Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Advies over een bestand openen op uw computer

Is een bestand openen af en toe voor u een probleem?

bestanden openen met

Als het gaat over een bestand openen, dan kunnen we al snel vaststellen dat het Windows register en de harde schijf van een computer vol zit met zeer veel verschilende opgeslagen bestandstypen. Het is dan ook niet zo vreemd dat het Windowsbesturingsysteem of andere software programma’s af en toe problemen hebben met het herkennen en openen van de verschillende bestandstypen.
Het openen van een bestand kan dan ook voor de gebruiker vaak voor problemen zorgen. Wat is dit nu voor een bestand? Met welk programma kan ik dit bestand nu eigenlijk openen? Niet zo vreemd dat hiervoor ook software is ontwikkeld die alle bestanden kan herkennen en openen.  Niet zo vreemd dat uw harde schijven en uw Windows register af en toe moeten worden opgeruimd van overbodige bestanden en restbestanden. Het Windows register opschonen en het defragmenteren van de harde schijven zijn niets voor niets belangrijke computer onderhoudstaken. Over het algmeen moet u oppassen met het zelf openen van verdachte bestanden en ervoor zorgen dat u een goede virusscanner heeft die uw bestanden automatisch controleert op malware infecties.

Controle vraag: heeft u de bestanden per ongeluk verwijderd? Wilt u  verloren bestanden terughalen? In dat geval, is het nodig om data recovery software te gebruiken om uw bestanden te kunnen herstellen en weer te kunnen openen.

Belangrijk advies: als u op zoek bent naar een universele bestandsherkenner voor het openen van al uw bestanden, dan zou u daarvoor speciale software voor kunnen kopen zoals de File Viewer. Deze software van Microsoft Partner Paretologic herkent en opent alle bekende bestandstypen. Toch, is het niet onvestandig om te overwegen om 1 totaaloplossing te kopen voor het onderhouden van uw computer. Een goede totaaloplossing bevat ook software voor het herkennen en openen van bestanden. Daarnaast bevat deze software ook andere gereedschappen die nodig zijn voor het repareren, versnellen en onderhouden van uw computer.

 

bestand openenAanbevolen voor het openen van bestanden:

Klik en lees over complete PC software die niet alleen alle bestanden opent, maar ook de computer volledig kan onderhouden en versnellen.

 

Als we daadwerkelijk goed deze bestandsproblematiek  in de computer willen begrijpen, dan is het noodzakelijk dat we een aantal basisbegrippen aan de hand van aantal fundamentele vragen eerst moeten behandelen.

1. Wat is een computer bestand?

Een computer bestand is een blok van willekeurige informatie of bron voor het oplsaan van informatie die beschikbaar is voor een computer programma. Een bestand is duurzaam in de zin dat deze beschikbaar blijft om te gebruiken voor software programma’s .

Men zou kunnen stellen dat een computer bestand de digitale tegenhanger is van papieren documenten die traditioneel werden geplaast in bibliotheeksbestanden.   In de meeste besturingsystemen zijn de bestanden georganiseerd in een-dimensionale reeksen van bytes. De formaat van een bestand is bestemd door haar inhoud. De formaat van een bestand kan men herkennen aan de bestandsextensie. Deze geeft aan de regels voor hoe deze bytes moeten worden georganiseerd and geinterpreteerd.

Een concreet voorbeeld is dat de bytes in een normale text bestand (.txt in Windows) moeten worden geassocieerd met de ASCII of de UTF-8 karakters, terwijl de bytes van een beeld, video of audio bestand op een andere manier moeten worden geinterpreteerd. De meeste bestanden bevaten ook een paar bytes met metadata met basis informatie over het bestand zelf. Dit is vooral handig voor software die dit bestand moet kunnen herkennen en openen. Een bestand openen wordt daardoor makkelijker voor de betreffende applicatie of software.

2. Hoe is een computer bestand georganiseerd?

De manier waarop de informatie is gegroepeerd in een bestand is volledig afhankelijk van haar oorspronkelijke design. Dit heeft geleid tot een plethora van min of meer gestandariseerde bestandsstructuren voor allerlei doeleinden, van de simpelste tot de meest complexe. De meeste bestanden worden gebruikt door computer programma’s die deze bestanden openen, wijzigen, aanmaken of verwijderen. De programmeurs die deze software programma’s maken bepalen welke bestanden nodig zijn, hoe ze moeten worden gebruikt en welke naam ze hebben. In sommige gevallen software programma’s manipuleren de bestanden die worden aangemaakt op zo’n manier dat het zichtbaar is voor de computer gebruiker.

Een concreet voorbeeld is het programma van Microsoft Word. Hoewel de inhoud van een documentsbestand is georganiseerd in een formaat that deze textverwerker software begrijpt, is het mogelijk dat de gebruiker de naam en de locatie van het bestand kan aanpassen en de inhoud van het bestand grotendeels medebepaalt (de ingetypte text).

De meeste computers organizeren bestanden in een hierarchie door het begruik van folders, directories of catalogen. Het concept is hetzelfde los van welke terminologie men hier toepast.  Elke folder kan een willekeurige aantal bestanden bevatten en kan ook andere folders in zich herbergen. Deze folders worden sub-folders genoemd. Deze subfolders bevatten meer bestanden en folders en zo verder. Aldus wordt er een boomstructuur van folders opgezet die allemaal terugleiden naard master of root folder. Deze root folder bevat dus eindelijke alle bestanden in zichzelf en organiseerd alle informatie op een logische wijze door middel van deze boomstructuur.  Elke bestand heeft dus een unieke naam,  pad en plaats in deze structuur. Voorbeeld: /administratie/rekeningen/verzekeringen/verzekeringXXX10/

3. Wat zijn bestandsoperaties?

Op het eerste niveau zijn er twee verschillende bestandsoperaties: read dwz lezen en write dwz het bestand wijzigen en opslaan. Bestanden op computers kunnen worden geopend, gewijzigd, verplaatst, veranderd, gekrimpt worden of verwijderd worden. In de meeste gevallen zijn het de computer programma’s die deze bestandsoperaties uitvoeren. Zoals we al hebben gezien, een computer gebruiker kan een Word bestand openen en zelf belangrijke wijzingen aanbrengen via het Word programma zelf, maar de gebruiker kan dit ook doen bij een bestandsmanagement programma zoals de Windows Explorer.  Windows Explorer kan ook worden gebruikt voor het openen van bestanden.

4. Hoe werkt bestandsherkenning bij het openen van bestanden?

In moderne computer systemen bestanden worden bestanden herkend en geopend met behulp van de bestandsnaam. De bestanden bevinden zich meestal in specifieke directories. Een directory kan een lijst van bestanden bevatten en ook sub-directories. Elke bestandsnaam en pad moet uniek zijn in een directory. Het is niet mogelijk dat twee bestanden in dezelfde directory dezelfde naam hebben.  Moderne computers kunnen nu bestandsnamen herkennen met meer dan 255 karakters in de vorm van unicode getallen of woorden. Sommige computer systemen en applicaties laten het toe om spaties in te voegen. Deze informatie is natuurlijk ook handig voor het herkennen van bestanden en het bestand openen te kunnen.

De meeste computer systemen gebruiken extensies in de namen van bestanden waarmee het mogelijk is om te herkennen wat de inhoud  van het bestand en het type bestand is. In Windows systemen is dat gemakkelijk te zien. Bijvoorbeeld : .txt is de extensie van een text bestand, .doc is de extensie van een Microsoft Word bestand. Het is door de combinatie van bestandsnaam, bestandsextensie en bestandslocatie dat de betreffende applicaties die de inhoud van de bestanden nodig hebben, de bestanden kan herkennen en openen. Het openen van een bestand is eigenlijk door deze logische structuur heel makkelijk.

Helaas, het is zo dat we tegenwoordig een enorme verzameling hebben van verschillende bestandstypen en aanverwante extensies. In combinatie met onze bonte verzameling van software op de computer kan het gemakkelijk voorkomen dat Windows of andere software bepaalde bestanden niet kan herkennen en openen. Vervolgens krijgt u de vraag van Windows aan u voorgeschoteld met welke applicatie u dit bestand zou willen openen. Vaak kan een gebruiker het bestandstype niet eens kunnen herkennen. Natuurlijk, iedereen weet nu wel met welk programma men een .pdf bestand kan openen. Maar, hier zijn een aantal voorbeelden waarbij vele computer gebruikers niet uit de voeten komen:  een rar bestand openen, een docx bestand openen, een bin bestand openen, dat bestand openen, pps bestand openen, odt bestand openen, iso bestand openen.

Conclusie m.b.t. een bestand openen:

De organisatie van computer bestanden in een computer is logisch en inzichtelijk opgezet. Normaliter zou het openen van bestanden door applicaties geen probleem hoeven te zijn door deze mooie opzet. Desallniettemin door de uitgebreidheid van het aantal verschillende bestandstypen en enorme verscheidenheid aan software programma’s, is het vaak het geval dat niet alle bestandstypen en extensies kunnen worden herkend door computer software en gebruikers. Vandaar dat we iedereen ook aanraden om een universeel software programma aan te schaffen die alle bestandstypen kan herkennen en openen. Dit bespaart u tijd en frustratie wanneer u onvermijdelijk met een bestandsherkenningsprobleem zit en niet verder kunt werken of de handeling wilt doen die u graag zou willen doen.

Een speciaal programma die wij aanraden is de opvolger van Filecure, de EasyFile Viewer. De EasyFile Viewer is ontwikkeld geworden door Microsoft Partner Paretologic. Lees hier meer over de EasyFile Viewer van Paretologic: File Viewer Advies. Bent u op zoek naar een meer completere oplossing voor uw computer die naast uw computer repareert, ook uw bestanden opent? Dan raden we aan het volgende artikel te lezen over een goed programma: complete software voor computer onderhoud.

Opgelet, kunt u niet een bestand openen, maar u heeft wel de juiste bestands herkenningssoftware in gebruik voor uw bestand, bijvoorbeeld, u probeert een .zip bestand te openen met Winzip, dan zou het kunnen gaan om een bestandsfoutmelding of een corrupt bestand.   U moet goed beseffen dat deze problematiek samenhangt met twee aanverwante computer onderhoudstaken: het defragmenteren van uw harde schijven en het opschonen van Windows register. In dat geval raden we u aan om de volgende artikels te lezen:

  1. Het register opschonen.
  2. De harde schijven opschonen.
  3. Harde schijf repareren.
  4. Verwijderde bestanden herstellen en openen.
  5. Data Recovery Software
  6. Virusscanner advies
  7. OCR-software
  8. Windows DLL bestandenHal.dlle6f1873bdll-error, system32.dll, msvcr71.dll, wmpdxm.dll
  9. Bestandsextensies: wuauclt.exe , SVChost, csrss.exe, isass.exe, bestand openen ctfmon,

We hopen dat deze informatie over computer bestanden openen u heeft geholpen.

Authorship:

Veer Dehaas Limburg Netherlands