Trending Stories
De nederlandse referentie voor pc utilities, antivirus en aanverwante zaken.
=Menu

Virusscanners en computerbelasting

Kunnen goede virusscanners de computer belasten?

Gebrekkige virusscanners die al een paar jaar oud zijn en waarvan de licentie niet is vernieuwd kunnen daadwerkelijk een belasting voor de computer zijn. Toch, het idee dat tegenwoordig een goede en professionele virusscanner de computer prestaties aantast, blijkt nu verlegen te zijn. AV-Comparatives heeft in een recent onderzoek aangetoond dat goede anti-virus software zoals die van Bitdefender nauwelijks invloed heeft op de belasting van de computer. De computer snelheid neemt nauwelijks af wanneer de virusscanner op de achtergrond zijn werk doet.

Waarom wordt een computer langzamer?

Dat is een relevantere vraag. Volgens Andreas Clementi van AV-comparatives wordt een computer langzaam doordat de gebruiker te veel onnodige software erop zet en dat de gebruiker vele van deze software programma’s laat mee opstarten bij het opstarten van de computer. Een computer wordt bovendien langzaam doordat de harde schijf gefragmenteerd is: het repareren van de harde schijf kan een langzame computer vaak weer sneller maken. Daarnaast wordt een pc langzamer door verouderde hardware en hardware drivers. Het bijhouden van de drivers (stuurprogramma’s) van de hardware onderdelen kan soelaas bieden. Wanneer de harde schijf echt zijn tijd heeft gehad, dan zal zeker een nieuwe SSD-schijf voor vebetering zorgen in de computer snelheid.  In ieder geval, een goede virusscanner zal niet verantwoordelijk zijn voor de verslechtering van de computer prestaties en de achteruitgang in de pc snelheid. Malware die zich verstopt op uw computer daarentegen kan uw computer belasten en trager maken aangezien deze systeem-bronnen en bandbreedte stiekem wegsnoept. Een krachtige malware scanner moet elke computer tegenwoordig hebben. Voor meer informatie: waarom is mijn computer traag?

Het onderzoek:
AV-Test heeft twintig belangrijke merken op het gebied van anti-malware software onderzocht waaronder Panda, Avira, Bitdefender, ESET, Sophos, F-Secure, AVG, McAfee, Kapersky, Symantec etc. De virusscanners werden getest op hoe ze het systeem wel of niet belasten tijdens het openen, kopieren, uitpakken, verwijderen en opslaan van bestanden en het starten van andere software zoals tekstverwerkers. Op basis daarvan werden er maximaal 100 punten toegekend. De meeste anti-virus software programma’s kregen een score boven de 80. Avira kreeg zelfs 90 punten en Panda Antivirus verdiende maar liefst 88 punten. In feite alleen PC Tools en Trustport kwamen slechter uit de bus met alleen 60 punten in totaal. Voor meer informatie over dit onderzoek: pc performance tests.

Conclusie: wanneer u een goede virusscanner of een mooie volledige internet security suite heeft, en uw computer is langzamer geworden, geef dan niet de zwarte piet aan deze software. Het is vaak een andere oorzaak die ten grondslag ligt aan het probleem. Het is absoluut niet verstandig om de anti-virus software uit te schakelen wanneer u met een trage computer ziet. Ook het installeren van gratis antivirus is geen aanrader, zoals de gratis AVG viruscanner versie. Voor meer informatie lees: oorzaken van een trage computer.

TIP: leest u deze post over virusscanners omdat uw computer is hersteld van een virusaanval? Heeft deze virus bestanden van uw computer verwijderd of beschadigd? Het is niet onmogelijk om gewiste bestanden te herstellen: verwijderde bestanden terughalen is mogelijk met zogenaamde data of file recovery software. Dit neemt niet weg dat u moet investeren in een goede virusscanner van een betrouwbare maker. Ten slotte, neem ook kennis van de PSI (Personal Software Inspector) van Secunia. Deze tool zal de veiligheidslekken in al uw software dichten.

Gerelateerde artikels:

Van computer leek tot pc geek. Men is nooit te oud om te leren.

View all contributions by

img
img
0 comments… add one