Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Bestanden openen met verschillende extensies

Bestanden kunnen herkennen en openen!


Dit artikel behandelt het onderwerp van het openen van bestanden met verschillende extensies. Er zijn verschillende uitgangen waarop een bestandsnaam na de laatste punt kan eigenen: .wps, .prn, .mpp, .mdi, .rar, .dat, .psd, .sit, .nrg, .odt etc. Deze laatste uitgang wordt een bestand extensie genoemd waarmee normaliter de software en het besturingssyteem op de computer het bestand kan openen met de juiste applicatie. Helaas, er zijn zoveel extensies beschikbaar dat jezelf en ook de computer wat het voor een bestand is en met welke programma men het kan openen. Probeert u een bestand te openen die u gewist heeft? Lees dan ons artikel over data recovery software advies.

Een bestand openen is niet altijd zo eenduidig. Mede door het gebruik door allerlei inpak en compressie software voor grote bestanden om via het internet snel te kunnen verspreiden via o.a. BitTorrent, is de variatie van allerlei nieuwe extensies aardig toegenomen.  Stel je krijgt een bestand van een vriend toegestuurd, maar je weet niet wat waarmee je het kunt openen. Wat kun je dan doen? In dit artikel zullen we behandelen hoe je de meest voorkomende bestanden kunt herkennen en waarmee je het kunt openen. Natuurlijk, we gaan hiervan uit dat je geen universiele bestandsherkenningssoftware hiervoor gebruikt die alle bestanden kan herkennen en kan openen. Goed voorbeeld is de software van Paretologic. Natutuurlijk gaan we er ook vanuit dat voordat je een vreemd bestand gaat openen, deze eerst even controleert op malware met een goede, professionele malware scanner.

Hoe moet je een MMP bestand openen?

Een MPP bestand is een file extension voor Microsoft Project bestanden. Soms komt het voor dat mensen het per ongeluk versturen in de veronderstelling dat bijna iedereen Microsoft Project op de computer heeft.  Helaas, de meeste mensen hebben niet zoveel geld om zo’n dure software op de computer te zetten. Je zult dan toch software hiervoor moeten kopen die dit bestand kan herkennen en openen zoals FileCure of een lening nemen om een Microsoft Project licentie aan te schaffen.

Hoe kun je een PRN bestand openen?

Een PRN bestand is wat je krijgt wanneer je op de ‘Print naar bestand’ optie klikt van Windows. Het is een bestandje dat de printopdracht bevat in een formaat die begrijpelijk is voor de print. In een PRN bestandje staat bijvoorbeeld welke papierformaat, tray, en bestand de printer precies moet printen. Normaal wanneer je dit bestand print, is dit bestand transparent gemaakt in de achtergrond voordat het naar de printer wordt gestuurd.

A PRN file is what you end up getting when you check the “Print to file” option from Windows. It’s a special file that contains the print job in a format that can be understood by the printer, such as what to print, the tray to use, the paper size, etc. Normally, when you print this file is created transparently in the background before being sent to the printer.

Aangezien een PRN bestand de instructies bevat voor de printer, zal het een helehoop rommel data bevatten je niet begrijpt. Het is bijna onmogelijk om dit bestand te openen met Word en Notepard. Maar je kunt een Postscript viewer gebruiken zoals de GSView om het bestandje correct te kunnen zien. In ieder geval, een PRN bestand is niet bedoelt om door mensen te worden gelezen, dus normaal zul je niet vaak hier mee te maken hebben.

Hoe een PUB bestand open te maken?

Een PUB extensie is een andere Microsoft formaat  en behoort tot de Microsoft Publisher. Wanneer je de Publisher niet op je computer hebt geinstalleerd dan kun je altijd proberen om een PUB bestand te formateren naar een ander bestand zoals een naar PDF bestand. Hiervoor kun je online gaan naar PDFonline. Deze website bevat een gereedschapje die verschillende bestandsformaten converteert naar PDF, ook een BUP bestand.

Hoe kan ik een VSD bestand openmaken?

Een bestand met een VSD bestand extensie is een Microsoft Visio tekening. Wanneer je het bestand wilt zien moet je Microsoft VISIO installeren of een gratis Visio viewer gebruiken: Visio 2002 Viewer, Visio 2003 Viewer, Visio 2007 Viewer.

Hoe kan ik een open PSF bestand openen?

Een PSF bestandsextensie kan van verschillende type bestanden zijn. Waarschijnlijk heb je meestal te maken met een Photoshop Proof setup bestand of een PhotoStudio afbeelding. Maar, het kan ook Micrsoft Picture It betand zijn dat slideshows kan maken van afbeeldingen.  Als je een PSF bestand wilt openen kun je het volgende proberen:

Eerst, zou je Picture it! Viewer software kunnen downloaden of gewoon het proberen met de Adobe Photoshop.  Een andere methode is het installeren van de gratis XnView. Wat je ook kunt proberen is de bestand extensie een nieuwe naam te geven in .JPG of .PSF en dan proberen het te openen. Soms werkt dit.  Daarnaast zou het bestand ook een PhotoStudio bestand kunnen zijn van Arcsoft. Hopelijk zal dit werken om je PSF bestand open te maken. Heeft u per ongeluk een bestand verwijderd? Lees dan meer over How to recover deleted files.

Hoe kan ik een PST bestand openen?

Het openen en vinden van Outlook .pst of .ost bestanden kunt u doen met behulp van de applicatie scanpst.exe. We hebben ook een artikel geschreven hierover: PST bestand openen.

Andere artikels over bestand extensies:

Van computer leek tot pc geek. Men is nooit te oud om te leren.

View all contributions by

img
img
1 comment… add one
 • Haesevoets
  2013/09/15, 16:09

  hallo,
  ik had een vraagje, hoe kan ik in windows 7 het bestand draw 7647 openen . het gaat n.l over het programma “C:\Program Files (x86)\Easy Computing\PC Drukkerij Visitekaartjes versie 6\draw7647.exe”. op mijn andere computer met vista lukt het wel. weet u raad a.u.b.

  mvg,
  Rudy