Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Software rot en de Windows registry

De registry ofwel het register in de computer is een database in het hart van alle Windows besturingssystemen, waar in feite alle gebruikersinstellingen en alle informatie voor de computer hardware and software onderdelen zijn opgeslagen. Het register zorgt voor een gecentraliseerde ‘verzamelbak’ van alle configuraties. Een gezond en schoon register die alle gegevens netjes, zoals in een bibliotheek, heeft opgeslagen, is cruciaal voor het behouden van een betrouwbare en snel presterende computer. Het register opschonen moet je uitvoeren met behulp van een registry cleaner.

Waarom is dit het geval?
Iedere keer wanneer er een installatie van een software applicatie is uitgevoerd, wordt dit toegevoegd tot het register. Dit kan op den duur het geheugen belasten wanneer de computer opstart en wanneer de computer operationeel is met als gevolg de gevreesde vertragingen. Deze vertragingen worden verergerd door de gebruiker die steeds meer nieuwe software applicaties installeert. Veel gebruikers proberen dit probleem op te lossen door de applicaties die niet meer worden gebruikt te de-installeren. Helaas is het zo dat veel applicaties niet goed worden of kunnen worden verwijderd door o.a. slechte programmering van de uninstallers. Alszodanig blijven er bestandsrestanten achter in het register in de vorm van de zogenaamde ”Software Rot”. Deze term duidt in feite een process aan waarbij de pc register wordt gevuld met foute en ongebruikte restbestanden van applicaties.

Op den duur zal dit process ook bijdragen aan de fragmentering van het register hetgeen betekent dat de software installaties verspreidt zijn over verschillende delen van de harde schijf hetgeen resulteert in o.a. toenemende schijf I/0 and CPU activiteit, een langzaam startende pc, afnemende computer prestaties en pc instabiliteit. Dit kan ook leiden tot corrupte bestanden zoals o.a. PST bestanden. Het repareren van PST bestanden van Outlook wil men liever niet aan beginnen met pstscan.exe. Windows DLL fouten worden ook vaak veroorzaakt door software rot. Het in de haren zitten met een  Binkw32.dll probleem is ook niet echt gezellig. Ook Windows processen kunnen op tilt slaan zoals de MSMpeng.exe proces.

Daarnaast,  tools zoals regedit.exe and regedit32.exe worden bij het OS bijgeleverd, maar deze zijn niet voor de leken. De complexiteit van het register maakt het risicovol om zelf wijzigingen erin aan te brengen. Het is alsodanig aan te raden om te investeren in professionele registry cleaning software. Het register opschonen moet u alleen doen met de beste utility software. We raden u aan om de Registry Mechanic te testen en b.v.  in eerste instantie niet de Ccleaner die vaak wordt besproken op vele online forums over computers. Een uitstekend en completer alternatief is de Avira Internet Security 2013 editie.

Aanbevolen om te lezen:


Wat is de schadelevel van uw Windows registry? Klik hier voor een register diagnose scan en evalueer zelf of u wilt investeren in kwaliteitssoftware die uw computer schoon en gezond houdt.

Protected by Copyscape Duplicate Content Penalty Protection

 

Van computer leek tot pc geek. Men is nooit te oud om te leren.

View all contributions by

img
img

Comments on this entry are closed.

  • Simon
    2010/07/26, 12:19

    Software rot is een vaak vergeten oorzaak van vele PC fouten en Windows register vervuiling… bedankt voor de tip en de gratis register scan!