internet. Op dit moment zijn vooral TDSS en Koutodoor rootkits zeer actief op het internet op zoek naar een nieuwe host om te infecteren. De eerst beruchte rootkit is de zogenaamde NTRootkit ontwikkeld door Greg Hoglund. Deze werd opgevolgd door HackerDefender in 2003. Een andere recente zeer beruchte en gevreesde rootkit variant was de Stuxnet worm. Complexe varianten van het politievirus kunnen ook een rootkit dimensie krijgen. Recentelijk is door Kaspersky de Mask ontdekt. Dit is een meer complexe variant van de Stuxnet worm en bevat een rootkit module. Voor meer informatie: Waarom is ransomware zo’n groeiend probleem?
Conclusie:
Neem geen risiko! Een rootkit kan alle bestanden stelen van uw computer of gewoonweg verwijderen. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om bestanden weer terug te halen, maar het vermijden van bestanden terughalen die verwijderd zijn door een rootkit is beter dan de stress om je bestanden weer terug te krijgen. Blijf af van gratis ofwel free antivirus software. Investeer in een goede virusscanner of internet security suite van een erkende antivirus onderzoekcentrum en ontwikkelaar van hoogwaardige malware scanning technologie. Voorbeelden van een goed Europees onderzoekcentrum en ontwikkelaar op dit gebied zijn Malwarebytes en Panda Security. Het zelfde geldt voor veiligheidslekken. U moet al uw software patchen op uw computer. Gebruik hiervoor de Personal Software Inspector van een ander Europees onderzoekcentrum op het gebied van veiligheidslekken: Secunia. Deze combinatie is de beste internet security aanpak en bescherming tegen rootkits. Een goede oplossing voor het opsporen van rootkits is de SpyHunter 4 of de software van Malwarebytes.
Tenslotte, mocht een rootkit uw bestanden op uw computer verwijderen……er is gelukkig altijd nog data recovery software. Laat het
TIP: surf anoniem met een versleutelde VPN verbinding voor het garanderen van uw eigen veiligheid op het internet en het waarborgen van uw anonimiteit en privacy. Lees meer over de versleutelde VPN dienstverlening van CyberGhost of lees onze tips voor anoniem surfen. Ten slotte, een legitiem, vaak eenvoudige variant van een rootkit is een keylogger. Een keylogger wordt vaak legitiem door ICT-beheerders ingezet om computergebruikers binnen een bedrijfsnetwerk in de gaten te houden.
Bronnen:
Schrijver:
Veer Dehaas
You must log in to post a comment. Log in now.