Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

MICROSOFT VIRUSSCANNER

Wat is de beste Microsoft virusscanner voor Windows 7, Windows Vista en XP?

Het eerste wat we moeten verduidelijken is wat we met een Microsoft virusscanner bedoelen. Wil je een virusscanner die door Microsoft is ontwikkeld of een virusscanner die het best geschikt is voor Microsoft besturingssystemen, maar ontwikkeld is door een andere fabrikant. Microsoft ontwikkeld zijn eigen virusscanners, maar maakt daarbij geen onderscheid naar besturingssysteem. De bekendste Microsoft virusscanner is Microsoft Security Essentials.

microsoft virusscannerMicrosoft Security Essentials heeft de andere Microsoft virusscanners zoals Windows Live OneCare en Windows Defender vervangen. Dus, op dit moment is er maar 1 Microsoft virusscanner beschikbaar die door Microsoft zelf is ontwikkeld en die kan worden gebruikt voor zowel Windows 7, Windows Vista en XP. Niettemin, Microsoft Security Essentials is niet echt te rekenen op een lijst met de beste antivirus programma’s. Toch, als je geen geld wil steken in een virusscanner dan is de Microsoft Security Essentials een betere keuze dan helemaal geen bescherming. Toch, moet ik hier ook zeggen dat deze Microsoft virusscanner niet de beste gratis virusscanner is. Er zijn vele betere keuzes zoals o.a. de software van MalwareBytes. Een eenvoudig voorbeeld dat deze uitspraak feitelijk bevestigd, is dat in een beschamend malware incident in 2013 voor Microsoft, de Hitman Pro anti-malware software de Zero Access rootkit kon opspeuren en verwijderen die Microsoft Security Essentials software aanviel en omzeilde.  Naar mijn mening moet je tegenwoordig altijd kiezen voor de beste malware scanner. Helaas, moet je daarvoor bereid zijn om je beurs open te trekken. Zo niet, dan kan complexe malware zoals banking trojans en ransomware zoals het Politievirus c.q. Ukash virus dit voor je doen.

Beste Microsoft virusscanner voor Windows XP?

Er zijn nog steeds vele mensen die niet Windows XP willen verruilen naar Windows 7. Het is zeer riskant om XP te gebruiken. Wanneer je XP blijft gebruiken zal zelfs de beste virusscanner je waarschijnlijk niet kunnen beschermen op het internet. Je zult dan echt zo weinig mogelijk op het internet vertoeven en alleen vertrouwde sites moeten bezoeken. Daarnaast moet je ook het volgende doen:

  • – gebruik Internet Explorer niet meer.
  • – gebruik Outlook Express of Windows Mail niet meer (een vervanger is Thunderbird)
  • – gebruik Firefox of een beveiligde versie van Chrome
  • – installeer de laatste versie van Flash player.
  • – verwijder alle andere plugins zoals Java, search bars.
  • – verwijder PDF reader en installeer een stabiele vervanger zoals PDF Exchange Viewer.
  • – verwijder oude Microsoft Office versies.
  • – installeer updates voor Microsoft Office.
  • – installeer updates voor SilverLight.
  • – maak gebruik van een vpn service wanneer je gaat internetten.

Het bijhouden van de updates voor je software kun je het beste doen met de Secunia Personal Software Inspector of met een internet security oplossing die deze functionaliteit bevat. Wees zeer voorzichtig wanneer je Windows XP blijft gebruiken. Veilig internetten is veel moeilijker met Microsoft Windows XP op je machine.

Gerelateerde artikels:

Van computer leek tot pc geek. Men is nooit te oud om te leren.

View all contributions by

img
img
4 comments… add one