Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

CYBERCRIME

Cybercrime of wel cybercriminaliteit is een van de sterkst groeiende vorm van misdaad. Meer en meer criminelen en criminele organisaties maken gebruik van de snelheid en gemak waarbij moderne internet technologie kan worden toegpast om online criminele activiteiten te ontplooien.

cybercrime

In het verleden was cybercrime het werk van individueën of kleine groepjes van hackers. Tegenwoordig zien we dat internationale criminele organisaties investeren in cybercrime aangezien o.a. online bankroven goed zijn uit te voeren zonder dat de uiteindelijke opdrachtgever gepakt kan worden. Ze organiseren zich in zogenaamde grensoverschreidende cybercrime rings. De totale roversbuit wordt jaarlijks op 1 triljoen Euro’s geschat. Er wordt enorm veel geld verdient met cybercriminaliteit.

Wat zijn de bekendste vormen van cybercrime?

De meest bekende aanvallen die cybercriminelen inzetten zijn de volgende:

  • het aanvallen van webservers en andere data systemen door middel van o.a. de Denial Of Service methodiek.
  • het ontwikkelen en verspreiden van malware zoals rootkits, banking trojans en ransomware zoals b.v. het Politievirus, de CryptoLocker en het Buma Stemra Virus.
  • het ontwikkelen van exploits zoals drive-by downloads voor het besmetten van computers via bekende veiligheislekken in veel gebruikte software.
  • het opbouwen van een eigen botnet van besmette zombie-computers die kunnen worden ingezet voor het uitvoeren van allerlei aanvallen.
  • het stelen van iemands identiteit en deze online misbruiken door o.a. het plegen van online fraude op b.v. auctions.
  • het opzetten van email scams waaronder phishing en het verspreiden van spam.
  • het ontplooien van allerlei andere activiteiten die illegaal zijn zoals corporate espionage d.m.v. keyloggers.
  • het verdienen van geld door middel van allerlei vervelende pop-ups en reclame, de zogenaamde malvertising praktijken..

Hoe kan ik me het beste beschermen tegen cybercrime?

cyber security & crimeHet meest belangrijke is om te investeren in de beste antivirus, anti-spyware en anti-malware software pakketten. Met andere woorden, iedereen moet beschikken over een complete malware scanner die alle vormen van malware kan herkennen, afweren en verwijderen. De meest complete pakketten worden door de grote merken op het gebied van anti-malware software ontwikkeling ook wel Internet Security Suites genoemd. Dus de eerste beschermingsmaatregel is het aanschaffen van een internet security suite van een erkend merk dat onafhankelijk en wetenschappelijk getest is geworden op kwaliteit en effectiviteit. Deze vergelijkende antivirus testen worden vooral goed door AV-Comparatives en AV-Test opgezet. Wat zijn goede voorbeelden van complete internet security suites?

Daarnaast is het belangrijk om alle software security updates bij te houden met behulp van de Secunia Personal Software Inspector. Deze updates hebben als doelstelling om veiligheidslekken c.q. kwetsbaarheden te repareren. Hackers vinden vaak kwetsbaarheden (vulnerabilities) in software programma’s waardoor ze een systeem kunnen infecteren met kwaadaardige codes en uiteindelijk een computer systeem of een server geheel kunnen overnemen. Het bijhouden van deze updates die deze kwetsbaarheden aanpakken is belangrijke. De Secunia Personal Software Inspecter is gratis en doet dit automatisch voor u uitvoeren.

Ten slotte, is het belangrijk om toch bewust te zijn van de gevaren en te leren hoe u het beste veilig kunt internetten. Hierover hebben we verschillende artikels geschreven:

Hoe kan men het beste cybercrime bestrijden?

bestrijden van cybercrimeHet bestrijden van cybercrime vereist een internationale aanpak en een nauwere internationale samenwerking tussen de lokale en internationale politiediensten, security instellingen en bedrijven. INTERPOL probeert een leidinggevende rol te spelen in het aanpakken van de cybercrime door het opzetten van het IGCI, een cybercrime onderzoekscentrum in Singapore. De IGCI moet politiediensten bijstaan bij het bestrijden van cybercrime. De Amerikaanse FBI is natuurlijk ook zeer actief bij het bestrijden van cybercriminaliteit en is effectief in het oppakken van cybercriminelen; maar de meeste gaan gewoon nog op vrije voet. Het is zeer duur en moeilijk om de echte identiteit van professionele cybercriminelen te acherhalen. Zie hieronder een informatievideo van het AFP over Cybercrime:

Waarom is het moeilijk om cybercrime te bestrijden?

Het opsporen van cybercriminelen is zeer moeilijk doordat ze internationaal opereren in vaak landen die weinig uitleveringsverdragen hebben. Daarnaast is het niet makkelijk om het te bewijzen. Het verkrijgen van de bewijslast zal ook moeilijker worden door het gebruik van cloud servers. Volgens Troels Oerting, hoofd van het European Cybercrime Centre (EC3) :

“Als we bewijs zochten, namen we dingen in beslag. Maar in de nabije toekomst zullen criminelen vanuit de cloud opereren en zullen ze hun data streamen. Hoe verkrijgen we dan het bewijs?”

Niet vreemd dat we meer en meer online bankroven kunnen verwachten. De echte bankrovers met geld en macht zullen via cloudservers, zombienetwerken en malware onze bankrekeningen proberen te plunderen.

Een nieuwe bedreiging is een remake van de CryptoWall gijzelvirus, versie 4 die door de Angler Exploit Kit op de computer wordt gezet.

 

Voor meer informatie:

 

Computers hebben me altijd bezig gehouden en mijn vrije tijd beroofd ( : Ik vind het gewoon leuk om te schrijven over computers en computer gerelateerde problemen. Het heeft me gewoon geleerd om meer uit mijn computer te halen en er langer en meer plezier van te hebben. Ik vind dat het belangrijk is dat we goed met onze computer omgaan en proberen deze zo lang mogelijk te behouden. Dit is in het belang van ons mileu, maar ook onze eigen beurs. De computer opschonen is hierbij een sleutel. Vandaar dat ik graaf op ComputerOpschonen.com schrijf.

View all contributions by

img
img
14 comments… add one