Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Secunia

Wat doet Secunia?

Secunia is een Deens IT-security bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van onderzoek naar veiligheidslekken in software. Veiligheidslekken in software zijn foutjes in de programeercode die door kwaadwilligen kunnen worden gebruikt om o.a. kwaadaardige code in te injecteren om zo toegang tot een computer netwerk of systeem te krijgen. Het uitbuiten van veiligheidslekken is een bekende activiteit van hackers.

secuniaSecunia is bekend geworden op dit gebied doordat Secunia sinds 2002 gratis en onafhankelijk van software vendors onderzoek doet naar alle mogelijke veiligheidslekken, de zogenaamde vulnerabilities. Deze informatie wordt weergegeven in de zogenaamde Advisories die iedereen kan raadplegen op hun website. Deze Advisories zijn opgesteld en gevalideerd door security experts en werden al snel gretig afgenomen door IT-security experts. Aangezien de dreiging van hackers en internet security problemen alleen maar toenam, en het aantal advisories enorm groeide, is Secunia oplossingen gaan aanbieden voor het beheren van deze advisories binnen een ICT-organisatie.

Waarom is Secunia relevant voor een computer gebruiker?

De computer opschonen van veiligheidslekken voor het waarborgen van de internet security is voor iedereen belangrijk. Iedereen die een computer gebruikt krijgt te maken met allerlei software updates met vaak security updates die een bepaalde veiligheidslek dicht maken; een zogenaamde patch. Het is belangrijk om deze updates uit te voeren aangezien u anders het risiko loopt dat kwaadaardige software (malware) via dit veiligheidslek uw computer infecteert. Deze malware zit vaak verstopt door hackers op websites (meestal gehackte websites via een veiligheidslek). Het gekke is dat de meeste webmasters en ook computer gebruikers het helemaal niet in de gaten hebben dat hun website en ook de computer wordt overgenomen door een hacker. Hackers willen graag een eigen zombie netwerk bouwen van gehackte webservers en computers om zo een aanval te kunnen doen op een doel van hun keuze. Cyberwarfare en Cybercriminaliteit zijn de termen die hier thuishoren. Het inzetten van geavanceerde banking trojans en ransomware zijn de nieuwste technieken om computers via veiligheidslekken te besmetten. In Nederland heeft vooral de Politievirus voor problemen gezorgd en nieuwe varianten zullen verspreid blijven worden. Het patchen / pleisteren van veiligheidslekken in alle software d.m.v. het uitvoeren van de laatste security updates is zeer belangrijk om deze internet gevaren te mijden.

Aangezien er zoveel software en applicaties op een computer zitten die allemaal updates nodig hebben, is het voor een doorsnee computer gebruiker een onbegonnen taak om alle nodige patches uit te voeren. Secunia heeft hiervoor een oplossing gemaakt, de Personal Software Inspector. Elke computer gebruiker moet deze gratis oplossing van Secunia gebruiken. Met behulp van de Secunia Personal Software Inspector zult u nooit meer zorgen hoeven te maken over missende security updates. De Secunia PSI bevat nu ook auto-update waardoor u niet meer handmatig de updates hoeft toe te passen. Door gebruik te maken van de Secunia Personal Software Inspector zal de veiligheid van uw systeem enorm toenemen. Combineer de Secunia PSI met een uitstekende virusscanner b.v. van Bitdefender of Panda Security en u bent op weg naar de meest optimale bescherming haalbaar op het gebied van internet security.

Secunia is op dit moment het onafhankelijke referentiepunt in de wereld op het gebied van vulnerability onderzoek en wordt geraadpleegt door vele CERT teams van overheden en het bedrijfsleven. Secunia heeft al vele prijzen gekregen voor haar bijdrage om het internet voor iedereen veiliger te maken en de ontwikkeling van haar innovatieve software.

De computer opschonen van veiligheidslekken moet je gewoon gratis doen met de Personal Software Inspector van Secunia. Voor meer informatie zie ook de Youtube video hieronder over de Personal Software Inspector van Secunia:

Trouwens, ik wil nogmaals eens onderstrepen at in het kader van het handhaven van uw internet veiligheid en internet privacy is het ook belangrijk om de PSI van Secunia te gebruiken. Dit ook in het licht van de wens om anoniem surfen mogelijk te maken.

Gerelateerde artikels m.b.t. Secunia en computer beveiliging:

De schrijver van deze pagina: